En liten historie om oppskriften
Jeg begynte å lage disse frosne tebitene en sommer da det var så varmt at vanlig vann bare ikke fristet. Jeg hadde vært på ferie i Hellas og fått servert kaldt vann med urter og isbiter med sitron i. Da jeg kom hjem, tenkte jeg: hvorfor ikke lage noe lignende, men med grønn te og litt frisk mynte? Det ble raskt en favoritt! Nå lager jeg alltid et brett eller to når det meldes varme dager. De gjør vannet friskere, penere og rett og slett mer spennende – og det føles som en liten spa-opplevelse i hverdagen.
Næringsinnhold og vitaminer
Ingrediens | Vitaminer/mineraler | Fett (g) | Sukker (g) | Proteiner (g) |
---|---|---|---|---|
Grønn te | Antioksidanter, koffein, C | 0.0 | 0.0 | 0.0 |
Sitron | Vitamin C, folat, kalium | 0.2 | 0.9 | 0.3 |
Fersk mynte | A, C, jern, kalsium | 0.1 | 0.1 | 0.2 |
Ingefær | B6, magnesium, betennelsesdemp. | 0.1 | 0.2 | 0.1 |
Smak og tekstur
Når isbitene smelter i vannet, slipper de sakte ut aromaer av mynte, sitrus og den florale duften fra grønn te. Smaken er mild, men oppkvikkende – litt som en frisk bris på en varm dag. Ingefæren gir en svak varme i bakgrunnen, som balanserer den skarpe syrligheten fra sitronen. Jeg elsker hvordan hver slurk føles mer spennende enn bare vann. Teksturen er, som ventet, iskald og krystallklar, og gir et forfriskende løft både i munnfølelse og smak. Noen ganger knuser jeg bitene og bruker dem som “slush” – supert til brunch eller sommerfest!
Min erfaring, tips og minner
Jeg pleier å lage disse i isbitformer med små rom, så jeg kan bruke dem i alt fra vannflasken til større mugger. Hvis jeg får gjester, bruker jeg hjerteformede former eller fargede urter og bær for ekstra wow-effekt. En gang serverte jeg det sammen med hjemmelaget limonade, og alle trodde jeg hadde kjøpt isbitene i en fancy butikk! Mitt tips er å bruke økologisk sitron og la teen trekke lenge for dypere smak. Jeg synes det gir en rolig og luksuriøs følelse i hverdagen – en liten detalj som gjør mye for humøret.
Tilbehør jeg liker å servere til
Tilbehør | Derfor passer det godt |
---|---|
Fruktsalat | Lett og saftig, matcher friskheten i isbitene |
Grove kjeks med urter | Sprøtt og salt mot syrlig te |
Iskald smoothie bowl | Slår følge med kald drikke – perfekt kombo! |
Tynne agurkskiver | Fint i glasset sammen med tebitene |
Melonbiter | Søtt og avkjølende sammen med urtene i vannet |

INGREDIENSER:
- Te-base:
- 5 dl vann
- 2 poser grønn te (eller 2 ts løsvekt te)
- ½ økologisk sitron, i tynne skiver
- 1 ts revet ingefær
- En håndfull fersk mynte
- (Valgfritt) 1 ts lønnesirup eller 2 dråper stevia
STEG FOR STEG:
Kok opp vannet: Varm opp 5 dl vann til ca. 80 °C (ikke kokende, da det bevarer smaken i grønn te bedre).
Trekk teen: Tilsett teposene eller løsvekt i tevann, og la det trekke i 5–7 minutter. Fjern posene og la teen avkjøles til romtemperatur.
Forbered smakstilsetningene: Skjær sitronen i tynne biter, riv ingefær og klargjør mynteblader.
Fyll isbitbrett: Legg en skive sitron, litt ingefær og et mynteblad i hvert hulrom i brettet. Hell over den avkjølte teen.
Frys: Sett brettet i fryseren i minimum 3 timer, helst over natten, til bitene er helt faste.
Servering: Slipp et par tebiter i et glass kaldt vann, farris eller iste. Server umiddelbart og nyt!
Kommentarer