1. Kort Historie av Oppskriften
Bibimbap, som betyr “blandet ris” på koreansk, er en tradisjonell rett med røtter som strekker seg tilbake til Joseon-dynastiet (1392–1897). Opprinnelig ble den laget av rester som ble blandet sammen i en bolle med ris. I dag er bibimbap en stjerne i det koreanske kjøkkenet, kjent for sine vakre farger og balansen mellom smaker. Retten serveres ofte med en speilegg på toppen og gochujang (koreansk chilisaus) for å gi et krydret kick.


2. Næringsinnholdstabell

IngrediensVitaminerFett (g)Sukker (g)Proteiner (g)
Kokt risB-vitaminer, Mangan0.302.7
SpinatA, C, Jern0.40.21.2
GulrotA, C0.20.50.2
BønnespirerC, Folat0.10.30.5
ShiitakesoppD, B5, Selen0.50.41.5
Gochujang (chilisaus)A, C, Sodium1.520.8
SpeileggB12, Jern, D506.3

3. Smak og Tekstur
Bibimbap er en eksplosjon av smaker og teksturer i én bolle. Den milde risen fungerer som en base som balanserer de sterke smakene fra gochujang og de nøtteaktige sesamoljene. Hver ingrediens har en unik tekstur, fra de sprø gulrøttene og bønnespirene til den møre spinaten og kjøttfulle soppen. Et speilegg på toppen tilfører en kremet rikhet som binder alt sammen.


4. Min Erfaring og Tips
Bibimbap er en favoritt hjemme hos oss. Jeg elsker å tilpasse retten etter sesongens grønnsaker og hva som er tilgjengelig i kjøleskapet. En gang laget jeg en norsk versjon med rosenkål og rødbeter – og det ble en hit! Mitt beste tips er å sørge for at alle ingrediensene er godt krydret hver for seg før de legges i bollen, og å ikke spare på gochujang hvis du liker det litt sterkt.


5. Tilbehørstabell

TilbehørBeskrivelse
KimchiSyrlig, krydret fermentert kål
Syltet reddikGir en syrlig og søt kontrast
SesamfrøStrø over for ekstra smak og crunch
Nori (tang)Klippes i strimler for en umami-smak
Miso-suppePerfekt som en varmende siderett

Anbefalte Artikler for God Helse og Ernæring

,
Porsjoner: 4 Forberedelsestid: Koketid:
Næringsfakta 450 Kalorier 20 grams Fett
Vurdering 5.0/5
( 1 Stemte )

INGREDIENSER:

  • Base:
  • 4 porsjoner kokt ris (jasmin, sushi- eller brun ris)
  • Grønnsaker:
  • 200 g spinat, blanchert
  • 2 gulrøtter, julienned
  • 100 g shiitakesopp, skåret i skiver
  • 200 g bønnespirer
  • 1 squash, skåret i tynne skiver
  • Protein:
  • 200 g tynne kjøttstrimler (f.eks. biff eller kylling) eller tofu for en vegetarisk versjon
  • Saus:
  • 4 ss gochujang (koreansk chilipaste)
  • 1 ss sesamolje
  • 1 ss sukker eller honning
  • 1 ss riseddik
  • 2 hvitløksfedd, finhakket
  • Topping:
  • 4 speilegg eller eggeplommer
  • 1 ss sesamfrø
  • 1 ss sesamolje

STEG FOR STEG:

  • Forbered risen:

    • Kok risen i henhold til anvisningene. Hold den varm.
  • Tilbered grønnsakene:

    • Blancher spinaten i kokende vann i 30 sekunder og press ut overflødig væske.
    • Stek gulrøtter, squash og shiitakesopp i litt sesamolje hver for seg, til de er møre, men fortsatt sprø.
    • Damp bønnespirene lett eller server dem rå for ekstra sprøhet.
  • Tilbered proteinet:

    • Stek kjøttstrimlene eller tofuen i en varm panne med litt sesamolje, salt og pepper til de er gyldne.
  • Lag sausen:

    • Bland gochujang, sesamolje, sukker, riseddik og hvitløk i en liten bolle. Juster mengden chilipaste etter ønsket styrke.
  • Monter bibimbap:

    • Legg risen i bunnen av en stor bolle. Ordne grønnsakene og proteinet i seksjoner oppå risen, slik at fargene er godt synlige.
    • Legg et speilegg eller en eggeplomme på toppen. Dryss med sesamfrø og en dash sesamolje.
  • Servering:

    • Server sausen ved siden av eller hell direkte på retten. Rør alt sammen rett før du spiser for en perfekt blanding av smaker.

,

Kommentarer

emoji Ola Hansen 12 mars 2023
Utrolig inspirerende oppskrift! Smakene var perfekt balansert, og det føltes sunt og friskt. Hadde vært fint med noen bilder som viser hvert steg, så oppskriften blir lettere å følge.
emoji Kari Johansen 27 september 2024
Perfekt oppskrift til helgekosen! Jeg likte hvordan den ikke var for søt, men fortsatt veldig smakfull. Kanskje kan du legge til noen tips om oppbevaring – hvor lenge holder retten seg i kjøleskapet?
emoji Hans Larsen 15 august 2022
En favoritt hos oss! Konsistensen var akkurat som den skulle være, og smakene var delikate. Det ville vært gøy med noen forslag til variasjoner, kanskje med forskjellige smaker.
emoji Ingrid Nilsen 6 november 2023
Veldig fornøyd med resultatet, en sunn og enkel oppskrift som imponerte alle! Kanskje kunne det være nyttig å inkludere estimert tid per steg, så man vet hvor lang tid hele prosessen tar.
emoji Lars Berg 10 januar 2022
En stor suksess blant gjestene! Retten var enkel å lage, men smakte veldig profesjonelt. Kunne vært enda bedre med en video som viser teknikken for å få perfekt resultat.
emoji Signe Pedersen 20 juni 2024
En frisk og herlig matopplevelse! Smakene var fantastiske, og oppskriften var enkel å følge. Jeg savner kanskje noen tips for å gjøre den sukkerfri, hvis det er mulig.

Write A Comment