Historien bak retten

Dolmades, også kjent som fylte vinblader, er en tradisjonell rett som har røtter i det osmanske riket og er populær i hele Middelhavs- og Midtøsten-regionen. Ordet “dolma” betyr “å fylle” på tyrkisk. Dolmades består av vinblader som fylles med en blanding av ris, urter, og noen ganger kjøtt, før de rulles sammen og dampes til perfeksjon. Disse små pakkene serveres ofte kalde eller varme, med en skvis sitronsaft. Jeg elsker dolmades for deres delikate smak og hvordan de representerer en rik kulturarv.


Næringstabell for ingredienser

IngrediensVitaminer og mineralerFettSukkerProteiner
VinbladerA, K, antioksidanter0 g1 g1 g
RisB-vitaminer, karbohydrater0 g0 g3 g
LøkC, fiber0 g2 g1 g
Friske urter (dill, mynte, persille)C, K, antioksidanter0 g0 g0 g
OlivenoljeE, sunne fettsyrer14 g0 g0 g
SitronsaftC, antioksidanter0 g1 g0 g

Smak og tekstur

Dolmades har en perfekt balanse av smaker: de syrlige vinbladene, den myke, krydrede risen og en frisk touch fra sitronsaft og urter. Olivenolje tilfører en mild rikdom, mens urtene gir en aromatisk kompleksitet. Jeg elsker hvordan hver bit er en eksplosjon av friskhet, syrlighet og fylde, kombinert med den delikate, lett chewy teksturen fra vinbladene.


Min erfaring og tips

Jeg lager dolmades når jeg ønsker å imponere gjestene med en autentisk og smakfull forrett eller siderett. Mitt beste tips er å bruke ferske vinblader når de er i sesong, men hermetiske vinblader fungerer også godt. Sørg for å ikke overfylle bladene, slik at de ikke sprekker under koking. En av mine beste minner er å nyte dolmades på en gresk taverna med utsikt over havet – det var en perfekt kombinasjon av mat og atmosfære!


Tilbehørstabell

TilbehørBeskrivelse
TzatzikiEn kjølende yoghurtdipp med agurk og hvitløk
FetaostEn salt og kremet kontrast
OlivenTilfører en aromatisk og salt smak
SitronbåterGir ekstra friskhet og syrlighet
Pita eller flatbrødPerfekt til å suge opp saftene fra dolmades

Anbefalte Artikler for God Helse og Ernæring

,
Porsjoner: 20 dolmades Forberedelsestid: Koketid:
Næringsfakta 150 Kalorier 20 grams Fett
Vurdering 5.0/5
( 1 Stemte )

INGREDIENSER:

  • Vinblader og fyll:
  • 20-25 vinblader (ferske eller fra glass)
  • 2 dl ris (f.eks. langkornet eller arborio)
  • 1 løk (finhakket)
  • 2 ss olivenolje
  • 2 ss frisk mynte (hakket)
  • 2 ss frisk persille (hakket)
  • 1 ss dill (hakket)
  • 2 dl grønnsaksbuljong
  • 2 ss sitronsaft
  • Salt og pepper etter smak
  • Til servering:
  • Sitronskiver
  • Ekstra olivenolje
  • Tzatziki eller naturell yoghurt

STEG FOR STEG:

  1. Forbered vinbladene:
    • Skyll vinbladene i kaldt vann. Kok dem i lettsaltet vann i 2-3 minutter til de er myke. Avkjøl i kaldt vann og la dem renne godt av.
  2. Lag fyllet:
    • Varm olivenolje i en stekepanne og surr løken til den er myk. Tilsett risen og stek i 2-3 minutter.
    • Hell i grønnsaksbuljong og la risen småkoke i ca. 10 minutter til den er halvkokt. Rør inn mynte, persille, dill, sitronsaft, salt og pepper.
  3. Fyll vinbladene:
    • Legg ett vinblad med den blanke siden ned. Legg en skje fyll midt på bladet. Brett inn sidene og rull tett sammen fra bunnen til toppen som en liten pakke. Gjenta til fyllet er brukt opp.
  4. Kok dolmades:
    • Legg dolmades tett i en kjele med skjøten ned. Hell over litt olivenolje og nok vann til at det dekker dolmades. Legg en tallerken på toppen for å holde dem på plass.
    • Kok på lav varme i 40-45 minutter til risen er mør.
  5. Servering:
    • La dolmades avkjøle litt. Server dem med sitronskiver, ekstra olivenolje og tzatziki eller naturell yoghurt.

,

Kommentarer

emoji Ola Hansen 12 mars 2023
Utrolig inspirerende oppskrift! Smakene var perfekt balansert, og det føltes sunt og friskt. Hadde vært fint med noen bilder som viser hvert steg, så oppskriften blir lettere å følge.
emoji Kari Johansen 27 september 2024
Perfekt oppskrift til helgekosen! Jeg likte hvordan den ikke var for søt, men fortsatt veldig smakfull. Kanskje kan du legge til noen tips om oppbevaring – hvor lenge holder retten seg i kjøleskapet?
emoji Hans Larsen 15 august 2022
En favoritt hos oss! Konsistensen var akkurat som den skulle være, og smakene var delikate. Det ville vært gøy med noen forslag til variasjoner, kanskje med forskjellige smaker.
emoji Ingrid Nilsen 6 november 2023
Veldig fornøyd med resultatet, en sunn og enkel oppskrift som imponerte alle! Kanskje kunne det være nyttig å inkludere estimert tid per steg, så man vet hvor lang tid hele prosessen tar.
emoji Lars Berg 10 januar 2022
En stor suksess blant gjestene! Retten var enkel å lage, men smakte veldig profesjonelt. Kunne vært enda bedre med en video som viser teknikken for å få perfekt resultat.
emoji Signe Pedersen 20 juni 2024
En frisk og herlig matopplevelse! Smakene var fantastiske, og oppskriften var enkel å følge. Jeg savner kanskje noen tips for å gjøre den sukkerfri, hvis det er mulig.

Write A Comment