Gazpacho andaluz – min sommerfavoritt i skål

Jeg ble først kjent med gazpacho på en ferietur til Andalucía for mange år siden. Det var over 35 grader, og jeg satt i skyggen med en liten bolle av noe som så ut som tomatsaus – men du verden så friskt og godt det var! Denne kalde suppen har røtter i det spanske bondesamfunnet, der man brukte det man hadde av grønnsaker og tørt brød. I dag er gazpacho kjent over hele verden som et sunt og smakfullt sommermåltid, og jeg har gjort den litt lettere og mer norsk i stilen – men med samme herlige aroma og tekstur.


Næring og vitaminer – per porsjon

IngrediensVitaminerFett (g)Sukker (g)Proteiner (g)
Tomater (150 g)C, A, K0.23.51.5
Rød paprika (50 g)C, B60.32.00.5
Agurk (50 g)K, C0.11.00.2
Olivenolje (1 ss)E, K1000
Hvitløk (1 fedd)C, B60.10.10.3

Smak og tekstur

Gazpacho smaker rett og slett som sommer på skje! Den er sval og forfriskende med en naturlig sødme fra modne tomater og paprika, og en lett syrlighet fra sitron. Konsistensen er glatt og silkemyk, med små biter av agurk og paprika på toppen som gir litt crunch og variasjon. Jeg bruker gjerne litt spisskummen og røkt paprika for dybde i smaken – det gir et lite hint av varme som balanserer det kalde og friske. Hver munnfull føles både lett og mettende – akkurat slik jeg liker det.


Min erfaring, tips og små minner

Jeg lager gazpacho når jeg vil servere noe som både ser lekkert ut og er bra for kroppen. Den passer perfekt til varme dager, eller når jeg bare vil ha en lett start på middagen. Jeg pleier å lage den tidlig på dagen, så den får god tid i kjøleskapet. Barna mine liker den best servert i små glass som forrett – da føles det litt ekstra fint. Et lite tips fra meg: bruk alltid romtempererte tomater når du lager den, smaken blir mye rikere. Og vær ikke redd for å justere krydder etter hva du liker – gazpacho tåler personlighet!


Mine favoritt-tilbehør

TilbehørHvorfor jeg liker det
Grove krutongerSprø kontrast og metter godt
Kokt eggProtein og kremet tekstur
Tynne skiver spekeskinkeSalt og umami ved siden av det friske
Fersk basilikumLøfter smaken og ser vakkert ut
Grove knekkebrødPerfekt å dyppe i suppen

 

Porsjoner: 4 Forberedelsestid: Koketid:
Næringsfakta 120 Kalorier 20 grams Fett
Vurdering 5.0/5
( 1 Stemte )

INGREDIENSER:

  • Til suppen:
  • 600 g modne tomater, grovhakket
  • 1 rød paprika, uten frø, grovhakket
  • ½ agurk, skrelt og delt i biter
  • 1 fedd hvitløk
  • 2 ss sitronsaft
  • 2 ss extra virgin olivenolje
  • ½ ts spisskummen
  • ½ ts røkt paprikapulver
  • ¼ ts pepper
  • ¼ ts salt (eller smak til)
  • 1–2 ss vann ved behov
  • Til topping og servering:
  • Finhakket agurk og paprika
  • Frisk persille eller basilikum
  • Grove krutonger eller knekkebrød (valgfritt)
  • Kokt egg eller spekeskinke (valgfritt)

STEG FOR STEG:

  • Forbered grønnsakene: Skyll tomater, paprika og agurk godt. Skrell agurken og del alt i grove biter.

  • Kjør i blender: Ha tomater, paprika, agurk og hvitløk i en blender. Kjør til jevn og glatt konsistens.

  • Tilsett smak: Hell i sitronsaft, olivenolje, spisskummen, røkt paprika, salt og pepper. Kjør videre til alt er godt blandet.

  • Smak til: Juster med ekstra sitronsaft, litt vann eller mer krydder etter smak.

  • Sil suppen (valgfritt): Hvis du vil ha den ekstra glatt, sil gjennom en fin sikt.

  • Avkjøl godt: Sett i kjøleskapet minst 1 time før servering – smaken blir bedre når suppen er kald.

  • Servering: Hell gazpachoen i kalde boller eller glass. Topp med hakket agurk, paprika og friske urter. Server med krutonger, knekkebrød, egg eller spekeskinke for ekstra metthet.

Kommentarer

emoji Ola Hansen 12 mars 2023
Utrolig inspirerende oppskrift! Smakene var perfekt balansert, og det føltes sunt og friskt. Hadde vært fint med noen bilder som viser hvert steg, så oppskriften blir lettere å følge.
emoji Kari Johansen 27 september 2024
Perfekt oppskrift til helgekosen! Jeg likte hvordan den ikke var for søt, men fortsatt veldig smakfull. Kanskje kan du legge til noen tips om oppbevaring – hvor lenge holder retten seg i kjøleskapet?
emoji Hans Larsen 15 august 2022
En favoritt hos oss! Konsistensen var akkurat som den skulle være, og smakene var delikate. Det ville vært gøy med noen forslag til variasjoner, kanskje med forskjellige smaker.
emoji Ingrid Nilsen 6 november 2023
Veldig fornøyd med resultatet, en sunn og enkel oppskrift som imponerte alle! Kanskje kunne det være nyttig å inkludere estimert tid per steg, så man vet hvor lang tid hele prosessen tar.
emoji Lars Berg 10 januar 2022
En stor suksess blant gjestene! Retten var enkel å lage, men smakte veldig profesjonelt. Kunne vært enda bedre med en video som viser teknikken for å få perfekt resultat.
emoji Signe Pedersen 20 juni 2024
En frisk og herlig matopplevelse! Smakene var fantastiske, og oppskriften var enkel å følge. Jeg savner kanskje noen tips for å gjøre den sukkerfri, hvis det er mulig.

Write A Comment