En liten historie om oppskriften

Denne suppen oppdaget jeg ved en tilfeldighet da jeg så etter en lett og frisk avslutning på et høstlig måltid. Jeg kom over en gammel kokebok fra Telemark, hvor frukt- og bærbaserte supper ble brukt som både forrett og dessert. Siden jeg alltid har elsket epler, bestemte jeg meg for å lage en moderne, litt sunnere versjon – og den falt rett i smak. Med frisk eplecider, kanel og en dæsj sitron ble det en kald suppe som både er forfriskende og lun på samme tid. Den har raskt blitt en gjenganger hjemme hos oss – og barna elsker den også.


Næringsinnhold og vitaminer

IngrediensVitaminer og mineralerFett (g)Sukker (g)Proteiner (g)
EplerC, fiber, kalium, polyfenoler0.210.00.5
Eplecider (usøtet)C, kalium, antioksidanter0.18.50.2
IngefærB6, magnesium, antioksidanter0.10.30.2
KanelKalsium, mangan, antiinflammatorisk0.10.10.1
SitronC, folat, sitronsyre0.21.00.2

Smak og tekstur

Smaken er en nydelig balanse mellom det friske og det varme. Først kjenner du den syrlige, klare smaken fra eple og sitron, før varmen fra kanel og ingefær kommer krypende. Det er som å drikke flytende eplekake – men på en lett og forfriskende måte. Teksturen er glatt og silkeaktig etter at den er kjørt gjennom blender og silt. Serverer du den iskald, får du en overraskende opplevelse – både oppkvikkende og komfortabel på samme tid. Den lukter høst, men smaker sommer. Og den passer like godt i små glass som i en skål med topping.


Min erfaring, tips og minner

Jeg elsker å lage denne suppen når vi får besøk, særlig til lunsj eller som en lett dessert. Den tar ikke lang tid å lage, og du kan forberede den dagen før. Jeg liker å bruke norske, økologiske epler – gjerne av den syrlige typen som Gravenstein. En gang brukte jeg litt vanilje sammen med kanelen, og det ga en nydelig rund smak. Jeg topper den gjerne med en skje yoghurt og noen ristede mandler. Barna liker å ha den i små flasker med sugerør – perfekt til matpakken! Og jeg må innrømme at jeg har spist den til frokost flere ganger…


Tilbehør jeg liker å servere til

TilbehørHvorfor det passer godt
Naturell yoghurtGir kremet kontrast og mildner kryddersmaken
Ristede mandlerGir crunch og nøtteaktig dybde
HavrekjeksSprøtt og mildt, passer perfekt til søtsyrlig suppe
Fersk epleskive med kanelDekorativt og smakfullt
Kokt byggryn i bunnenMetter mer og gir rustikk tekstur

 

Porsjoner: 4 Forberedelsestid: Koketid:
Næringsfakta 85 Kalorier 20 grams Fett
Vurdering 5.0/5
( 1 Stemte )

INGREDIENSER:

  • Frukt og væske:
  • 4 mellomstore epler (ca. 500 g), med skall, i biter
  • 3 dl naturlig eplecider (ikke alkoholisert og usøtet)
  • 1 dl vann
  • 1 ts sitronsaft
  • 2 ts lønnesirup (eller 1 ts honning – kan sløyfes)
  • Krydder:
  • ½ ts malt kanel
  • ½ ts finrevet fersk ingefær
  • 1 klype salt
  • Valgfri topping:
  • Naturell yoghurt (gjerne plantebasert)
  • Hakkede ristede mandler eller valnøtter
  • Frisk mynte eller sitronskall

STEG FOR STEG:

  • Forbered eplene: Vask og kutt eplene i biter. Behold skallet for smak og fiber, men fjern kjernehus.

  • Kok opp: Ha eplebiter, eplecider, vann, sitronsaft, ingefær, kanel og salt i en kjele. Kok opp under lokk.

  • La småkoke: Skru ned varmen og la det småkoke i ca. 10 minutter til eplene er helt møre.

  • Kjør glatt: Bruk stavmikser eller blender til å kjøre suppen glatt. Sil gjennom en finmasket sikt om du ønsker en helt jevn konsistens.

  • Søt og smak til: Tilsett lønnesirup og juster smak med mer sitron eller krydder etter behov.

  • Avkjøl: Sett suppen kjølig i minst 1 time.

  • Server: Hell i glass eller små boller, og pynt med yoghurt, nøtter og urter hvis ønskelig.

Kommentarer

emoji Ola Hansen 12 mars 2023
Utrolig inspirerende oppskrift! Smakene var perfekt balansert, og det føltes sunt og friskt. Hadde vært fint med noen bilder som viser hvert steg, så oppskriften blir lettere å følge.
emoji Kari Johansen 27 september 2024
Perfekt oppskrift til helgekosen! Jeg likte hvordan den ikke var for søt, men fortsatt veldig smakfull. Kanskje kan du legge til noen tips om oppbevaring – hvor lenge holder retten seg i kjøleskapet?
emoji Hans Larsen 15 august 2022
En favoritt hos oss! Konsistensen var akkurat som den skulle være, og smakene var delikate. Det ville vært gøy med noen forslag til variasjoner, kanskje med forskjellige smaker.
emoji Ingrid Nilsen 6 november 2023
Veldig fornøyd med resultatet, en sunn og enkel oppskrift som imponerte alle! Kanskje kunne det være nyttig å inkludere estimert tid per steg, så man vet hvor lang tid hele prosessen tar.
emoji Lars Berg 10 januar 2022
En stor suksess blant gjestene! Retten var enkel å lage, men smakte veldig profesjonelt. Kunne vært enda bedre med en video som viser teknikken for å få perfekt resultat.
emoji Signe Pedersen 20 juni 2024
En frisk og herlig matopplevelse! Smakene var fantastiske, og oppskriften var enkel å følge. Jeg savner kanskje noen tips for å gjøre den sukkerfri, hvis det er mulig.

Write A Comment