Historien bak retten

Doble syltetøystjerner, også kjent som Linzer cookies, har sin opprinnelse i Østerrike og er inspirert av den tradisjonelle Linzer Torte. Disse delikate småkakene består av to lag med smørkjeks, hvor det øverste laget har et stjerneformet hull som avslører et fyll av søtt syltetøy. Kakene har blitt populære over hele Europa, spesielt til jul. De kombinerer det beste fra mørdeig og fruktig syltetøy og ser like vakre ut som de smaker. Jeg elsker disse kakene fordi de alltid gir en følelse av høytid og hygge på kaffebordet.


Næringstabell for ingredienser

IngrediensVitaminer og mineralerFettSukkerProteiner
HvetemelJern, fiber, B-vitaminer1 g0 g3 g
SmørVitamin A, D, kalsium81 g0 g1 g
SukkerKarbohydrater, energi0 g100 g0 g
EggProtein, vitamin D, jern5 g0 g6 g
VaniljesukkerSmakstilsetning0 g100 g0 g
BringebærsyltetøyVitamin C, antioksidanter0 g50 g0 g
MelisDekorativ topping0 g100 g0 g

Smak og tekstur

Doble syltetøystjerner har en myk og smøraktig mørdeig som smelter i munnen, kombinert med et søtt og syrlig syltetøyfyll. De har en lett sprø kant og en myk midte. Et dryss av melis gir en ekstra søt og dekorativ finish. Jeg elsker hvordan den milde smaken fra kjeksen møter den friske, fruktige smaken fra syltetøyet – det er en perfekt harmoni i hver bit.


Min erfaring, tips og minner om retten

Å lage doble syltetøystjerner er en av mine favorittaktiviteter i førjulstiden. Det å stikke ut stjerneformene og fylle kakene med syltetøy bringer frem minner om julebakst med familien. Et godt tips er å la deigen hvile i kjøleskapet før utbaking – dette gjør det enklere å arbeide med den. Pass også på å ikke steke kakene for lenge; de skal være lyse med en gyllen kant. Jeg liker å bruke bringebærsyltetøy for en fin farge og balansert syrlighet, men aprikos- eller jordbærsyltetøy er også kjempegodt!


Tilbehørstabell

TilbehørBeskrivelse
MelisdryssGir en dekorativ og søt finish
Smeltet sjokoladeDypp halvparten av kjeksen i sjokolade for variasjon
Hakkede nøtterGir ekstra crunch og smak
SitronmelisseEn frisk og dekorativ topping

Anbefalte Artikler for God Helse og Ernæring

,
Porsjoner: Ca. 20 doble kjeks Forberedelsestid: Koketid:
Næringsfakta 90 Kalorier 20 grams Fett
Vurdering 5.0/5
( 1 Stemte )

INGREDIENSER:

  • Kjeksdeig:
  • 200g smør, romtemperert
  • 100g sukker
  • 1 ts vaniljesukker
  • 300g hvetemel
  • Fyll og Pynt:
  • 150g syltetøy (bringebær, jordbær eller aprikos)
  • Melis til dryss

STEG FOR STEG:

  • Bland Deigen: Pisk smør, sukker og vaniljesukker sammen til det er lett og luftig. Tilsett hvetemelet gradvis og bland til du får en jevn deig.
  • Hvile Deigen: Pakk deigen inn i plastfolie og la den hvile i kjøleskapet i ca. 30 minutter.
  • Kjevle og Form: Kjevle deigen ut til ca. 3 mm tykkelse på en lett melet overflate. Bruk en stjerneformet utstikker til å skjære ut kjeksene. Skjær hull i midten av halvparten av stjernene for å lage "vindu".
  • Stek Kjeksene: Plasser kjeksene på et bakepapirkledd stekebrett og stek midt i ovnen ved 180°C i ca. 10-12 minutter, eller til de er lett gylne. La dem avkjøles på rist.
  • Montering: Smør et tynt lag med syltetøy på den flate siden av en hel stjerne. Legg en stjerne med vindu på toppen og trykk lett sammen.
  • Pynting: Dryss melis over de ferdige kjeksene.

 

,

Kommentarer

emoji Ola Hansen 12 mars 2023
Utrolig inspirerende oppskrift! Smakene var perfekt balansert, og det føltes sunt og friskt. Hadde vært fint med noen bilder som viser hvert steg, så oppskriften blir lettere å følge.
emoji Kari Johansen 27 september 2024
Perfekt oppskrift til helgekosen! Jeg likte hvordan den ikke var for søt, men fortsatt veldig smakfull. Kanskje kan du legge til noen tips om oppbevaring – hvor lenge holder retten seg i kjøleskapet?
emoji Hans Larsen 15 august 2022
En favoritt hos oss! Konsistensen var akkurat som den skulle være, og smakene var delikate. Det ville vært gøy med noen forslag til variasjoner, kanskje med forskjellige smaker.
emoji Ingrid Nilsen 6 november 2023
Veldig fornøyd med resultatet, en sunn og enkel oppskrift som imponerte alle! Kanskje kunne det være nyttig å inkludere estimert tid per steg, så man vet hvor lang tid hele prosessen tar.
emoji Lars Berg 10 januar 2022
En stor suksess blant gjestene! Retten var enkel å lage, men smakte veldig profesjonelt. Kunne vært enda bedre med en video som viser teknikken for å få perfekt resultat.
emoji Signe Pedersen 20 juni 2024
En frisk og herlig matopplevelse! Smakene var fantastiske, og oppskriften var enkel å følge. Jeg savner kanskje noen tips for å gjøre den sukkerfri, hvis det er mulig.

Write A Comment