Disse bollene tar den klassiske gjærbaksten til et nytt nivå ved å kombinere næringsrike ingredienser med den deilige smaken og teksturen du elsker. Ved første bit møter du en myk og luftig kjerne, med en perfekt balansert sødme som kommer fra en kombinasjon av honning og rosiner. Yttersiden har en lett gyllen skorpe som gir et mildt knas før du når den saftige innsiden.

Bruken av grovt mel og havremel tilfører ikke bare et rustikt og smakfullt preg, men også en naturlig nøtteaktig tone som komplimenterer sødmen på en balansert måte. Duften av nystekte boller med et hint av kardemomme fyller rommet og vekker minner om hjemmelaget bakst og koselige stunder. Disse bollene er perfekte til både frokost, lunsj eller som en sunnere snack i løpet av dagen.

Server dem lunkne, kanskje med en klatt magert smør eller litt sukkerfritt syltetøy. De passer også utmerket sammen med et glass melk eller en kopp te. Det høye fiberinnholdet gjør at de metter godt, og de er ideelle for de som ønsker et sunnere alternativ til tradisjonell gjærbakst.

Anbefalte Artikler for God Helse og Ernæring

Boller og Gjærbakst med Grovt Mel og Havre

Porsjoner: 12 Forberedelsestid: Koketid:
Næringsfakta 150 Kalorier 20 grams Fett
Vurdering 5.0/5
( 1 Stemte )

INGREDIENSER:

  • Tørrvarer:
  • 250 g sammalt hvete, finmalt
  • 150 g havremel
  • 100 g hvetemel
  • 2 ts kardemomme
  • 1/2 ts salt
  • 1/2 pakke tørrgjær
  • Våte ingredienser:
  • 2,5 dl lunkent vann eller melk (skummet eller plantebasert)
  • 50 g honning eller 30 g sukkererstatning
  • 50 g smeltet smør eller 40 g rapsolje
  • Tillegg:
  • 50 g rosiner (valgfritt)

STEG FOR STEG:

  • Løs opp tørrgjæren i det lunkne vannet/melken sammen med honningen eller sukkererstatningen. La det stå i noen minutter til det skummer.
  • I en stor bolle, bland sammalt hvete, havremel, hvetemel, kardemomme og salt.
  • Tilsett melkeblandingen og det smeltede smøret/rapsoljen. Elt deigen godt i 8-10 minutter til den blir smidig og elastisk.
  • Tilsett rosiner og elt forsiktig inn i deigen hvis ønskelig.
  • Dekk deigen med plastfolie eller et fuktig kjøkkenhåndkle og la den heve i ca. 1 time til den er dobbelt så stor.
  • Del deigen i 12 like store emner og form dem til boller. Legg dem på et bakepapirkledd stekebrett og la dem etterheve i 20-30 minutter.
  • Forvarm ovnen til 200 °C. Stek bollene midt i ovnen i ca. 15-20 minutter, til de er gyllene.
  • Avkjøl på rist før servering.

Kommentarer

emoji Ola Hansen 12 mars 2023
Utrolig inspirerende oppskrift! Smakene var perfekt balansert, og det føltes sunt og friskt. Hadde vært fint med noen bilder som viser hvert steg, så oppskriften blir lettere å følge.
emoji Kari Johansen 27 september 2024
Perfekt oppskrift til helgekosen! Jeg likte hvordan den ikke var for søt, men fortsatt veldig smakfull. Kanskje kan du legge til noen tips om oppbevaring – hvor lenge holder retten seg i kjøleskapet?
emoji Hans Larsen 15 august 2022
En favoritt hos oss! Konsistensen var akkurat som den skulle være, og smakene var delikate. Det ville vært gøy med noen forslag til variasjoner, kanskje med forskjellige smaker.
emoji Ingrid Nilsen 6 november 2023
Veldig fornøyd med resultatet, en sunn og enkel oppskrift som imponerte alle! Kanskje kunne det være nyttig å inkludere estimert tid per steg, så man vet hvor lang tid hele prosessen tar.
emoji Lars Berg 10 januar 2022
En stor suksess blant gjestene! Retten var enkel å lage, men smakte veldig profesjonelt. Kunne vært enda bedre med en video som viser teknikken for å få perfekt resultat.
emoji Signe Pedersen 20 juni 2024
En frisk og herlig matopplevelse! Smakene var fantastiske, og oppskriften var enkel å følge. Jeg savner kanskje noen tips for å gjøre den sukkerfri, hvis det er mulig.

Write A Comment