Historien bak drikken

Jeg fikk idéen til denne iskaffen etter en reise til Marrakech, hvor de ofte bruker kardemomme i kaffen sin. Jeg ble helt betatt av den varme, aromatiske smaken sammen med det bitre og dype fra kaffen. Hjemme ville jeg lage en lettere, vegansk versjon som passer norske sommere – og slik ble denne iskaffen med kokosmelk og kardemomme til. Nå er den fast inventar hos meg gjennom hele sommeren. Jeg elsker at den både er forfriskende og kremet, og samtidig helt uten raffinert sukker.


Næringsstoffer og vitaminer

IngrediensVitaminerFett (g)Sukker (g)Proteiner (g)
KaffeB2, B3, antioksidanter000
KokosmelkC, E, jern, kalium6.01.30.9
KardemommeC, mangan, fiber0.70.40.3
Naturlig søtningAvhenger av valg02.00

Smak og tekstur

Denne iskaffen er silkemyk, aromatisk og full av karakter. Den kalde, dype kaffen møter den runde, søtlige kokosmelken – og så kommer kardemommen og løfter det hele med et eksotisk hint. Hver slurk er som en liten pause fra hverdagen. Det er en harmonisk balanse mellom bittert og søtt, krydret og kremet. Isbitene gir den perfekte avkjølingen, mens kokosmelken gjør den fyldig uten å være tung. En drikk som føles både luksuriøs og hverdagsvennlig!


Mine erfaringer og tips

Jeg har servert denne iskaffen til både familie og venner, og den får alltid komplimenter. En gang toppet jeg den med litt revet appelsinskall – og det var magisk! Noen ganger lager jeg dobbel porsjon og oppbevarer i en mugge i kjøleskapet, så har jeg klar iskaffe hele dagen. Jeg bruker usøtet kokosmelk for å holde sukkerinnholdet nede, og justerer søtheten selv. Hvis jeg vil ha den ekstra kremet, blander jeg alt i blenderen med noen isbiter. Prøv også å bruke kanel i stedet for kardemomme for en ny vri!


Tilbehør som passer godt

TilbehørHvorfor det passer
Grove havrekjeksGir litt å tygge på, uten å overdøve kaffesmaken
Energikuler med dadlerPerfekt liten søtbit til kaffen
Ristede nøtterFor sunn snacks ved siden av iskaffen
Avkjølt bananbrødFruktig og krydret – matcher kardemommesmaken godt
Kokos-smoothiebowlEn full frokostkombinasjon sammen med iskaffen

 

Porsjoner: 2 Forberedelsestid: Koketid:
Næringsfakta 70 Kalorier 20 grams Fett
Vurdering 5.0/5
( 1 Stemte )

INGREDIENSER:

  • Kaffe og melkebase:
  • 3 dl sterk, kaldbrygget kaffe (eller espresso avkjølt)
  • 2 dl usøtet kokosmelk (røres godt)
  • 0,5 ts malt kardemomme
  • 1–2 ts lønnesirup eller annen naturlig søtning (valgfritt)
  • 1 ts vaniljeekstrakt (valgfritt)
  • Til servering:
  • Isbiter
  • Revet mørk sjokolade (valgfritt)
  • Kokosflak eller kanel på toppen

STEG FOR STEG:

  • Lag kaffe: Brygg sterk kaffe og la den kjøle seg helt ned. Kaldbrygging gir mindre bitterhet og rundere smak, men du kan også bruke espresso avkjølt.

  • Bland kokosmelk: Rist boksen godt før du åpner. Hell kokosmelken i en bolle og visp lett sammen for jevn konsistens.

  • Smaksett: Ha kaffe, kokosmelk, kardemomme og eventuell søtning i en shaker eller stor mugge. Tilsett også vaniljeekstrakt hvis ønskelig.

  • Rist eller visp: Rist kraftig i shaker (eller bruk visp) slik at alt blander seg og drikken blir lett skummende.

  • Server: Fyll to store glass med isbiter. Hell over drikken. Topp med revet mørk sjokolade eller kokosflak om du ønsker ekstra luksus.

Kommentarer

emoji Ola Hansen 12 mars 2023
Utrolig inspirerende oppskrift! Smakene var perfekt balansert, og det føltes sunt og friskt. Hadde vært fint med noen bilder som viser hvert steg, så oppskriften blir lettere å følge.
emoji Kari Johansen 27 september 2024
Perfekt oppskrift til helgekosen! Jeg likte hvordan den ikke var for søt, men fortsatt veldig smakfull. Kanskje kan du legge til noen tips om oppbevaring – hvor lenge holder retten seg i kjøleskapet?
emoji Hans Larsen 15 august 2022
En favoritt hos oss! Konsistensen var akkurat som den skulle være, og smakene var delikate. Det ville vært gøy med noen forslag til variasjoner, kanskje med forskjellige smaker.
emoji Ingrid Nilsen 6 november 2023
Veldig fornøyd med resultatet, en sunn og enkel oppskrift som imponerte alle! Kanskje kunne det være nyttig å inkludere estimert tid per steg, så man vet hvor lang tid hele prosessen tar.
emoji Lars Berg 10 januar 2022
En stor suksess blant gjestene! Retten var enkel å lage, men smakte veldig profesjonelt. Kunne vært enda bedre med en video som viser teknikken for å få perfekt resultat.
emoji Signe Pedersen 20 juni 2024
En frisk og herlig matopplevelse! Smakene var fantastiske, og oppskriften var enkel å følge. Jeg savner kanskje noen tips for å gjøre den sukkerfri, hvis det er mulig.

Write A Comment