Koreansk Jajangmyeon – nudler med fyldig svartbønnesaus

Jajangmyeon har sin opprinnelse fra det kinesiske kjøkkenet og ble introdusert i Korea på begynnelsen av 1900-tallet av kinesiske immigranter. Over tid utviklet retten seg til en koreansk klassiker, spesielt populær som et raskt og rimelig måltid. I dag er Jajangmyeon en av de mest spiste nudelrettene i Korea, ofte forbundet med «Black Day», en dag hvor single samles for å nyte denne smakfulle retten. Jeg elsker hvordan denne retten kombinerer en rik, salt og lett søtlig svartbønnesaus med myke nudler og friske grønnsaker. Den er både enkel å lage og full av umami.


Næring og vitaminer per porsjon

IngrediensVitaminerFett (g)Sukker (g)Proteiner (g)
SvartbønnepastaJern, antioksidanter3,02,04,0
FullkornsnudlerB-vitaminer, fiber1,50,53,2
Magert kjøttB12, protein8,00,020,0
SquashC-vitamin, fiber0,22,01,0
LøkC-vitamin, antioksidanter0,12,00,5

Smak og tekstur

Jajangmyeon har en perfekt balanse mellom dybde, sødme og umami. Den tykke svartbønnesausen har en fyldig, nesten karamellisert smak med en hint av salt og sødme. Sausen smyger seg rundt nudlene og gjør hver bit silkemyk og tilfredsstillende. Grønnsakene gir en lett friskhet, mens kjøttet tilfører en saftig og kraftig smak. Det jeg liker aller best, er kontrasten mellom de varme nudlene og de friske, sprø agurkstrimlene på toppen. En liten bit syltet reddik på siden gir den perfekte avslutningen – en lett, syrlig kontrast til den rike sausen.


Mine minner og erfaringer med Jajangmyeon

Første gang jeg smakte Jajangmyeon, var jeg fascinert av den dype smaken. Det var så annerledes enn de nudelrettene jeg var vant til, men jeg ble umiddelbart forelsket. Da jeg prøvde å lage den hjemme, innså jeg at hemmeligheten ligger i riktig steking av svartbønnepastaen – den må varmes godt for å få frem alle smakene. Nå lager jeg ofte denne retten, spesielt når jeg vil ha noe raskt, enkelt og smakfullt. Mitt beste tips er å tilpasse grønnsakene etter sesong – brokkoli eller paprika kan være gode tillegg for ekstra smak og næring.


Hva passer til Jajangmyeon?

TilbehørHvorfor passer det?
Syltet reddikGir en frisk kontrast til den rike sausen
KimchiGir et fermentert, syrlig spark til måltidet
Dampede bao-bollerPerfekt for å suge opp den deilige sausen
Grønn teRenser ganen og komplementerer umami-smakene
Stekte dumplingsGir en sprø kontrast til de myke nudlene

  

Porsjoner: 4 Forberedelsestid: Koketid:
Næringsfakta 480 Kalorier 20 grams Fett
Vurdering 5.0/5
( 1 Stemte )

INGREDIENSER:

  • Saus:
  • 3 ss svartbønnepasta (chunjang)
  • 1 ss honning eller lønnesirup
  • 2 ss soyasaus
  • 1 ss riseddik
  • 1 ts sesamolje
  • 2,5 dl vann eller grønnsaksbuljong
  • Nudler og topping:
  • 250 g fullkornsnudler eller vanlige hvete-nudler
  • 200 g magert kjøttdeig (kylling, svin eller storfe)
  • 1 løk, grovhakket
  • 1 gulrot, i tynne strimler
  • ½ squash, i små terninger
  • ½ hodekål, finsnittet
  • 1 ss rapsolje
  • Til servering:
  • 1 agurk, i tynne strimler
  • Syltet reddik (danmuji)
  • Sesamfrø

STEG FOR STEG:

  1. Forbered ingrediensene: Skjær grønnsakene i tynne strimler eller terninger for jevn tilberedning.

  2. Stek kjøttet: Varm opp en stekepanne med rapsolje og stek kjøttdeigen til den er gyllen. Ta den ut av pannen og sett til side.

  3. Fres grønnsakene: I samme panne, fres løk, gulrot, squash og kål til de blir myke.

  4. Lag sausen: Tilsett svartbønnepastaen i pannen og rør den godt inn med grønnsakene. Ha i honning, soyasaus, riseddik og vann. La det småkoke i ti minutter.

  5. Kok nudlene: Følg anvisningen på pakken, skyll dem i kaldt vann for å unngå klebrighet.

  6. Bland sammen: Ha det stekte kjøttet tilbake i sausen, rør godt og la det småputre et par minutter.

  7. Servering: Fordel nudlene i boller, hell over sausen og topp med agurkstrimler og sesamfrø. Server med syltet reddik på siden.

Kommentarer

emoji Ola Hansen 12 mars 2023
Utrolig inspirerende oppskrift! Smakene var perfekt balansert, og det føltes sunt og friskt. Hadde vært fint med noen bilder som viser hvert steg, så oppskriften blir lettere å følge.
emoji Kari Johansen 27 september 2024
Perfekt oppskrift til helgekosen! Jeg likte hvordan den ikke var for søt, men fortsatt veldig smakfull. Kanskje kan du legge til noen tips om oppbevaring – hvor lenge holder retten seg i kjøleskapet?
emoji Hans Larsen 15 august 2022
En favoritt hos oss! Konsistensen var akkurat som den skulle være, og smakene var delikate. Det ville vært gøy med noen forslag til variasjoner, kanskje med forskjellige smaker.
emoji Ingrid Nilsen 6 november 2023
Veldig fornøyd med resultatet, en sunn og enkel oppskrift som imponerte alle! Kanskje kunne det være nyttig å inkludere estimert tid per steg, så man vet hvor lang tid hele prosessen tar.
emoji Lars Berg 10 januar 2022
En stor suksess blant gjestene! Retten var enkel å lage, men smakte veldig profesjonelt. Kunne vært enda bedre med en video som viser teknikken for å få perfekt resultat.
emoji Signe Pedersen 20 juni 2024
En frisk og herlig matopplevelse! Smakene var fantastiske, og oppskriften var enkel å følge. Jeg savner kanskje noen tips for å gjøre den sukkerfri, hvis det er mulig.

Write A Comment