Smakfull Pad Thai med reker og sprø peanøtter

Pad Thai er en rett med en fascinerende historie. Den ble populær i Thailand på 1930-tallet som en del av et nasjonalistisk prosjekt for å fremme risnudler og thailandsk matkultur. I dag er Pad Thai en av de mest kjente thailandske rettene internasjonalt, elsket for sin perfekte balanse mellom søtt, salt, syrlig og sterkt. Denne retten kombinerer risnudler med en smakfull tamarindsaus, friske grønnsaker og sprø peanøtter. Jeg elsker hvordan hver bit gir en harmonisk blanding av smaker og teksturer, og hvordan den kan tilpasses etter smak og preferanser.


Næring og vitaminer per porsjon

IngrediensVitaminerFett (g)Sukker (g)Proteiner (g)
RekerB12, selen, jod0,90,015,0
GulrotA-vitamin, fiber0,23,50,7
PeanøtterE-vitamin, sunt fett4,50,22,1
RisnudlerB-vitaminer, fiber1,50,53,2
EggB12, protein5,00,56,0

Smak og tekstur

Når jeg spiser Pad Thai, kjenner jeg først den deilige kombinasjonen av smaker – den lette syrligheten fra lime, den dype umamismaken fra fiskesausen og den milde sødmen fra tamarind. Teksturen er like fantastisk. De lett seige nudlene trekker til seg sausen perfekt, mens rekene er saftige og lett karamelliserte. Peanøttene gir en sprø kontrast, og bønnespirene tilfører en frisk og lett krønsj. Dette er en rett som leker med sansene – hver bit gir noe nytt og spennende.


Mine minner og erfaringer med Pad Thai

Jeg husker første gangen jeg lagde Pad Thai hjemme – jeg var spent på om jeg ville få til den autentiske smaken. Etter noen forsøk lærte jeg at nøkkelen ligger i sausen og riktig varme i pannen. Nå lager jeg den jevnlig, gjerne med fullkornsnudler for en sunnere variant. Mitt beste tips er å forberede alle ingrediensene på forhånd – når du først begynner å steke, går det raskt. Jeg liker også å tilsette ekstra grønnsaker som paprika eller squash for en fargerik og næringsrik middag.


Hva passer til Pad Thai?

TilbehørHvorfor passer det?
Syltet ingefærGir en frisk kontrast til den smakfulle sausen
Thai chilisausGir ekstra styrke og dybde til retten
Dampet jasminrisEt mildt tilbehør som balanserer smakene
PapayasalatFrisk, syrlig og passer perfekt til Pad Thai
IngefærteHjelper med fordøyelsen og komplementerer krydderne

  

Porsjoner: 4 Forberedelsestid: Koketid:
Næringsfakta 420 Kalorier 20 grams Fett
Vurdering 5.0/5
( 1 Stemte )

INGREDIENSER:

  • Saus:
  • 3 ss tamarindpuré
  • 2 ss fiskesaus eller soyasaus (for vegetarisk versjon)
  • 1 ss honning eller lønnesirup
  • 1 ts chiliflak (valgfritt)
  • Saften fra ½ lime
  • Pad Thai:
  • 200 g fullkornsnudler eller risnudler
  • 200 g reker, renset
  • 1 gulrot, i tynne strimler
  • 1 rødløk, finsnittet
  • 2 fedd hvitløk, finhakket
  • 1 egg
  • 1 ss rapsolje eller sesamolje
  • Til servering:
  • 50 g peanøtter, grovhakket
  • 1 neve bønnespirer
  • Frisk koriander
  • Limebåter

STEG FOR STEG:

  • Kok nudlene: Tilbered nudlene etter anvisning på pakken. Skyll dem i kaldt vann og sett til side.

  • Lag sausen: Bland tamarindpuré, fiskesaus, honning, chiliflak og limesaft i en liten bolle. Sett til side.

  • Stek rekene: Varm litt olje i en panne og stek rekene i ett minutt på hver side til de blir rosa. Ta dem ut av pannen.

  • Fres grønnsakene: Ha hvitløk, rødløk og gulrot i samme panne og stek i et par minutter til de er myke.

  • Tilsett egg og nudler: Skyv grønnsakene til siden av pannen, knekk et egg i midten og rør det sammen. Tilsett nudlene og bland godt.

  • Ha i sausen: Hell sausen over nudlene og rør godt slik at alt blir jevnt fordelt.

  • Servering: Legg Pad Thai på tallerkener, topp med peanøtter, bønnespirer og frisk koriander. Server med limebåter.

Kommentarer

emoji Ola Hansen 12 mars 2023
Utrolig inspirerende oppskrift! Smakene var perfekt balansert, og det føltes sunt og friskt. Hadde vært fint med noen bilder som viser hvert steg, så oppskriften blir lettere å følge.
emoji Kari Johansen 27 september 2024
Perfekt oppskrift til helgekosen! Jeg likte hvordan den ikke var for søt, men fortsatt veldig smakfull. Kanskje kan du legge til noen tips om oppbevaring – hvor lenge holder retten seg i kjøleskapet?
emoji Hans Larsen 15 august 2022
En favoritt hos oss! Konsistensen var akkurat som den skulle være, og smakene var delikate. Det ville vært gøy med noen forslag til variasjoner, kanskje med forskjellige smaker.
emoji Ingrid Nilsen 6 november 2023
Veldig fornøyd med resultatet, en sunn og enkel oppskrift som imponerte alle! Kanskje kunne det være nyttig å inkludere estimert tid per steg, så man vet hvor lang tid hele prosessen tar.
emoji Lars Berg 10 januar 2022
En stor suksess blant gjestene! Retten var enkel å lage, men smakte veldig profesjonelt. Kunne vært enda bedre med en video som viser teknikken for å få perfekt resultat.
emoji Signe Pedersen 20 juni 2024
En frisk og herlig matopplevelse! Smakene var fantastiske, og oppskriften var enkel å følge. Jeg savner kanskje noen tips for å gjøre den sukkerfri, hvis det er mulig.

Write A Comment