Aromatisk malaysisk Laksa – kremet kokosnøttsuppe med nudler

Laksa er en av de mest ikoniske rettene i Sørøst-Asia og finnes i mange varianter, men den mest kjente kombinerer en rik kokosmelkbase med krydder og nudler. Opprinnelig stammer Laksa fra Peranakan-kjøkkenet, en blanding av malaysisk og kinesisk matkultur, og har utviklet seg gjennom handelsruter og migrasjon. Den er spesielt populær i Malaysia, Singapore og Indonesia, hvor hver region har sin unike vri. Det som gjør Laksa så spesiell, er hvordan den balanserer kremet kokos, syrlig lime, sterke krydder og den dype umamismaken fra sjømat eller tofu. Jeg elsker denne suppen fordi den alltid gir meg følelsen av varme og velbehag.


Næring og vitaminer per porsjon

IngrediensVitaminerFett (g)Sukker (g)Proteiner (g)
KokosmelkB-vitaminer, kalium10,02,01,0
RekerB12, selen, protein0,90,015,0
RisnudlerB-vitaminer, fiber1,50,53,2
BønnespirerC-vitamin, folat0,21,01,5
LimeC-vitamin, antioksidanter0,10,30,2

Smak og tekstur

Laksa er en rett hvor hver skje gir en eksplosjon av smak. Den fyldige kokosmelken omfavner tungen med sin silkemyke tekstur, mens sitrongress og chili tilfører en lett krydret friskhet. Jeg elsker hvordan nudlene suger til seg den smakfulle suppen, samtidig som de gir en myk kontrast til de sprø bønnespirene. Rekene gir en saftig, delikat sødme, og den syrlige limen løfter hele retten med en frisk avslutning. Når jeg spiser Laksa, kjenner jeg varmen spre seg fra innsiden – den føles både trøstende og eksotisk på samme tid.


Mine minner og erfaringer med Laksa

Første gang jeg smakte Laksa var på en liten asiatisk restaurant, og jeg ble umiddelbart forelsket i den kremete, krydrede buljongen. Da jeg prøvde å lage den hjemme, oppdaget jeg at hemmeligheten lå i å la krydderpastaen frese i olje før væsken tilsettes – dette frigjør alle de aromatiske oljene og gir en dypere smak. Nå lager jeg ofte Laksa på kjølige dager, når jeg vil ha noe varmende og smakfullt. Mitt beste tips er å justere chilimengden etter smak og ikke hoppe over limebåtene – de gir den perfekte balansen til suppen.


Hva passer til Laksa?

TilbehørHvorfor passer det?
Syltet ingefærFrisker opp og balanserer den kremete suppen
Dampede dumplingsEn myk kontrast til de krydrede smakene
Grønn teRenser ganen og komplementerer krydderne
Sprøstekt tofuGir ekstra protein og tekstur
ChilioljeFor de som liker en ekstra spicy variant

  

Porsjoner: 4 Forberedelsestid: Koketid:
Næringsfakta 480 Kalorier 20 grams Fett
Vurdering 5.0/5
( 1 Stemte )

INGREDIENSER:

  • Laksa-pasta:
  • 1 rød chili, finhakket
  • 2 fedd hvitløk, finhakket
  • 1 ss revet ingefær
  • 1 ss sitrongress, finhakket
  • 1 ts gurkemeie
  • 1 ts paprikapulver
  • 1 ts karripulver
  • 1 ss soyasaus
  • Suppe:
  • 2 ss rapsolje
  • 4 dl kokosmelk (lett variant)
  • 5 dl grønnsaksbuljong
  • 200 g risnudler eller fullkornsnudler
  • 200 g reker eller kylling i strimler
  • 100 g bønnespirer
  • 1 gulrot, i tynne strimler
  • Til servering:
  • Frisk koriander
  • Limebåter
  • Vårløk, finsnittet
  • Knuste peanøtter

STEG FOR STEG:

  1. Lag Laksa-pastaen: Ha chili, hvitløk, ingefær, sitrongress og krydder i en morter eller food processor. Mos til en jevn pasta.

  2. Fres pastaen: Varm rapsolje i en stor gryte og fres krydderpastaen i et par minutter til duften frigjøres.

  3. Kok suppen: Tilsett kokosmelk og buljong. La det småkoke i ti minutter slik at smakene får satt seg.

  4. Tilbered nudlene: Kok nudlene etter anvisningen på pakken. Skyll dem i kaldt vann for å unngå klebrighet.

  5. Tilsett protein: Ha i rekene eller kyllingen og la dem trekke i suppen til de er gjennomkokte.

  6. Servering: Fordel nudlene i skåler, hell suppen over og topp med bønnespirer, gulrot, koriander, vårløk og lime.

Kommentarer

emoji Ola Hansen 12 mars 2023
Utrolig inspirerende oppskrift! Smakene var perfekt balansert, og det føltes sunt og friskt. Hadde vært fint med noen bilder som viser hvert steg, så oppskriften blir lettere å følge.
emoji Kari Johansen 27 september 2024
Perfekt oppskrift til helgekosen! Jeg likte hvordan den ikke var for søt, men fortsatt veldig smakfull. Kanskje kan du legge til noen tips om oppbevaring – hvor lenge holder retten seg i kjøleskapet?
emoji Hans Larsen 15 august 2022
En favoritt hos oss! Konsistensen var akkurat som den skulle være, og smakene var delikate. Det ville vært gøy med noen forslag til variasjoner, kanskje med forskjellige smaker.
emoji Ingrid Nilsen 6 november 2023
Veldig fornøyd med resultatet, en sunn og enkel oppskrift som imponerte alle! Kanskje kunne det være nyttig å inkludere estimert tid per steg, så man vet hvor lang tid hele prosessen tar.
emoji Lars Berg 10 januar 2022
En stor suksess blant gjestene! Retten var enkel å lage, men smakte veldig profesjonelt. Kunne vært enda bedre med en video som viser teknikken for å få perfekt resultat.
emoji Signe Pedersen 20 juni 2024
En frisk og herlig matopplevelse! Smakene var fantastiske, og oppskriften var enkel å følge. Jeg savner kanskje noen tips for å gjøre den sukkerfri, hvis det er mulig.

Write A Comment