En solrik idé som ble fast tradisjon
Jeg ble først kjent med pasjonsfrukt-iste da jeg var på ferie i Lisboa. Der fikk jeg servert et glass med isbiter, frisk lime og små svarte frø som danset i glasset. Det smakte helt nydelig – friskt, søtt og akkurat passe syrlig. Da jeg kom hjem, begynte jeg å eksperimentere med min egen versjon, og etter noen forsøk satt den! Nå lager jeg denne teen hele sommeren. Den har blitt fast følge til alt fra hagekaffe til lunsj med venninner. Det er noe med kombinasjonen av grønn te, pasjonsfrukt og lime som bare gjør meg glad.
Næringsstoffer og vitaminer i ingrediensene
Ingrediens | Vitaminer | Fett | Sukker | Proteiner |
---|---|---|---|---|
Grønn te | Polyfenoler, C, E | 0 g | 0 g | 0 g |
Pasjonsfrukt | A, C, jern, kalium | 0,4 g | 8,5 g | 1 g |
Lime | C, flavonoider | 0,1 g | 1,1 g | 0,2 g |
Agavesirup | B6, saponiner | 0 g | 4,7 g | 0 g |
Smak og tekstur
Når jeg tar en slurk av denne teen, får jeg følelsen av å drikke sol og sitrus på én gang. Den grønne teen gir en lett, rund base, mens pasjonsfrukten bidrar med en eksotisk sødme og små frø som gir et lite knas. Limesaften kutter gjennom sødmen med akkurat passe friskhet, og sammen danser smakene lett over tunga. Teksturen er lett og glatt, og med isbiter i glasset får jeg den avkjølende følelsen som gjør at jeg senker skuldrene og bare nyter. Dette er rett og slett en drikk som smaker ferie, selv på en mandag.
Min erfaring, tips og minner
Jeg lager alltid en stor mugge av denne teen når det meldes sol. Jeg setter den i kjøleskapet, og så har jeg noe friskt og godt å by på hele dagen. Barna synes den er morsom med de små frøene, og jeg elsker at jeg kan servere noe som både ser lekkert ut og er sunt. Et tips fra meg: lag den ferdig kvelden før, så rekker smakene å sette seg. Hvis jeg føler for litt ekstra piff, tilsetter jeg noen skiver ingefær eller litt kullsyrevann før servering. Den er også nydelig med frosne bær som isbiter!
Forslag til tilbehør
Tilbehør | Hvorfor det passer |
---|---|
Grove kjeks med kremost | Lett og nøytral smak som fremhever teen |
Fruktsalat med melon og mynte | En frisk kombinasjon med lik smakprofil |
Hummus og gulrotstaver | Sprøtt og sunt ved siden av en kald drikke |
Toast med avokado og lime | Supplerer lime og gir litt metthet |
Naturell yoghurt med bær | Kremet kontrast til den syrlige teen |

INGREDIENSER:
- Teen:
- 8 dl vann
- 3 poser grønn te
- 2 modne pasjonsfrukter
- Saften av 2 økologiske lime
- 1–2 ss agavesirup (juster etter smak)
- Servering:
- Isbiter
- Frisk mynte
- Ekstra pasjonsfrukt eller limeskiver
STEG FOR STEG:
Kok opp vannet og la det kjøle seg litt ned til ca. 80 °C før du tilsetter grønn te. La trekke i 3–5 minutter.
Fjern teposene og avkjøl teen i romtemperatur før du setter den i kjøleskapet.
Del pasjonsfruktene i to og skrap ut fruktkjøttet med en skje.
Press lime og bland limesaft, pasjonsfrukt og agavesirup i teen.
Rør godt og smak til med mer lime eller søtning hvis ønskelig.
Server teen kald med masse isbiter og pynt med frisk mynte og limeskiver.
For ekstra effekt, tilsett litt kullsyrevann rett før servering.
Kommentarer