Historien bak retten

Egg har blitt brukt i middagsretter verden over i flere hundre år. Fra den italienske frittata til den franske quiche – dette er mat som er enkel, næringsrik og lett å variere. I Norge har vi omfavnet denne ideen og skapt vår egen vri på en «middagsform med egg», hvor vi kombinerer gode grønnsaker, poteter, ost og egg i en og samme form. Det er en perfekt måte å bruke opp rester på og samtidig få et sunt og mettende måltid. Jeg elsker hvor praktisk denne retten er – det er rett og slett hverdagsmagi som hele familien setter pris på.


Næringstabell for ingredienser

IngrediensVitaminer og mineralerFettSukkerProteiner
EggVitamin D, B12, jern, protein5 g1 g6 g
BrokkoliVitamin C, K, fiber0 g2 g3 g
PaprikaVitamin C, betakaroten0 g4 g1 g
LøkVitamin C, fiber0 g4 g1 g
PotetVitamin C, kalium, fiber0 g2 g2 g
SpinatJern, vitamin K, C0 g1 g3 g
OstKalsium, vitamin D, protein7 g0 g9 g

Smak og tekstur

Middagsformen er en fryd for både smaksløkene og sansene! Eggene gjør retten fløyelsmyk og binder alle ingrediensene sammen i en deilig kremet konsistens. Brokkolien og paprikaen gir en fin, sprø kontrast, mens løken tilfører en mild sødme. Potetene gir en deilig fylde og gjør retten mettende. Osten smelter over alt og gir en fyldig, salt smak som runder av retten perfekt. Jeg elsker hvordan hver bit byr på et lite smakseventyr, hvor den kremete eggemassen møter sprø grønnsaker og deilig smeltet ost.


Min erfaring, tips og minner om retten

Denne retten er en livredder når jeg har travle dager og ikke helt vet hva jeg skal lage til middag. Jeg husker en gang da jeg slang sammen denne middagsformen med det jeg fant i kjøleskapet – det ble en suksess! Ungene elsket den smeltede osten, og mannen min skrøt av hvor godt alt smakte sammen. Jeg liker å eksperimentere med ulike grønnsaker som spinat, tomater eller sopp. Hvis jeg har rester av skinke eller kylling, slenger jeg det også oppi. Server den med en enkel salat eller brød, så har du et komplett måltid.


Tilbehørstabell

TilbehørBeskrivelse
Frisk salatLett og frisk kontrast til den kremete formen
HvitløksbrødSprøtt brød som kompletterer smaken
CherrytomaterTilfører sødme og friskhet
RømmeEn kald, kremet topping
Syltede rødbeterGir en syrlig og søt smak som kontrast

Anbefalte Artikler for God Helse og Ernæring

,
Porsjoner: 4 Forberedelsestid: Koketid:
Næringsfakta 300 Kalorier 20 grams Fett
Vurdering 5.0/5
( 1 Stemte )

INGREDIENSER:

  • Grønnsaker:
  • 4 mellomstore poteter, skåret i terninger
  • 1 rød paprika, skåret i strimler
  • 2 tomater, hakket
  • 1 gul løk, skåret i tynne skiver
  • 2 ss olivenolje
  • Salt og pepper etter smak
  • Egg og topping:
  • 4 egg
  • 100 g revet ost (gjerne cheddar eller mozzarella)
  • 1 ts tørket oregano
  • Frisk basilikum til pynt

STEG FOR STEG:

  • Forvarm ovnen til 200 °C.
  • Legg poteter, paprika, tomater og løk i en ildfast form. Drypp over olivenolje, og krydre med salt og pepper. Bland godt.
  • Stek grønnsakene i ovnen i ca. 20 minutter, til de er møre og lett karamelliserte.
  • Ta formen ut av ovnen og lag små fordypninger i grønnsakene. Knekk ett egg i hver fordypning.
  • Strø revet ost og oregano over formen, og sett den tilbake i ovnen.
  • Stek videre i ca. 10-12 minutter, eller til eggene har ønsket konsistens og osten er gyllen.
  • Ta formen ut av ovnen, pynt med frisk basilikum og server umiddelbart.

,

Kommentarer

emoji Ola Hansen 12 mars 2023
Utrolig inspirerende oppskrift! Smakene var perfekt balansert, og det føltes sunt og friskt. Hadde vært fint med noen bilder som viser hvert steg, så oppskriften blir lettere å følge.
emoji Kari Johansen 27 september 2024
Perfekt oppskrift til helgekosen! Jeg likte hvordan den ikke var for søt, men fortsatt veldig smakfull. Kanskje kan du legge til noen tips om oppbevaring – hvor lenge holder retten seg i kjøleskapet?
emoji Hans Larsen 15 august 2022
En favoritt hos oss! Konsistensen var akkurat som den skulle være, og smakene var delikate. Det ville vært gøy med noen forslag til variasjoner, kanskje med forskjellige smaker.
emoji Ingrid Nilsen 6 november 2023
Veldig fornøyd med resultatet, en sunn og enkel oppskrift som imponerte alle! Kanskje kunne det være nyttig å inkludere estimert tid per steg, så man vet hvor lang tid hele prosessen tar.
emoji Lars Berg 10 januar 2022
En stor suksess blant gjestene! Retten var enkel å lage, men smakte veldig profesjonelt. Kunne vært enda bedre med en video som viser teknikken for å få perfekt resultat.
emoji Signe Pedersen 20 juni 2024
En frisk og herlig matopplevelse! Smakene var fantastiske, og oppskriften var enkel å følge. Jeg savner kanskje noen tips for å gjøre den sukkerfri, hvis det er mulig.

Write A Comment