Baklava med pistasj er en klassisk dessert fra Middelhavet. Den kombinerer sprø filodeig med pistasjnøtter og søt sirup. Denne desserten imponerer alltid med sin rike smak og knasende tekstur. Jeg elsker baklava for dens luksuriøse og delikate opplevelse.


Næringsinnhold og Vitaminer

IngrediensVitaminerFett (g)Sukker (g)Proteiner (g)
Filodeig (200 g)B-vitaminer, Karbohydrater20.56
Pistasjnøtter (150 g)Vitamin B6, Magnesium36510
Smør (100 g)Vitamin A, D8100.5
Sukker (200 g)Ingen betydelig02000
Honning (50 g)Antioksidanter0400.5
Sitron (1 stk)Vitamin C010

Smak og Tekstur

Denne baklavaen har sprø lag av filodeig som smelter sammen med pistasjnøttenes lett salte smak. Sirupen tilfører sødme og en klissete konsistens. Jeg liker hvordan de ulike teksturene utfyller hverandre i hver bit.


Mine Erfaringer og Tips

Jeg lager baklava som en spesiell dessert til festlige anledninger. En gang tilsatte jeg litt kardemomme i nøtteblandingen – det ga en spennende smak. Mitt beste tips er å helle varm sirup over baklavaen rett etter steking for å få den perfekt gjennomtrukket.


Forslag til Serveringsmåter

TilbehørBeskrivelse
IskremVanilje eller pistasjis gir en kremet kontrast
Frisk mynteEn frisk touch som løfter smaken
Tyrkisk kaffePerfekt for en autentisk opplevelse
Frukt som appelsinTilfører friskhet og syre
Et glass søt vinKomplementerer dessertens sødme

Anbefalte Artikler for God Helse og Ernæring

,
Porsjoner: 12 porsjoner Forberedelsestid: Koketid:
Næringsfakta 180 Kalorier 20 grams Fett
Vurdering 5.0/5
( 1 Stemte )

INGREDIENSER:

  • Til baklavaen:
  • 200 g filodeig (fås kjøpt i frysedisken)
  • 150 g pistasjnøtter, finhakket
  • 1 ts kanel
  • 50 g smeltet smør (eller en blanding av smør og olivenolje)
  • Til sirupen:
  • 2 ss honning
  • 2 ss sukker
  • 1 dl vann
  • 1 ts appelsinblomst- eller rosevann (valgfritt)
  • Saften fra 1/4 sitron

STEG FOR STEG:

  • Forbered fyllet:

    • Bland finhakkede pistasjnøtter med kanel i en bolle.
  • Forbered filodeigen:

    • Forvarm ovnen til 180 °C. Smør en liten firkantet eller rund form lett med smør.
    • Legg et ark filodeig i bunnen av formen og pensle lett med smør. Gjenta med 4–5 lag.
    • Fordel 1/3 av nøtteblandingen jevnt over deigen. Legg 3–4 nye lag med filodeig, penslet med smør, og gjenta prosessen til nøtteblandingen er brukt opp. Avslutt med 4–5 lag filodeig på toppen.
  • Skjær og stek:

    • Bruk en skarp kniv til å skjære baklavaen i diamanter eller firkanter før steking. Stek i ovnen i 25–30 minutter, eller til deigen er gyllen og sprø.
  • Lag sirupen:

    • Kok opp vann, sukker, honning og sitronsaft i en liten kjele. La det småkoke i 5 minutter. Rør inn appelsinblomst- eller rosevann hvis ønsket. Avkjøl sirupen.
  • Monter og avkjøl:

    • Hell den avkjølte sirupen over den varme baklavaen. La baklavaen trekke til sirupen er absorbert, ca. 1–2 timer.
  • Servering:

    • Server baklavaen romtemperert, gjerne med en kopp mynte-te eller kaffe.

,

Kommentarer

emoji Ola Hansen 12 mars 2023
Utrolig inspirerende oppskrift! Smakene var perfekt balansert, og det føltes sunt og friskt. Hadde vært fint med noen bilder som viser hvert steg, så oppskriften blir lettere å følge.
emoji Kari Johansen 27 september 2024
Perfekt oppskrift til helgekosen! Jeg likte hvordan den ikke var for søt, men fortsatt veldig smakfull. Kanskje kan du legge til noen tips om oppbevaring – hvor lenge holder retten seg i kjøleskapet?
emoji Hans Larsen 15 august 2022
En favoritt hos oss! Konsistensen var akkurat som den skulle være, og smakene var delikate. Det ville vært gøy med noen forslag til variasjoner, kanskje med forskjellige smaker.
emoji Ingrid Nilsen 6 november 2023
Veldig fornøyd med resultatet, en sunn og enkel oppskrift som imponerte alle! Kanskje kunne det være nyttig å inkludere estimert tid per steg, så man vet hvor lang tid hele prosessen tar.
emoji Lars Berg 10 januar 2022
En stor suksess blant gjestene! Retten var enkel å lage, men smakte veldig profesjonelt. Kunne vært enda bedre med en video som viser teknikken for å få perfekt resultat.
emoji Signe Pedersen 20 juni 2024
En frisk og herlig matopplevelse! Smakene var fantastiske, og oppskriften var enkel å følge. Jeg savner kanskje noen tips for å gjøre den sukkerfri, hvis det er mulig.

Write A Comment