Historien bak oppskriften
Jeg ble kjent med denne friske agurk- og kefirdrikken da vi besøkte familie i Bulgaria for noen år siden. De serverte den iskald til lunsj, og jeg husker hvor overrasket jeg ble over hvor forfriskende og mettende den var. Siden da har jeg laget min egen variant hjemme i Norge, med litt inspirasjon fra tyrkisk ayran og russisk okroshka – men med norske urter og litt ekstra syrlighet fra sitron. Den har blitt et fast innslag hos oss om sommeren – spesielt på de dagene jeg bare trenger noe som kjøler og gir kroppen litt ro.
Næring og vitaminer
| Ingrediens | Vitaminer | Fett (g) | Sukker (g) | Proteiner (g) |
|---|---|---|---|---|
| Kefir | B12, D, kalsium | 3.5 | 4.5 | 3.8 |
| Agurk | C, K, kalium | 0.1 | 1.2 | 0.3 |
| Sitronjuice | C, antioksidanter | 0.0 | 0.3 | 0.0 |
| Mynte | A, C, folat | 0.1 | 0.1 | 0.3 |
| Dill | A, C, jern | 0.0 | 0.1 | 0.1 |
| Hvitløk | B6, mangan | 0.0 | 0.1 | 0.2 |
Smak og tekstur
Den første slurken kjennes som å få en liten vind av fjelluft rett i ansiktet. Den er så utrolig frisk! Kefiren gir en mild syrlighet og silkemyk tekstur, agurken gjør den lett og saftig, mens urtene – spesielt mynte og dill – løfter smaken til noe som minner meg om grønne enger og solrike pikniker. Hvitløken gir et lite sting som gjør den ekstra spennende. Det er en nydelig balanse mellom kremet og vannaktig, syrlig og urteaktig, og jeg elsker at den både smaker godt og gjør godt.
Min erfaring, tips og minner
Jeg pleier å lage denne drikken når det er skikkelig varmt ute, og jeg trenger noe mer enn bare vann. Barna mine syns den er litt “voksen”, men jeg lager ofte en variant uten hvitløk for dem – og da sluker de den! Jeg liker også å helle drikken over isbiter i høye glass, pynte med en skive agurk og litt ekstra dill på toppen – det ser nesten ut som noe du ville fått på spa. Noen ganger lager jeg en stor kanne og setter i kjøleskapet, og da holder den seg helt super i to dager.
Tilbehør som passer godt
| Tilbehør | Hvorfor det passer godt |
|---|---|
| Grillet halloumi | Salt og sprøtt til syrlig og kjølig drikk |
| Kald potetsalat | Mild og kremet kontrast |
| Grove kjeks med urter | Gir litt crunch og krydder |
| Linsedeller | Vegetarisk og mettende tillegg |
| Ristet rugbrød | Perfekt å dyppe i hvis man vil ha noe fast føde |
INGREDIENSER:
- Base
- 2,5 dl kefir (naturell, gjerne økologisk)
- ½ agurk (ca. 150 g), revet eller grovhakket
- Saften av ½ sitron
- Urter og krydder
- 1 ss hakket fersk dill
- 1 ss hakket frisk mynte
- 1 lite fedd hvitløk (valgfritt)
- ¼ ts havsalt
- Litt nykvernet sort pepper
- Topping (valgfritt)
- Isbiter
- Revet sitronskall
- Et dryss svarte sesamfrø eller ekstra mynte
STEG FOR STEG:
Vask og del agurken, og grovhakk den (du kan også rive den på rivjern for en mildere konsistens).
Ha agurk og urter i en blender eller bruk stavmikser.
Tilsett kefir, sitronsaft, salt og pepper. Ha i hvitløk hvis du ønsker en mer kompleks smak.
Kjør blandingen til en jevn, kremet drikk – ca. 30 sekunder.
Smak til, og juster med mer sitron eller urter etter behov.
Server umiddelbart i kalde glass med isbiter og ønsket topping.
Pynt med frisk mynte eller litt revet sitronskall, og nyt i sola!


Kommentarer