Frisk og sunn agurktapas – en lett og smakfull smårett

Historien bak oppskriften

Agurk har lenge vært brukt som en forfriskende ingrediens i mange matkulturer, og tapas-tradisjonen fra Spania inspirerer stadig nye smakskombinasjoner. Denne enkle, men elegante agurktapasen kombinerer friske, naturlige ingredienser med en nydelig balanse mellom syrlighet, kremet fylde og sprø tekstur.

Jeg har alltid elsket småretter som kan serveres både som snacks og som en del av et større måltid. Agurktapas er enkel å lage, men gir likevel en følelse av noe eksklusivt. Den passer perfekt til sommerlige sammenkomster, som en lett forrett eller som en del av et tapasbord.


Næringsinnhold per porsjon

IngrediensKalorierProtein (g)Fett (g)Karbohydrater (g)Sukker (g)Vitaminer og mineraler
Agurk (100 g)15 kcal1 g0 g3 g2 gVitamin K, kalium
Fetaost (30 g)75 kcal4 g6 g1 g0 gKalsium, B12
Røkt laks (30 g)50 kcal7 g2 g0 g0 gOmega-3, jod
Valnøtter (10 g)65 kcal1,5 g6 g1 g0 gOmega-3, magnesium
Sitronsaft (1 ts)4 kcal0 g0 g1 g1 gVitamin C

Smak og tekstur

Denne retten har en fantastisk kombinasjon av kontrasterende smaker og teksturer. Agurken er sprø og frisk, noe som gir en letthet til retten.

Den kremete fetaosten tilfører en mild og lett saltet smak, som balanseres av den rike, røkte smaken av laks. En skvett sitronsaft gir en deilig friskhet, og hakkede nøtter eller ristede frø tilfører et ekstra lag av crunch. Den myke og sprø kontrasten gjør denne retten både spennende og behagelig å spise.


Mine minner, erfaring og tips

Jeg husker første gang jeg serverte denne tapasen på en sommerfest. Den ble en umiddelbar hit! Kombinasjonen av de enkle ingrediensene gjorde at gjestene følte at de fikk noe eksklusivt, samtidig som det var sunt og lett.

For variasjon liker jeg å bytte ut fetaost med kremost eller cottage cheese. En annen favoritt er å legge til granateplekjerner for en søt og syrlig kontrast. Hvis jeg har ekstra tid, rister jeg nøttene lett i en panne for å få frem en enda dypere smak.


Passende tilbehør

TilbehørSmak & teksturHvorfor passer det?
Ristet surdeigsbrødSprøtt, luftigPerfekt for å skape kontrast
Syltede rødløkSøtlig, syrligGir en spennende smak
HonningdrizzleSøt, flytendeGir en kontrast til salt feta
KapersSalt, intensPerfekt til røkt laks
CherrytomaterSaftig, lett syrligGir ekstra friskhet
PistasjnøtterSprø, lett søtligGir en luksuriøs touch

  

Porsjoner: 4 Forberedelsestid: Koketid:
Næringsfakta 90 Kalorier 20 grams Fett
Vurdering 5.0/5
( 1 Stemte )

INGREDIENSER:

  • Agurktapas:
  • 1 stor agurk, i skiver
  • 100 g fetaost eller kremost
  • 100 g røkt laks
  • 2 ss hakkede valnøtter eller ristede frø
  • 1 ss sitronsaft
  • 1 ss olivenolje
  • 2 ss hakket frisk dill eller mynte
  • ¼ ts salt
  • ¼ ts svart pepper
  • Topping:
  • 1 ss ristede pinjekjerner eller gresskarfrø
  • En skvett ekstra olivenolje
  • Frisk dill eller mynte til pynt

STEG FOR STEG:

  • Forbered agurken
    Skjær agurken i ca. 1 cm tykke skiver. Legg dem på et kjøkkenpapir for å trekke ut litt av fuktigheten.

  • Forbered toppingen
    Hakk valnøtter eller ristede frø, og finhakk dill eller mynte.

  • Montering av tapas
    Smør et tynt lag fetaost eller kremost på hver agurkskive.

  • Legg på laksen
    Skjær røkt laks i små biter og legg en liten skive på toppen av hver agurkskive.

  • Pynt og smak til
    Dryss over hakkede nøtter eller ristede frø, hell en skvett sitronsaft og olivenolje på toppen, og avslutt med frisk dill eller mynte.

  • Servering
    Server umiddelbart, eller sett i kjøleskapet i 10 minutter for å la smakene trekke seg sammen.

Kommentarer

emoji Ola Hansen 12 mars 2023
Utrolig inspirerende oppskrift! Smakene var perfekt balansert, og det føltes sunt og friskt. Hadde vært fint med noen bilder som viser hvert steg, så oppskriften blir lettere å følge.
emoji Kari Johansen 27 september 2024
Perfekt oppskrift til helgekosen! Jeg likte hvordan den ikke var for søt, men fortsatt veldig smakfull. Kanskje kan du legge til noen tips om oppbevaring – hvor lenge holder retten seg i kjøleskapet?
emoji Hans Larsen 15 august 2022
En favoritt hos oss! Konsistensen var akkurat som den skulle være, og smakene var delikate. Det ville vært gøy med noen forslag til variasjoner, kanskje med forskjellige smaker.
emoji Ingrid Nilsen 6 november 2023
Veldig fornøyd med resultatet, en sunn og enkel oppskrift som imponerte alle! Kanskje kunne det være nyttig å inkludere estimert tid per steg, så man vet hvor lang tid hele prosessen tar.
emoji Lars Berg 10 januar 2022
En stor suksess blant gjestene! Retten var enkel å lage, men smakte veldig profesjonelt. Kunne vært enda bedre med en video som viser teknikken for å få perfekt resultat.
emoji Signe Pedersen 20 juni 2024
En frisk og herlig matopplevelse! Smakene var fantastiske, og oppskriften var enkel å følge. Jeg savner kanskje noen tips for å gjøre den sukkerfri, hvis det er mulig.

Write A Comment