Historien bak min sushi bowl

Første gangen jeg smakte en sushi bowl, var på en liten kafé i Oslo en travel vårdag. Jeg hadde lyst på noe friskt og lett, og der sto den: en fargerik skål med ris, laks og grønnsaker. Etter bare én bit visste jeg at dette var noe jeg måtte lage hjemme. Da jeg begynte å eksperimentere på mitt eget kjøkken, tok det ikke lang tid før jeg hadde funnet min perfekte versjon. Nå er det blitt en gjenganger her hjemme – både til middag, helgelunsj og vennemåltider.


Næringsinnhold og vitaminer

IngrediensVitaminerFettSukkerProteiner
FullkornsrisB1, magnesium, fiber1,2 g0,3 g2,5 g
Varmrøkt laksD, B12, omega-310 g0 g20 g
AvokadoE, K, sunne fettsyrer15 g0,4 g1,5 g
EdamameC, B9, planteprotein4 g1,5 g11 g
GulrotA, K, betakaroten0,2 g3,5 g0,6 g

Smak og tekstur

Det jeg liker best med denne retten, er kontrastene. Den lune risen gir en deilig base, mens den røkte laksen tilfører både dybde og umami. Grønnsakene – særlig gulrot og agurk – gir knas og friskhet. Avokadoen er som fløyel, og den gjør hele retten rundere. Den lille syrligheten i dressingen med lime og ingefær løfter smaken og gir balanse. Og det beste? At du kan variere i det uendelige – noen ganger har jeg mango oppi, andre ganger ekstra chili. Men den rene, friske følelsen forblir den samme.


Min erfaring og små tips

Jeg lager denne sushi bowlen minst én gang i uka, spesielt når kroppen trenger noe lett og friskt. Ofte koker jeg dobbel porsjon ris, slik at jeg har en deilig lunsj klar til dagen etter. Når jeg har venner på besøk, setter jeg gjerne frem alle ingrediensene i små skåler, så kan hver og en bygge sin egen bowl akkurat slik de liker den.Hvis jeg har venner på besøk, pleier jeg å sette frem ingrediensene i små skåler, så alle kan bygge sin egen bowl. Det blir alltid god stemning rundt bordet da! Min beste lille hemmelighet er å tilsette noen dråper sesamolje i risen før servering – det gir en nydelig duft og smak. Og lime – alltid lime!


Forslag til tilbehør

TilbehørBeskrivelse
Miso- eller grønnsakssuppePerfekt liten forrett før sushi bowl
Grove knekkebrødTilfører ekstra crunch og fiber ved siden av
Mango i terningerSøt og frisk topping som passer perfekt med laks
Grønn teEn varm og rolig drikk som balanserer måltidet
Yoghurtbasert dressingLett, syrlig topping for deg som ønsker mer kremet tekstur

 

Porsjoner: 2 Forberedelsestid: Koketid:
Næringsfakta 430 Kalorier 20 grams Fett
Vurdering 5.0/5
( 1 Stemte )

INGREDIENSER:

  • Basis:
  • 2 dl kokt fullkornsris (ca. 130 g tørrvekt)
  • 1 ss riseddik
  • 1 ts sesamolje
  • Topping:
  • 100 g varmrøkt laks (eller kokt ørret)
  • 0,5 avokado, i skiver
  • 1 gulrot, revet eller i tynne strimler
  • 0,5 agurk, i staver
  • 0,5 dl edamamebønner (tint)
  • 1 ss ristede sesamfrø
  • Dressing:
  • 1 ss soyasaus (eller tamari)
  • 1 ts sesamolje
  • Saften av 0,5 lime
  • 1 ts finrevet ingefær

STEG FOR STEG:

  • Skyll fullkornsrisen godt i kaldt vann. Kok etter anvisning på pakken, og la den hvile i fem minutter med lokk på.

  • Rør inn riseddik og sesamolje når risen er ferdig, og la den kjøle seg ned til lun temperatur.

  • Del laksen i biter, og skjær grønnsakene i passende biter eller strimler.

  • Bland sammen dressingen med soyasaus, lime og ingefær. Smak til – du kan tilsette litt ekstra lime for mer friskhet.

  • Anrett risen i store skåler. Fordel grønnsaker, avokado og laks på toppen.

  • Drypp over dressingen og strø over ristede sesamfrø.

  • Server gjerne med ekstra limebåter og grovt knekkebrød for tekstur.

Kommentarer

emoji Ola Hansen 12 mars 2023
Utrolig inspirerende oppskrift! Smakene var perfekt balansert, og det føltes sunt og friskt. Hadde vært fint med noen bilder som viser hvert steg, så oppskriften blir lettere å følge.
emoji Kari Johansen 27 september 2024
Perfekt oppskrift til helgekosen! Jeg likte hvordan den ikke var for søt, men fortsatt veldig smakfull. Kanskje kan du legge til noen tips om oppbevaring – hvor lenge holder retten seg i kjøleskapet?
emoji Hans Larsen 15 august 2022
En favoritt hos oss! Konsistensen var akkurat som den skulle være, og smakene var delikate. Det ville vært gøy med noen forslag til variasjoner, kanskje med forskjellige smaker.
emoji Ingrid Nilsen 6 november 2023
Veldig fornøyd med resultatet, en sunn og enkel oppskrift som imponerte alle! Kanskje kunne det være nyttig å inkludere estimert tid per steg, så man vet hvor lang tid hele prosessen tar.
emoji Lars Berg 10 januar 2022
En stor suksess blant gjestene! Retten var enkel å lage, men smakte veldig profesjonelt. Kunne vært enda bedre med en video som viser teknikken for å få perfekt resultat.
emoji Signe Pedersen 20 juni 2024
En frisk og herlig matopplevelse! Smakene var fantastiske, og oppskriften var enkel å følge. Jeg savner kanskje noen tips for å gjøre den sukkerfri, hvis det er mulig.

Write A Comment