Historien bak oppskriften

Jeg ble kjent med denne friske agurk- og kefirdrikken da vi besøkte familie i Bulgaria for noen år siden. De serverte den iskald til lunsj, og jeg husker hvor overrasket jeg ble over hvor forfriskende og mettende den var. Siden da har jeg laget min egen variant hjemme i Norge, med litt inspirasjon fra tyrkisk ayran og russisk okroshka – men med norske urter og litt ekstra syrlighet fra sitron. Den har blitt et fast innslag hos oss om sommeren – spesielt på de dagene jeg bare trenger noe som kjøler og gir kroppen litt ro.


Næring og vitaminer

IngrediensVitaminerFett (g)Sukker (g)Proteiner (g)
KefirB12, D, kalsium3.54.53.8
AgurkC, K, kalium0.11.20.3
SitronjuiceC, antioksidanter0.00.30.0
MynteA, C, folat0.10.10.3
DillA, C, jern0.00.10.1
HvitløkB6, mangan0.00.10.2

Smak og tekstur

Den første slurken kjennes som å få en liten vind av fjelluft rett i ansiktet. Den er så utrolig frisk! Kefiren gir en mild syrlighet og silkemyk tekstur, agurken gjør den lett og saftig, mens urtene – spesielt mynte og dill – løfter smaken til noe som minner meg om grønne enger og solrike pikniker. Hvitløken gir et lite sting som gjør den ekstra spennende. Det er en nydelig balanse mellom kremet og vannaktig, syrlig og urteaktig, og jeg elsker at den både smaker godt og gjør godt.


Min erfaring, tips og minner

Jeg pleier å lage denne drikken når det er skikkelig varmt ute, og jeg trenger noe mer enn bare vann. Barna mine syns den er litt “voksen”, men jeg lager ofte en variant uten hvitløk for dem – og da sluker de den! Jeg liker også å helle drikken over isbiter i høye glass, pynte med en skive agurk og litt ekstra dill på toppen – det ser nesten ut som noe du ville fått på spa. Noen ganger lager jeg en stor kanne og setter i kjøleskapet, og da holder den seg helt super i to dager.


Tilbehør som passer godt

TilbehørHvorfor det passer godt
Grillet halloumiSalt og sprøtt til syrlig og kjølig drikk
Kald potetsalatMild og kremet kontrast
Grove kjeks med urterGir litt crunch og krydder
LinsedellerVegetarisk og mettende tillegg
Ristet rugbrødPerfekt å dyppe i hvis man vil ha noe fast føde

 

Porsjoner: 2 Forberedelsestid: Koketid:
Næringsfakta 80 Kalorier 20 grams Fett
Vurdering 5.0/5
( 1 Stemte )

INGREDIENSER:

  • Base
  • 2,5 dl kefir (naturell, gjerne økologisk)
  • ½ agurk (ca. 150 g), revet eller grovhakket
  • Saften av ½ sitron
  • Urter og krydder
  • 1 ss hakket fersk dill
  • 1 ss hakket frisk mynte
  • 1 lite fedd hvitløk (valgfritt)
  • ¼ ts havsalt
  • Litt nykvernet sort pepper
  • Topping (valgfritt)
  • Isbiter
  • Revet sitronskall
  • Et dryss svarte sesamfrø eller ekstra mynte

STEG FOR STEG:

  • Vask og del agurken, og grovhakk den (du kan også rive den på rivjern for en mildere konsistens).

  • Ha agurk og urter i en blender eller bruk stavmikser.

  • Tilsett kefir, sitronsaft, salt og pepper. Ha i hvitløk hvis du ønsker en mer kompleks smak.

  • Kjør blandingen til en jevn, kremet drikk – ca. 30 sekunder.

  • Smak til, og juster med mer sitron eller urter etter behov.

  • Server umiddelbart i kalde glass med isbiter og ønsket topping.

  • Pynt med frisk mynte eller litt revet sitronskall, og nyt i sola!

Kommentarer

emoji Ola Hansen 12 mars 2023
Utrolig inspirerende oppskrift! Smakene var perfekt balansert, og det føltes sunt og friskt. Hadde vært fint med noen bilder som viser hvert steg, så oppskriften blir lettere å følge.
emoji Kari Johansen 27 september 2024
Perfekt oppskrift til helgekosen! Jeg likte hvordan den ikke var for søt, men fortsatt veldig smakfull. Kanskje kan du legge til noen tips om oppbevaring – hvor lenge holder retten seg i kjøleskapet?
emoji Hans Larsen 15 august 2022
En favoritt hos oss! Konsistensen var akkurat som den skulle være, og smakene var delikate. Det ville vært gøy med noen forslag til variasjoner, kanskje med forskjellige smaker.
emoji Ingrid Nilsen 6 november 2023
Veldig fornøyd med resultatet, en sunn og enkel oppskrift som imponerte alle! Kanskje kunne det være nyttig å inkludere estimert tid per steg, så man vet hvor lang tid hele prosessen tar.
emoji Lars Berg 10 januar 2022
En stor suksess blant gjestene! Retten var enkel å lage, men smakte veldig profesjonelt. Kunne vært enda bedre med en video som viser teknikken for å få perfekt resultat.
emoji Signe Pedersen 20 juni 2024
En frisk og herlig matopplevelse! Smakene var fantastiske, og oppskriften var enkel å følge. Jeg savner kanskje noen tips for å gjøre den sukkerfri, hvis det er mulig.

Write A Comment