Historie om Hjemmelaget Spaghetti med Tomatsaus

Spaghetti med tomatsaus er en klassisk rett fra det italienske kjøkken, og den har vært en favoritt i mange år. Denne retten ble først kjent i Sør-Italia, spesielt i Napoli, hvor pasta og tomater er essensielle ingredienser. Etter at tomaten ble introdusert til Europa på 1500-tallet, ble tomatsaus en vanlig rett som har utviklet seg til utallige varianter. Jeg har laget en sunnere versjon av denne retten med fullkornspasta for å gjøre den mer næringsrik og gi den et ekstra fiberløft. Den er perfekt for både hverdagsmiddager og spesielle anledninger.

Næringsinnhold i Hjemmelaget Spaghetti med Tomatsaus

IngrediensVitaminerFettSukkerProteiner
FullkornspastaFolat, Jern2g2g7g
TomaterA, C, K0g4g1g
HvitløkB6, C0g0g1g
PersilleA, C, K0g0g1g
OlivenoljeE14g0g0g
SitronC0g1g0g

Smak og tekstur

Denne retten har en herlig kombinasjon av den myke og lett nøtteaktige smaken fra fullkornspastaen, sammen med den søte og syrlige tomatsausen. Tomatene gir en naturlig friskhet som balanseres med hvitløkens dype smak og persillens urtete aroma. Sausen har en fyldig tekstur, men er samtidig lett og luftig. Den friske sitronsmaken i sausen løfter retten, og fullkornspastaen gir et ekstra fiberløft og en tilfredsstillende tyggemotstand som sammen skaper en deilig og harmonisk middag.

Min erfaring og tips

Jeg har laget denne retten utallige ganger, og det er en stor favoritt i familien. Jeg liker å bruke ferske tomater når de er i sesong, men hermetiske tomater fungerer også veldig bra. Et tips er å la sausen småkoke i minst 20 minutter – det får frem de naturlige smakene på en fantastisk måte. Jeg bruker ofte mer hvitløk og chili for å gi sausen et ekstra piff, og jeg serverer gjerne retten med ristet grovt brød og en frisk salat ved siden av for ekstra tekstur og smak.

Tilbehør

TilbehørBeskrivelse
Grønn salatEn frisk salat med ruccola, avocado og sitron.
Ristet brødGrovt brød penslet med olivenolje og hvitløk.
Grillede grønnsakerLett grillede squash og paprika for ekstra smak.
HummusEn kremet hummus som passer perfekt til pastaen.

 

Anbefalte Artikler for God Helse og Ernæring

 
Porsjoner: 4 Forberedelsestid: Koketid:
Næringsfakta 400 Kalorier 20 grams Fett
Vurdering 5.0/5
( 1 Stemte )

INGREDIENSER:

  • Pasta:
  • 250 g fullkornspasta (spaghetti eller tagliatelle)
  • Tomatsaus:
  • 600 g ferske tomater (eller hermetiske tomater)
  • 2 ss olivenolje
  • 2 fedd hvitløk, finhakket
  • 1 liten løk, hakket
  • 1 ts tørket oregano
  • 1 ts basilikum (frisk eller tørket)
  • 1 ss balsamicoeddik
  • 1 ts sukker (eller sukkererstatning)
  • Salt og pepper etter smak
  • 1 liten rød chili (valgfritt, for ekstra varme)
  • Til servering:
  • Frisk basilikum til pynt
  • Parmesan eller næringsgjær (for vegansk versjon)

STEG FOR STEG:

  • Kok pastaen: Kok fullkornspastaen i en stor gryte med lettsaltet vann til pastaen er al dente. Sil av vannet og sett til side.
  • Lag tomatsausen: Varm olivenolje i en stor panne. Stek hvitløk og løk på middels varme til de er myke og aromatiske (ca. 3-4 minutter). Tilsett tomatene, oregano, basilikum, balsamicoeddik, sukker, salt og pepper. La sausen småkoke i 15-20 minutter til den er tykkere og smakene har utviklet seg.
  • Bland pasta og saus: Når sausen er ferdig, bland den kokte pastaen godt med sausen. Juster smaken med mer salt, pepper eller sukker om nødvendig.
  • Servering: Server retten med et dryss av frisk basilikum, og eventuelt parmesan eller næringsgjær for ekstra smak.

Kommentarer

emoji Ola Hansen 12 mars 2023
Utrolig inspirerende oppskrift! Smakene var perfekt balansert, og det føltes sunt og friskt. Hadde vært fint med noen bilder som viser hvert steg, så oppskriften blir lettere å følge.
emoji Kari Johansen 27 september 2024
Perfekt oppskrift til helgekosen! Jeg likte hvordan den ikke var for søt, men fortsatt veldig smakfull. Kanskje kan du legge til noen tips om oppbevaring – hvor lenge holder retten seg i kjøleskapet?
emoji Hans Larsen 15 august 2022
En favoritt hos oss! Konsistensen var akkurat som den skulle være, og smakene var delikate. Det ville vært gøy med noen forslag til variasjoner, kanskje med forskjellige smaker.
emoji Ingrid Nilsen 6 november 2023
Veldig fornøyd med resultatet, en sunn og enkel oppskrift som imponerte alle! Kanskje kunne det være nyttig å inkludere estimert tid per steg, så man vet hvor lang tid hele prosessen tar.
emoji Lars Berg 10 januar 2022
En stor suksess blant gjestene! Retten var enkel å lage, men smakte veldig profesjonelt. Kunne vært enda bedre med en video som viser teknikken for å få perfekt resultat.
emoji Signe Pedersen 20 juni 2024
En frisk og herlig matopplevelse! Smakene var fantastiske, og oppskriften var enkel å følge. Jeg savner kanskje noen tips for å gjøre den sukkerfri, hvis det er mulig.

Write A Comment