Historien bak min sushi bowl
Første gangen jeg smakte en sushi bowl, var på en liten kafé i Oslo en travel vårdag. Jeg hadde lyst på noe friskt og lett, og der sto den: en fargerik skål med ris, laks og grønnsaker. Etter bare én bit visste jeg at dette var noe jeg måtte lage hjemme. Da jeg begynte å eksperimentere på mitt eget kjøkken, tok det ikke lang tid før jeg hadde funnet min perfekte versjon. Nå er det blitt en gjenganger her hjemme – både til middag, helgelunsj og vennemåltider.
Næringsinnhold og vitaminer
Ingrediens | Vitaminer | Fett | Sukker | Proteiner |
---|---|---|---|---|
Fullkornsris | B1, magnesium, fiber | 1,2 g | 0,3 g | 2,5 g |
Varmrøkt laks | D, B12, omega-3 | 10 g | 0 g | 20 g |
Avokado | E, K, sunne fettsyrer | 15 g | 0,4 g | 1,5 g |
Edamame | C, B9, planteprotein | 4 g | 1,5 g | 11 g |
Gulrot | A, K, betakaroten | 0,2 g | 3,5 g | 0,6 g |
Smak og tekstur
Det jeg liker best med denne retten, er kontrastene. Den lune risen gir en deilig base, mens den røkte laksen tilfører både dybde og umami. Grønnsakene – særlig gulrot og agurk – gir knas og friskhet. Avokadoen er som fløyel, og den gjør hele retten rundere. Den lille syrligheten i dressingen med lime og ingefær løfter smaken og gir balanse. Og det beste? At du kan variere i det uendelige – noen ganger har jeg mango oppi, andre ganger ekstra chili. Men den rene, friske følelsen forblir den samme.
Min erfaring og små tips
Jeg lager denne sushi bowlen minst én gang i uka, spesielt når kroppen trenger noe lett og friskt. Ofte koker jeg dobbel porsjon ris, slik at jeg har en deilig lunsj klar til dagen etter. Når jeg har venner på besøk, setter jeg gjerne frem alle ingrediensene i små skåler, så kan hver og en bygge sin egen bowl akkurat slik de liker den.Hvis jeg har venner på besøk, pleier jeg å sette frem ingrediensene i små skåler, så alle kan bygge sin egen bowl. Det blir alltid god stemning rundt bordet da! Min beste lille hemmelighet er å tilsette noen dråper sesamolje i risen før servering – det gir en nydelig duft og smak. Og lime – alltid lime!
Forslag til tilbehør
Tilbehør | Beskrivelse |
---|---|
Miso- eller grønnsakssuppe | Perfekt liten forrett før sushi bowl |
Grove knekkebrød | Tilfører ekstra crunch og fiber ved siden av |
Mango i terninger | Søt og frisk topping som passer perfekt med laks |
Grønn te | En varm og rolig drikk som balanserer måltidet |
Yoghurtbasert dressing | Lett, syrlig topping for deg som ønsker mer kremet tekstur |

INGREDIENSER:
- Basis:
- 2 dl kokt fullkornsris (ca. 130 g tørrvekt)
- 1 ss riseddik
- 1 ts sesamolje
- Topping:
- 100 g varmrøkt laks (eller kokt ørret)
- 0,5 avokado, i skiver
- 1 gulrot, revet eller i tynne strimler
- 0,5 agurk, i staver
- 0,5 dl edamamebønner (tint)
- 1 ss ristede sesamfrø
- Dressing:
- 1 ss soyasaus (eller tamari)
- 1 ts sesamolje
- Saften av 0,5 lime
- 1 ts finrevet ingefær
STEG FOR STEG:
Skyll fullkornsrisen godt i kaldt vann. Kok etter anvisning på pakken, og la den hvile i fem minutter med lokk på.
Rør inn riseddik og sesamolje når risen er ferdig, og la den kjøle seg ned til lun temperatur.
Del laksen i biter, og skjær grønnsakene i passende biter eller strimler.
Bland sammen dressingen med soyasaus, lime og ingefær. Smak til – du kan tilsette litt ekstra lime for mer friskhet.
Anrett risen i store skåler. Fordel grønnsaker, avokado og laks på toppen.
Drypp over dressingen og strø over ristede sesamfrø.
Server gjerne med ekstra limebåter og grovt knekkebrød for tekstur.
Kommentarer