Frisk og kremet agurksuppe med dill

Historien bak oppskriften

Agurksuppe har røtter i flere kjøkken, fra det russiske okroshka til den klassiske tzatziki-inspirerte suppen i Hellas. Kald agurksuppe ble raskt populær i varme klima, siden den gir en forfriskende følelse og balanserer rikere måltider. I Norden har vi lenge brukt agurk i kalde retter, og kombinasjonen med dill føles nesten som en naturlig del av vårt eget kjøkken.

Jeg elsker denne suppen fordi den er utrolig lett å lage, samtidig som den smaker sofistikert og delikat. Den passer perfekt på varme sommerdager når jeg vil ha noe kjølig og næringsrikt, men også som en elegant forrett til et større måltid.


Næringsinnhold per porsjon

IngrediensKalorierProtein (g)Fett (g)Karbohydrater (g)Sukker (g)Vitaminer og mineraler
Agurk (100 g)15 kcal1 g0 g3 g2 gVitamin K, kalium
Gresk yoghurt (100 g)60 kcal10 g3 g4 g4 gProbiotika, kalsium
Olivenolje (1 ts)40 kcal0 g5 g0 g0 gSunne fettsyrer
Hvitløk (1 fedd)5 kcal0 g0 g1 g0 gVitamin C, B6
Dill (1 ss)1 kcal0 g0 g0 g0 gAntioksidanter
Sitronsaft (1 ss)4 kcal0 g0 g1 g1 gVitamin C

Smak og tekstur

Denne suppen er lett, frisk og kremet. Agurken gir en sval og saftig base som er både mild og oppfriskende. Gresk yoghurt tilfører en silkemyk konsistens med en lett syrlighet som balanserer smaken.

Dill gir en lett krydret, urteaktig dybde, mens hvitløken tilfører en subtil skarphet som gjør suppen mer interessant. En liten skvett olivenolje gir en myk rundhet, og et dryss ristede frø eller nøtter kan gi en lett crunch for mer tekstur. Suppen er perfekt balansert mellom friskhet og kremet fylde.


Mine minner, erfaring og tips

Jeg husker første gangen jeg lagde denne suppen på en varm sommerdag – det føltes nesten som en liten åpenbaring! Jeg hadde rester av agurk og yoghurt i kjøleskapet og ville lage noe lett og kaldt. Etter litt eksperimentering med dill, sitronsaft og hvitløk ble resultatet en silkemyk og utrolig frisk suppe.

En av mine favorittmåter å variere oppskriften på er å tilsette en liten bit avokado for ekstra kremet konsistens, eller litt revet sitronskall for ekstra friskhet. Noen ganger topper jeg den med ristede gresskarkjerner eller hakkede nøtter for litt ekstra crunch.


Passende tilbehør

TilbehørSmak & teksturHvorfor passer det?
Ristet surdeigsbrødSprø, lett syrligGir en fyldigere måltidsopplevelse
AvokadomosKremet, mildTilfører ekstra fylde og næring
Grillede grønnsakerSøt, røktGir en fin kontrast til den lette suppen
OlivenmixSalt, saftigKomplementerer yoghurtens friskhet
Syltede rødløkSyrlig, mild sødmeGir en spennende kontrast
Ristede frøSprø, aromatiskGir ekstra tekstur og crunch

  

Porsjoner: 4 Forberedelsestid: Koketid:
Næringsfakta 120 Kalorier 20 grams Fett
Vurdering 5.0/5
( 1 Stemte )

INGREDIENSER:

  • Suppe:
  • 2 store agurker
  • 200 g gresk yoghurt eller kefir
  • 1 fedd hvitløk, finhakket
  • 1 ss sitronsaft
  • 1 ss olivenolje
  • 2 ss hakket frisk dill
  • ½ ts salt
  • ¼ ts svart pepper
  • Topping:
  • 1 ss ristede pinjekjerner eller gresskarfrø
  • 1 ss hakket frisk dill
  • En skvett ekstra olivenolje

STEG FOR STEG:

  • Forbered ingrediensene
    Vask agurkene godt og skjær dem i grove biter.

  • Bland suppen
    Ha agurk, yoghurt, hvitløk, sitronsaft, olivenolje, dill, salt og pepper i en blender.

  • Kjør til en jevn konsistens
    Blend til suppen er glatt og kremet. Hvis den er for tykk, tilsett litt kaldt vann.

  • La suppen trekke smak
    Sett suppen i kjøleskapet i minst 10 minutter for å bli skikkelig avkjølt.

  • Servering
    Hell suppen i skåler og topp med ristede pinjekjerner, dill og en skvett olivenolje.

  • Nyt kald
    Server umiddelbart, gjerne med ristet brød eller knekkebrød.

Kommentarer

emoji Ola Hansen 12 mars 2023
Utrolig inspirerende oppskrift! Smakene var perfekt balansert, og det føltes sunt og friskt. Hadde vært fint med noen bilder som viser hvert steg, så oppskriften blir lettere å følge.
emoji Kari Johansen 27 september 2024
Perfekt oppskrift til helgekosen! Jeg likte hvordan den ikke var for søt, men fortsatt veldig smakfull. Kanskje kan du legge til noen tips om oppbevaring – hvor lenge holder retten seg i kjøleskapet?
emoji Hans Larsen 15 august 2022
En favoritt hos oss! Konsistensen var akkurat som den skulle være, og smakene var delikate. Det ville vært gøy med noen forslag til variasjoner, kanskje med forskjellige smaker.
emoji Ingrid Nilsen 6 november 2023
Veldig fornøyd med resultatet, en sunn og enkel oppskrift som imponerte alle! Kanskje kunne det være nyttig å inkludere estimert tid per steg, så man vet hvor lang tid hele prosessen tar.
emoji Lars Berg 10 januar 2022
En stor suksess blant gjestene! Retten var enkel å lage, men smakte veldig profesjonelt. Kunne vært enda bedre med en video som viser teknikken for å få perfekt resultat.
emoji Signe Pedersen 20 juni 2024
En frisk og herlig matopplevelse! Smakene var fantastiske, og oppskriften var enkel å følge. Jeg savner kanskje noen tips for å gjøre den sukkerfri, hvis det er mulig.

Write A Comment