Kald jordbær- og basilikumsuppe

Det var en varm julidag på hytta ved sjøen at jeg først smakte en kald jordbærsuppe med urter. Den kom visstnok fra Frankrike, men har fått en moderne vri hos oss i Norden – gjerne med litt yoghurt og friske norske bær. Siden den dagen har jeg laget denne herlige suppen hver sommer. Den ble raskt populær i familieselskaper og som en forfriskende avslutning på grillkvelder. Det er noe nostalgisk med smaken av norske jordbær blandet med sødme, friskhet og en grønn urtearoma – som å ta et svalende pust i hagen.


Næring og vitaminer i hovedingrediensene

IngrediensVitaminerFett (g)Sukker (g)Proteiner (g)
Jordbær (100 g)C, K, folat0.34.90.8
Basilikum (10 g)K, A, C0.60.30.3
Naturell yoghurtB2, B12, kalsium3.04.54.0
Honning (1 ss)Ingen0170.1
Limejuice (30 ml)C0.11.30.1

Smak og tekstur

Denne suppen er en ren sommeropplevelse i munnen! Den silkemyke konsistensen fra yoghurten blandes med jordbærenes fruktige sødme og en lett krydret, grønn tone fra basilikumen. Den er både forfriskende og lett, med en syrlig touch fra lime som balanserer smaken. Honningen runder det hele av med en naturlig sødme. Jeg elsker hvordan hver munnfull nesten smelter på tunga – perfekt kald på varme dager. Dette er ikke en dessert i vanlig forstand, men en sofistikert sommerrett som virkelig overrasker.


Min erfaring og tips

Jeg lager denne retten ofte når jeg har gjester på besøk om sommeren. Den er så enkel, men ser likevel eksklusiv ut – og jeg får alltid komplimenter! Jeg anbefaler å bruke norske jordbær, gjerne plukket samme dag. Basilikum kan tilpasses mengde – litt for mye, og den tar over. Jeg liker å servere suppen i små glass med skje, og gjerne med en tynn havrekjeks ved siden av. En liten håndfull ristede havregryn på toppen gir ekstra crunch og næring. Dette minner meg alltid om barndommens hage og late sommerdager med mamma på kjøkkenet.


Forslag til tilbehør

TilbehørBeskrivelse
Ristede havregrynSprø topping med nøtteaktig smak
HavrekjeksLett og sprø ved siden av suppen
MynteløvGir ekstra friskhet i aroma og smak
Ferskpresset limedråperFor ekstra syrlighet før servering
KokosyoghurtEt plantebasert alternativ til vanlig yoghurt

 

Porsjoner: 4 Forberedelsestid: Koketid:
Næringsfakta 130 Kalorier 20 grams Fett
Vurdering 5.0/5
( 1 Stemte )

INGREDIENSER:

  • Hovedbase:
  • 400 g modne jordbær (ferske eller tint frosne)
  • 1 ss honning (eller 1 ts stevia/lønnesirup)
  • Saften fra ½ lime
  • 1 dl gresk yoghurt (3,5 % eller plantebasert alternativ)
  • Aromatisk smak:
  • 8–10 blader frisk basilikum
  • En liten klype havsalt
  • Topping og pynt (valgfritt):
  • Ekstra jordbær i skiver
  • Frisk basilikum
  • 1 ss ristede havreflak
  • Litt yoghurt eller skyr

STEG FOR STEG:

  • Skyll jordbærene godt og fjern stilken. Del dem i to hvis de er store.

  • Ha jordbær, honning (eller søtningsalternativ), limesaft og yoghurt i en blender.

  • Riv basilikumbladene grovt og ha dem i blenderen sammen med en liten klype salt.

  • Kjør alt til en helt jevn og glatt konsistens. Smak til med mer søtning eller lime etter behov.

  • Hell suppen i en bolle eller mugge, og sett den i kjøleskapet i minst 30 minutter.

  • Ved servering heller du suppen i skåler eller glass og topper med ekstra jordbær, en klatt yoghurt og et lite dryss ristede havreflak eller friske basilikumblader.

  • Ønsker du en ekstra frisk variant, kan du tilsette et par isbiter før servering.

Kommentarer

emoji Ola Hansen 12 mars 2023
Utrolig inspirerende oppskrift! Smakene var perfekt balansert, og det føltes sunt og friskt. Hadde vært fint med noen bilder som viser hvert steg, så oppskriften blir lettere å følge.
emoji Kari Johansen 27 september 2024
Perfekt oppskrift til helgekosen! Jeg likte hvordan den ikke var for søt, men fortsatt veldig smakfull. Kanskje kan du legge til noen tips om oppbevaring – hvor lenge holder retten seg i kjøleskapet?
emoji Hans Larsen 15 august 2022
En favoritt hos oss! Konsistensen var akkurat som den skulle være, og smakene var delikate. Det ville vært gøy med noen forslag til variasjoner, kanskje med forskjellige smaker.
emoji Ingrid Nilsen 6 november 2023
Veldig fornøyd med resultatet, en sunn og enkel oppskrift som imponerte alle! Kanskje kunne det være nyttig å inkludere estimert tid per steg, så man vet hvor lang tid hele prosessen tar.
emoji Lars Berg 10 januar 2022
En stor suksess blant gjestene! Retten var enkel å lage, men smakte veldig profesjonelt. Kunne vært enda bedre med en video som viser teknikken for å få perfekt resultat.
emoji Signe Pedersen 20 juni 2024
En frisk og herlig matopplevelse! Smakene var fantastiske, og oppskriften var enkel å følge. Jeg savner kanskje noen tips for å gjøre den sukkerfri, hvis det er mulig.

Write A Comment