Frisk og kremet agurkdipp – perfekt til grilling

Historien bak oppskriften

Agurkdipp har lange tradisjoner i det greske og tyrkiske kjøkkenet, der yoghurtbaserte sauser har vært brukt i århundrer for å balansere smaker i grillede retter. Tzatziki er kanskje den mest kjente varianten, men denne dippen er en lettere og mer nordisk versjon med en mild, kremet konsistens og frisk smak.

Jeg elsker denne dippen fordi den gir en deilig kontrast til krydret grillmat og passer perfekt til både kjøtt, fisk og grønnsaker. Den har blitt en fast følgesvenn ved mine grillmiddager, enten som dressing, dipp eller et friskt tilbehør.


Næringsinnhold per porsjon

IngrediensKalorierProtein (g)Fett (g)Karbohydrater (g)Sukker (g)Vitaminer og mineraler
Agurk (100 g)15 kcal1 g0 g3 g2 gVitamin K, kalium
Gresk yoghurt (100 g)60 kcal10 g3 g4 g4 gProbiotika, kalsium
Olivenolje (1 ts)40 kcal0 g5 g0 g0 gSunne fettsyrer
Hvitløk (1 fedd)5 kcal0 g0 g1 g0 gVitamin C, B6
Dill (1 ss)1 kcal0 g0 g0 g0 gAntioksidanter
Sitronsaft (1 ss)4 kcal0 g0 g1 g1 gVitamin C

Smak og tekstur

Denne dippen er en herlig kombinasjon av kremet og sprø tekstur. Agurken tilfører friskhet og en lett crunch, mens yoghurten gir en fyldig og rund konsistens.

Hvitløk gir et lite kick, mens sitronsaften balanserer smaken med en lett syrlighet. Friske urter som dill eller mynte tilfører en aromatisk dybde, og en skvett olivenolje gir en mild, silkemyk avslutning. Hvis du vil ha en ekstra crunch, kan du strø over ristede gresskarfrø eller hakkede nøtter.


Mine minner, erfaring og tips

Jeg husker første gangen jeg lagde denne dippen til en sommerfest – den forsvant fra bordet på et øyeblikk! Nå har den blitt en fast del av mine grillmiddager, og jeg liker å eksperimentere med ulike varianter.

Noen ganger bytter jeg ut yoghurten med mager kesam for en ekstra proteinrik versjon, eller jeg tilsetter litt revet sitronskall for mer friskhet. Den passer også perfekt som dressing til en grønn salat eller som tilbehør til ovnsbakte grønnsaker.


Passende tilbehør

TilbehørSmak & teksturHvorfor passer det?
Grillet pitabrødSprøtt, lett røyksmakPerfekt til å dyppe
GrønnsakstaverSprø, friskeLett og sunn snack
Krydret grillkjøttSalt, saftigBalansere den milde dippen
Røkt laksDelikat, saltNydelig kontrast til yoghurten
Ovnsbakte poteterMyke, lett sprøSupplerer den friske dippen
Syltede rødløkSyrlig, lett søtGir et spennende smaksløft

  

Porsjoner: 4 Forberedelsestid: Koketid:
Næringsfakta 80 Kalorier 20 grams Fett
Vurdering 5.0/5
( 1 Stemte )

INGREDIENSER:

  • Dipp:
  • 1 stor agurk, revet
  • 200 g gresk yoghurt eller rømme
  • 1 fedd hvitløk, finhakket
  • 1 ss sitronsaft
  • 1 ss olivenolje
  • 2 ss hakket frisk dill eller mynte
  • ½ ts salt
  • ¼ ts svart pepper
  • Topping:
  • 1 ss ristede pinjekjerner eller gresskarfrø
  • En skvett ekstra olivenolje
  • Frisk dill eller mynte til pynt

STEG FOR STEG:

  • Forbered agurken
    Riv agurken grovt på et rivjern og klem ut overflødig væske med et rent kjøkkenhåndkle eller papir.

  • Bland ingrediensene
    Ha agurk, yoghurt, hvitløk, sitronsaft, olivenolje, dill, salt og pepper i en bolle.

  • Rør sammen
    Bland godt til dipen er jevn og smak til med ekstra salt eller sitronsaft etter ønske.

  • La dipen trekke smak
    Sett den i kjøleskapet i minst 10 minutter for å bli skikkelig kald og la smakene sette seg.

  • Servering
    Hell dipen i en skål og topp med ristede frø, ekstra olivenolje og litt frisk dill eller mynte.

  • Nyt den kald
    Perfekt som tilbehør til grillmat, grønnsaker eller som dressing.

Kommentarer

emoji Ola Hansen 12 mars 2023
Utrolig inspirerende oppskrift! Smakene var perfekt balansert, og det føltes sunt og friskt. Hadde vært fint med noen bilder som viser hvert steg, så oppskriften blir lettere å følge.
emoji Kari Johansen 27 september 2024
Perfekt oppskrift til helgekosen! Jeg likte hvordan den ikke var for søt, men fortsatt veldig smakfull. Kanskje kan du legge til noen tips om oppbevaring – hvor lenge holder retten seg i kjøleskapet?
emoji Hans Larsen 15 august 2022
En favoritt hos oss! Konsistensen var akkurat som den skulle være, og smakene var delikate. Det ville vært gøy med noen forslag til variasjoner, kanskje med forskjellige smaker.
emoji Ingrid Nilsen 6 november 2023
Veldig fornøyd med resultatet, en sunn og enkel oppskrift som imponerte alle! Kanskje kunne det være nyttig å inkludere estimert tid per steg, så man vet hvor lang tid hele prosessen tar.
emoji Lars Berg 10 januar 2022
En stor suksess blant gjestene! Retten var enkel å lage, men smakte veldig profesjonelt. Kunne vært enda bedre med en video som viser teknikken for å få perfekt resultat.
emoji Signe Pedersen 20 juni 2024
En frisk og herlig matopplevelse! Smakene var fantastiske, og oppskriften var enkel å følge. Jeg savner kanskje noen tips for å gjøre den sukkerfri, hvis det er mulig.

Write A Comment