Koreansk Jajangmyeon – nudler med fyldig svartbønnesaus
Jajangmyeon har sin opprinnelse fra det kinesiske kjøkkenet og ble introdusert i Korea på begynnelsen av 1900-tallet av kinesiske immigranter. Over tid utviklet retten seg til en koreansk klassiker, spesielt populær som et raskt og rimelig måltid. I dag er Jajangmyeon en av de mest spiste nudelrettene i Korea, ofte forbundet med «Black Day», en dag hvor single samles for å nyte denne smakfulle retten. Jeg elsker hvordan denne retten kombinerer en rik, salt og lett søtlig svartbønnesaus med myke nudler og friske grønnsaker. Den er både enkel å lage og full av umami.
Næring og vitaminer per porsjon
Ingrediens | Vitaminer | Fett (g) | Sukker (g) | Proteiner (g) |
---|---|---|---|---|
Svartbønnepasta | Jern, antioksidanter | 3,0 | 2,0 | 4,0 |
Fullkornsnudler | B-vitaminer, fiber | 1,5 | 0,5 | 3,2 |
Magert kjøtt | B12, protein | 8,0 | 0,0 | 20,0 |
Squash | C-vitamin, fiber | 0,2 | 2,0 | 1,0 |
Løk | C-vitamin, antioksidanter | 0,1 | 2,0 | 0,5 |
Smak og tekstur
Jajangmyeon har en perfekt balanse mellom dybde, sødme og umami. Den tykke svartbønnesausen har en fyldig, nesten karamellisert smak med en hint av salt og sødme. Sausen smyger seg rundt nudlene og gjør hver bit silkemyk og tilfredsstillende. Grønnsakene gir en lett friskhet, mens kjøttet tilfører en saftig og kraftig smak. Det jeg liker aller best, er kontrasten mellom de varme nudlene og de friske, sprø agurkstrimlene på toppen. En liten bit syltet reddik på siden gir den perfekte avslutningen – en lett, syrlig kontrast til den rike sausen.
Mine minner og erfaringer med Jajangmyeon
Første gang jeg smakte Jajangmyeon, var jeg fascinert av den dype smaken. Det var så annerledes enn de nudelrettene jeg var vant til, men jeg ble umiddelbart forelsket. Da jeg prøvde å lage den hjemme, innså jeg at hemmeligheten ligger i riktig steking av svartbønnepastaen – den må varmes godt for å få frem alle smakene. Nå lager jeg ofte denne retten, spesielt når jeg vil ha noe raskt, enkelt og smakfullt. Mitt beste tips er å tilpasse grønnsakene etter sesong – brokkoli eller paprika kan være gode tillegg for ekstra smak og næring.
Hva passer til Jajangmyeon?
Tilbehør | Hvorfor passer det? |
---|---|
Syltet reddik | Gir en frisk kontrast til den rike sausen |
Kimchi | Gir et fermentert, syrlig spark til måltidet |
Dampede bao-boller | Perfekt for å suge opp den deilige sausen |
Grønn te | Renser ganen og komplementerer umami-smakene |
Stekte dumplings | Gir en sprø kontrast til de myke nudlene |

INGREDIENSER:
- Saus:
- 3 ss svartbønnepasta (chunjang)
- 1 ss honning eller lønnesirup
- 2 ss soyasaus
- 1 ss riseddik
- 1 ts sesamolje
- 2,5 dl vann eller grønnsaksbuljong
- Nudler og topping:
- 250 g fullkornsnudler eller vanlige hvete-nudler
- 200 g magert kjøttdeig (kylling, svin eller storfe)
- 1 løk, grovhakket
- 1 gulrot, i tynne strimler
- ½ squash, i små terninger
- ½ hodekål, finsnittet
- 1 ss rapsolje
- Til servering:
- 1 agurk, i tynne strimler
- Syltet reddik (danmuji)
- Sesamfrø
STEG FOR STEG:
Forbered ingrediensene: Skjær grønnsakene i tynne strimler eller terninger for jevn tilberedning.
Stek kjøttet: Varm opp en stekepanne med rapsolje og stek kjøttdeigen til den er gyllen. Ta den ut av pannen og sett til side.
Fres grønnsakene: I samme panne, fres løk, gulrot, squash og kål til de blir myke.
Lag sausen: Tilsett svartbønnepastaen i pannen og rør den godt inn med grønnsakene. Ha i honning, soyasaus, riseddik og vann. La det småkoke i ti minutter.
Kok nudlene: Følg anvisningen på pakken, skyll dem i kaldt vann for å unngå klebrighet.
Bland sammen: Ha det stekte kjøttet tilbake i sausen, rør godt og la det småputre et par minutter.
Servering: Fordel nudlene i boller, hell over sausen og topp med agurkstrimler og sesamfrø. Server med syltet reddik på siden.
Kommentarer