Andalusisk sommergazpacho – kald tomatsuppe med smak av solmodne grønnsaker

Det sies at gazpacho har sin opprinnelse i de varme regionene i Andalucía, sør i Spania. Denne kalde suppen ble opprinnelig laget av arbeidere i åkeren for å slukke tørsten og få i seg næring i stekende sol. Med enkle råvarer som tomat, agurk, paprika og olivenolje, ble gazpacho etter hvert en fast rett i spanske hjem og restauranter – og nå også i mitt eget norske kjøkken. Jeg oppdaget denne herligheten på en ferie i Granada og har siden laget min egen variant – litt sunnere, litt lettere, men like smakfull. Den er perfekt på varme sommerdager, eller som forrett hele året.


Næringsinnhold i hovedingredienser (per porsjon, ca.):

IngrediensVitaminerFettSukkerProteiner
TomaterA, C, KLavLavLav
Rød paprikaC, E, B6LavLavModerat
AgurkK, CLavLavLav
HvitløkB6, CLavLavLav
OlivenoljeE, KHøy00
Brødsmuler (grove)B1, B3, jernModeratLavModerat

Smak og tekstur

Gazpacho smaker som sommer i en skål. Den er frisk og lett, med en fin balanse mellom syrlige tomater, søt paprika og litt sting fra hvitløken. Konsistensen er fløyelsmyk og glatt, men likevel med bittesmå grønnsaksbiter som gir litt tyggemotstand. Når den serveres godt avkjølt, får smakene enda mer dybde, og den kjølende effekten er fantastisk. En skvett god olivenolje på toppen gir en rund avslutning på hver munnfull.


Min erfaring, tips og minner

Jeg lager denne suppen ofte om sommeren, gjerne dagen før en hagefest. Den smaker faktisk enda bedre etter noen timer i kjøleskapet – alle smakene får tid til å gifte seg. Jeg liker å bruke norske solmodne tomater når de er i sesong, og bytter gjerne ut hvit brød med grovt surdeigsbrød for en sunnere variant. Barna mine elsker å dyppe grove krutonger i suppen – det minner meg om hvordan vi pleide å spise den på en liten uterestaurant i Sevilla. Jeg føler meg alltid litt ekstra glad og livlig når jeg lager gazpacho.


Forslag til tilbehør:

TilbehørHvorfor det passer godt
Grove krutongerGir krønsj og metter godt
Grillet maiskolbeSøt og røkt smak som passer til suppen
Fullkornsbrød med olivenoljeLett, sunt og smakfullt
Bønnesalat med urterProteinrikt og friskt
Hvit geitostKremet kontrast til den syrlige suppen

 

Porsjoner: 4 Forberedelsestid: Koketid:
Næringsfakta 120 Kalorier 20 grams Fett
Vurdering 5.0/5
( 1 Stemte )

INGREDIENSER:

  • Grønnsaker:
  • 600 g modne tomater
  • 1 rød paprika
  • ½ gul paprika
  • ½ agurk (ca. 100 g)
  • 1 fedd hvitløk
  • ½ rødløk
  • Basis:
  • 2 ss kaldpresset olivenolje
  • 1 ss eplecidereddik
  • 1 ss havregryn (istedenfor loff)
  • 2 dl kaldt vann
  • 1 ts havsalt
  • ½ ts pepper
  • En klype cayennepepper (valgfritt)
  • Topping:
  • 1 ss hakket agurk
  • 1 ss hakket paprika
  • 1 ss grovhakket persille

STEG FOR STEG:

  1. Skyll tomater, paprika og agurk godt. Skjær i grove biter og legg i en stor bolle.

  2. Hakk hvitløk og rødløk grovt, og ha dem sammen med resten av grønnsakene.

  3. Tilsett havregryn, olivenolje, eplecidereddik og kaldt vann. Krydre med salt, pepper og cayenne.

  4. Bruk stavmikser eller blender til å kjøre alt til en jevn suppe. Kjør lenge nok til at den blir silkemyk.

  5. Smak til med mer eddik eller salt ved behov.

  6. Sett suppen i kjøleskapet i minst én time før servering.

  7. Server kald, gjerne i små skåler, med topping av hakket agurk, paprika og persille.

  8. Ønsker du mer fylde, kan du tilsette en liten bit avokado før miksing.

  9. Suppen kan oppbevares i kjøleskap i opptil to dager – smaken blir bare bedre!

Kommentarer

emoji Ola Hansen 12 mars 2023
Utrolig inspirerende oppskrift! Smakene var perfekt balansert, og det føltes sunt og friskt. Hadde vært fint med noen bilder som viser hvert steg, så oppskriften blir lettere å følge.
emoji Kari Johansen 27 september 2024
Perfekt oppskrift til helgekosen! Jeg likte hvordan den ikke var for søt, men fortsatt veldig smakfull. Kanskje kan du legge til noen tips om oppbevaring – hvor lenge holder retten seg i kjøleskapet?
emoji Hans Larsen 15 august 2022
En favoritt hos oss! Konsistensen var akkurat som den skulle være, og smakene var delikate. Det ville vært gøy med noen forslag til variasjoner, kanskje med forskjellige smaker.
emoji Ingrid Nilsen 6 november 2023
Veldig fornøyd med resultatet, en sunn og enkel oppskrift som imponerte alle! Kanskje kunne det være nyttig å inkludere estimert tid per steg, så man vet hvor lang tid hele prosessen tar.
emoji Lars Berg 10 januar 2022
En stor suksess blant gjestene! Retten var enkel å lage, men smakte veldig profesjonelt. Kunne vært enda bedre med en video som viser teknikken for å få perfekt resultat.
emoji Signe Pedersen 20 juni 2024
En frisk og herlig matopplevelse! Smakene var fantastiske, og oppskriften var enkel å følge. Jeg savner kanskje noen tips for å gjøre den sukkerfri, hvis det er mulig.

Write A Comment