Ost- og spekematfat med frukt – en smakfull Valentinsdag-snacks

Ost og spekemat har lange tradisjoner i europeisk matkultur, særlig i Frankrike, Italia og Spania. I århundrer har folk samlet seg rundt småretter med ost, spekemat, frukt og nøtter, ofte akkompagnert av et godt glass vin. Denne kombinasjonen er både enkel og luksuriøs – en perfekt balanse mellom salt, søtt, kremet og sprøtt. Jeg synes det er noe spesielt ved å sette sammen et vakkert serveringsfat. Det gir en følelse av omsorg og nytelse, spesielt på en romantisk kveld. Denne varianten er både sunn og smakfull, med en kombinasjon av modne oster, spekemat og frisk frukt.


Næringsinnhold per porsjon

IngrediensVitaminerFettSukkerProteiner
BrieKalsium, B1215 g0 g8 g
ChevreA, B2, D12 g0 g7 g
ParmaskinkeJern, B125 g0 g9 g
DruerC, K, Kalium0 g16 g0,5 g
ValnøtterOmega-3, E18 g1 g4 g

Smak og tekstur

Ost og spekemat gir en herlig kombinasjon av ulike teksturer og smaker. De myke, kremete ostene smelter i munnen og balanseres av det salte og lett krydrede spekekjøttet. Frukten tilfører sødme og friskhet, mens ristede nøtter gir en sprø kontrast. Et hint av honning eller fikenmarmelade gir ekstra dybde og gjør helheten balansert. Jeg liker spesielt hvordan smaken av moden brie kombineres med søte druer, eller hvordan det sprø knekkebrødet tilfører en ekstra dimensjon. Når alle elementene settes sammen, blir hver munnfull en liten smaksopplevelse i seg selv.


Mine erfaringer, tips og minner om oppskriften

Jeg elsker å lage et vakkert ostefat når jeg skal invitere til en hyggelig kveld. Det er så enkelt, men føles alltid luksuriøst. En av mine favorittmåter å gjøre dette på er å bruke en kombinasjon av ulike teksturer og smaker. Jeg legger alltid til litt mørk sjokolade eller tørket frukt for en ekstra kontrast. Et lite triks jeg har lært, er å ta osten ut av kjøleskapet i god tid før servering – da blir smaken enda bedre. Jeg liker også å pynte fatet med friske urter som rosmarin eller timian for en ekstra innbydende presentasjon.


Forslag til tilbehør

TilbehørSmakskombinasjon
SurdeigsbrødSprøtt og rustikt
FikenmarmeladeSøt og fruktig
Mørk sjokoladeBitter og fyldig
Grønn salatLett og frisk
HvitvinFrisk og balansert

 

Anbefalte Artikler for God Helse og Ernæring

 
Porsjoner: 4 Forberedelsestid: Koketid:
Næringsfakta 320 Kalorier 20 grams Fett
Vurdering 5.0/5
( 1 Stemte )

INGREDIENSER:

  • Oster
  • 100 g brie
  • 100 g chevre
  • 100 g modnet gouda eller manchego
  • Spekemat
  • 50 g parmaskinke
  • 50 g chorizo
  • 50 g spekepølse
  • Frukt og nøtter
  • 1 håndfull røde druer
  • 1 stk fersk fiken, delt i skiver
  • 2 ss granateplekjerner
  • 30 g valnøtter eller mandler
  • 1 ss honning
  • Tilbehør
  • 4 skiver surdeigsbrød eller grove knekkebrød
  • 2 ss fikenmarmelade

STEG FOR STEG:

  • Plasser osten først på et serveringsbrett. Del brien i trekantede biter, skjær chevre i skiver og bruk en ostehøvel for å lage fine skiver av gouda eller manchego.
  • Legg spekematen rundt osten, gjerne rullet sammen eller brettet for en dekorativ effekt.
  • Tilsett frukten, plasser druer i små hauger, del fikener i skiver og dryss over granateplekjerner for et friskt innslag.
  • Fordel nøtter og honning rundt på brettet for ekstra smak og tekstur.
  • Plasser skåler med marmelade og knekkebrød, slik at det er lett å forsyne seg.
  • Pynt med friske urter som rosmarin eller timian for et eksklusivt preg. Server umiddelbart.

Kommentarer

emoji Ola Hansen 12 mars 2023
Utrolig inspirerende oppskrift! Smakene var perfekt balansert, og det føltes sunt og friskt. Hadde vært fint med noen bilder som viser hvert steg, så oppskriften blir lettere å følge.
emoji Kari Johansen 27 september 2024
Perfekt oppskrift til helgekosen! Jeg likte hvordan den ikke var for søt, men fortsatt veldig smakfull. Kanskje kan du legge til noen tips om oppbevaring – hvor lenge holder retten seg i kjøleskapet?
emoji Hans Larsen 15 august 2022
En favoritt hos oss! Konsistensen var akkurat som den skulle være, og smakene var delikate. Det ville vært gøy med noen forslag til variasjoner, kanskje med forskjellige smaker.
emoji Ingrid Nilsen 6 november 2023
Veldig fornøyd med resultatet, en sunn og enkel oppskrift som imponerte alle! Kanskje kunne det være nyttig å inkludere estimert tid per steg, så man vet hvor lang tid hele prosessen tar.
emoji Lars Berg 10 januar 2022
En stor suksess blant gjestene! Retten var enkel å lage, men smakte veldig profesjonelt. Kunne vært enda bedre med en video som viser teknikken for å få perfekt resultat.
emoji Signe Pedersen 20 juni 2024
En frisk og herlig matopplevelse! Smakene var fantastiske, og oppskriften var enkel å følge. Jeg savner kanskje noen tips for å gjøre den sukkerfri, hvis det er mulig.

Write A Comment