En liten reise fra Middelhavet til mitt kjøkken

Jeg oppdaget denne retten for mange år siden på en liten taverna i Hellas. Auberginen var grillet over kull, og servert med noe som lignet yoghurt, sitron og urter – enkelt, men uforglemmelig. Etter hvert så jeg den dukke opp i matmagasiner og blogger, og tenkte: “Dette må jeg lage hjemme!” Jeg har justert den litt, brukt lettere yoghurt og mildere krydder, og nå er den fast på sommermenyen hos meg. Den er blitt populær fordi den kombinerer dype smaker med letthet – og fordi den ser utrolig lekker ut på tallerkenen!


Næringsinnhold i hovedingrediensene

IngrediensVitaminerFettSukkerProteiner
AubergineB1, B6, C, kaliumLavtLavtLavt
Yoghurt (lett)B12, kalsium, DLavtLavtModerat
HvitløkB6, C, manganLavtLavtLavt
SpisskummenJern, magnesiumLavt0 gLavt
OlivenoljeE, KSunt fett0 g0 g
PinjekjernerE, magnesium, jernHøytLavtModerat

Smak og tekstur – varm, kremet og frisk

Når auberginen grilles riktig, får den en myk og fløyelsaktig konsistens inni, og en karamellisert, nesten røkt smak utenpå. Den fyldige og kjølige yoghurten med sitron og spisskummen gir en deilig kontrast – frisk, lett syrlig og krydret på en mild måte. Når jeg tar en bit av den lune auberginen med den kalde yoghurten, kjenner jeg både kremet fylde og den varme grilltonen. Toppingen med pinjekjerner gir ekstra krønsj, og urtene frisker det hele opp. Dette er virkelig en rett som leker med teksturene – og det liker jeg!


Min erfaring, tips og minner

Jeg lager ofte denne retten når vi har gjester på terrassen eller som en lett middag etter jobb. Den er så enkel å lage, men ser imponerende ut! Barna mine er ikke alltid glade i aubergine, men når jeg topper den med yoghurt og nøtter, spiser de med stor appetitt. Jeg liker å variere krydderne avhengig av humøret – noen ganger tilsetter jeg litt chili eller koriander. Et godt tips: lag dobbel porsjon av yoghurtsausen – den smaker nydelig som dip til grønnsaker eller som dressing til salat dagen etter.


Forslag til tilbehør

TilbehørHvorfor jeg liker detTips fra meg
Grovt flatbrødGir ekstra metthet og teksturVarm det litt før servering
ByggrynsalatFriskt og fiberriktBland inn granateple og mynte
Ovnsbakte gulrøtterSøtt og varmt mot det syrligeLitt honning og timian gjør susen
Grønn salat med vinaigretteLett og balanserendeTilsett agurk og urter for mer smak
HummusProteinrikt og kremetPerfekt for å dyppe brødbiter i

 

Porsjoner: 2 Forberedelsestid: Koketid:
Næringsfakta 180 Kalorier 20 grams Fett
Vurdering 5.0/5
( 1 Stemte )

INGREDIENSER:

  • Grillet aubergine
  • 2 små auberginer (ca. 400 g)
  • 1 ss olivenolje
  • 1/2 ts salt
  • 1/4 ts pepper
  • Krydret yoghurt
  • 2 dl naturell yoghurt (gjerne gresk, 2–3 % fett)
  • 1 fedd hvitløk, finrevet
  • 1/2 ts spisskummen
  • 1 ts sitronsaft
  • 1 klype havsalt
  • Topping
  • 1 ss ristede pinjekjerner
  • 1 håndfull frisk persille eller koriander, grovhakket
  • 1 ss granateplekjerner (valgfritt)

STEG FOR STEG:

  • Forbered auberginen: Skyll og skjær auberginene i to på langs. Skjær rutemønster i snittflaten, men ikke helt gjennom skallet. Pensle snittflatene med olivenolje og krydre med salt og pepper.

  • Grill auberginen: Forvarm grillen (eller stekeovnen på 220 °C, over- og undervarme). Grill auberginene med snittflaten ned i 10–15 minutter til de får farge. Snu og grill videre med skinnsiden ned til kjøttet er helt mørt (ca. 10 minutter).

  • Lag yoghurtsausen: Rør sammen yoghurt, hvitløk, sitronsaft, spisskummen og en klype salt. Sett i kjøleskap til servering.

  • Rist pinjekjerner: Varm en tørr panne og rist pinjekjernene lett til de blir gylne. Avkjøl på en tallerken.

  • Anrett retten: Legg den grillede auberginen på et fat. Topp med yoghurtsaus, dryss over urter, pinjekjerner og eventuelt granateplekjerner.

  • Servering: Server med grovt flatbrød, byggryn eller en enkel grønn salat.

Kommentarer

emoji Ola Hansen 12 mars 2023
Utrolig inspirerende oppskrift! Smakene var perfekt balansert, og det føltes sunt og friskt. Hadde vært fint med noen bilder som viser hvert steg, så oppskriften blir lettere å følge.
emoji Kari Johansen 27 september 2024
Perfekt oppskrift til helgekosen! Jeg likte hvordan den ikke var for søt, men fortsatt veldig smakfull. Kanskje kan du legge til noen tips om oppbevaring – hvor lenge holder retten seg i kjøleskapet?
emoji Hans Larsen 15 august 2022
En favoritt hos oss! Konsistensen var akkurat som den skulle være, og smakene var delikate. Det ville vært gøy med noen forslag til variasjoner, kanskje med forskjellige smaker.
emoji Ingrid Nilsen 6 november 2023
Veldig fornøyd med resultatet, en sunn og enkel oppskrift som imponerte alle! Kanskje kunne det være nyttig å inkludere estimert tid per steg, så man vet hvor lang tid hele prosessen tar.
emoji Lars Berg 10 januar 2022
En stor suksess blant gjestene! Retten var enkel å lage, men smakte veldig profesjonelt. Kunne vært enda bedre med en video som viser teknikken for å få perfekt resultat.
emoji Signe Pedersen 20 juni 2024
En frisk og herlig matopplevelse! Smakene var fantastiske, og oppskriften var enkel å følge. Jeg savner kanskje noen tips for å gjøre den sukkerfri, hvis det er mulig.

Write A Comment