En smak fra Anatolia

Første gang jeg smakte Kısır var hjemme hos en tyrkisk venninne. Hun laget det til et lite ettermiddagsbord med te, småretter og masse latter. Retten har sitt opphav i Sørøst-Tyrkia, og den har spredt seg over hele landet og inn i hjem over hele verden – inkludert mitt. Kısır er så mye mer enn en bulgursalat. Den er en tradisjon båret av fellesskap, krydder og kjærlighet. Det som gjorde at jeg forelsket meg i denne retten, var hvor sunn, frisk og enkel den er – og at den kan varieres i det uendelige.


Næringsinnhold

IngrediensVitaminerFett (g)Sukker (g)Proteiner (g)
Grov bulgurB1, jern, magnesium1.50.25.2
TomatpuréA, C, lykopen0.32.31.2
SitronC, antioksidanter0.11.00.2
OlivenoljeE, K, sunne fettsyrer9.00.00.0
PersilleC, K, jern0.20.41.0

Smak og tekstur

Kısır er rett og slett en munnfull med sol. Bulgur gir en lett tyggemotstand som balanserer perfekt mot myke, saftige biter av tomat og agurk. Tomatpuré og sitron gir den fyldige, syrlige dybden som jeg alltid lengter etter i en salat, mens urtene – særlig mynte og persille – løfter alt sammen med friskhet og aroma. Jeg elsker at hver bit er ulik, med små smakseksplosjoner av chili, sitrus og krydder. Den serveres best romtemperert, da kommer smaken virkelig til sin rett.


Mine erfaringer og tips

Jeg lager ofte Kısır når jeg har gjester, eller når jeg trenger noe lett, sunt og mettende til lunsj. Den er perfekt å lage på forhånd, og den blir nesten enda bedre etter et par timer i kjøleskapet. Jeg pleier å lage en stor bolle og bruke den som base for flere måltider. Av og til blander jeg inn granateplekjerner eller litt revet gulrot for ekstra sødme. Og husk – bruk rikelig med sitron og smak til med chili, det gir et lite kick! Ungene liker den også – så lenge jeg ikke tar for mye chili.


Tilbehør jeg elsker å servere til

TilbehørHvorfor jeg velger det
Grove pitabrødGir god metthetsfølelse og kan fylles med salaten
Grillet kyllingFor et proteinrikt alternativ ved siden av salaten
Yoghurt med hvitløkKjøler ned og balanserer syrlighet og krydder
AgurksalatLett, sprøtt og forfriskende
Ovnsbakt aubergineGir dybde og varme – supert som mezefølge

 

Porsjoner: 4 Forberedelsestid: Koketid:
Næringsfakta 180 Kalorier 20 grams Fett
Vurdering 5.0/5
( 1 Stemte )

INGREDIENSER:

  • Grunnbase:
  • 2 dl grov bulgur
  • 3 dl kokende vann
  • 2 ss tomatpuré
  • 2 ss sitronsaft (ferskpresset)
  • 2 ss extra virgin olivenolje
  • Grønnsaker og urter:
  • 1 liten rødløk, finhakket
  • 1 liten agurk, uten kjerne, i små terninger
  • 1 tomat, finhakket
  • 1 bunt bladpersille, finhakket
  • 1/2 bunt frisk mynte, finhakket
  • 1 grønn paprika, finhakket
  • Krydder:
  • 1 ts spisskummen
  • 1/2 ts chiliflak (valgfritt)
  • 1/2 ts paprikapulver
  • Salt og pepper etter smak

STEG FOR STEG:

  • Legg bulguren i en stor bolle. Hell over kokende vann, dekk til med lokk eller plast og la trekke i 10–15 minutter.

  • Fluff bulguren med en gaffel og tilsett tomatpuré. Bland godt til tomatpuréen jevnt fordeler seg og fargen blir rødlig.

  • Tilsett sitronsaft og olivenolje. Bland til bulguren har absorbert væsken og blitt saftig.

  • Rør inn grønnsakene: løk, tomat, agurk og paprika. Vend forsiktig for å unngå at det blir grøtete.

  • Tilsett finhakket persille og mynte til slutt – disse skal være friske og grønne når du serverer.

  • Smak til med krydder, juster mengden salt, sitron og chili etter din smak.

  • Serveres kald eller romtemperert, gjerne pyntet med et mynteblad eller sitronskive.

Kommentarer

emoji Ola Hansen 12 mars 2023
Utrolig inspirerende oppskrift! Smakene var perfekt balansert, og det føltes sunt og friskt. Hadde vært fint med noen bilder som viser hvert steg, så oppskriften blir lettere å følge.
emoji Kari Johansen 27 september 2024
Perfekt oppskrift til helgekosen! Jeg likte hvordan den ikke var for søt, men fortsatt veldig smakfull. Kanskje kan du legge til noen tips om oppbevaring – hvor lenge holder retten seg i kjøleskapet?
emoji Hans Larsen 15 august 2022
En favoritt hos oss! Konsistensen var akkurat som den skulle være, og smakene var delikate. Det ville vært gøy med noen forslag til variasjoner, kanskje med forskjellige smaker.
emoji Ingrid Nilsen 6 november 2023
Veldig fornøyd med resultatet, en sunn og enkel oppskrift som imponerte alle! Kanskje kunne det være nyttig å inkludere estimert tid per steg, så man vet hvor lang tid hele prosessen tar.
emoji Lars Berg 10 januar 2022
En stor suksess blant gjestene! Retten var enkel å lage, men smakte veldig profesjonelt. Kunne vært enda bedre med en video som viser teknikken for å få perfekt resultat.
emoji Signe Pedersen 20 juni 2024
En frisk og herlig matopplevelse! Smakene var fantastiske, og oppskriften var enkel å følge. Jeg savner kanskje noen tips for å gjøre den sukkerfri, hvis det er mulig.

Write A Comment