En fargerik salat med smak av sol og varme

Fattoush er en av de salatene jeg aldri går lei av. Den stammer fra Levanten, og libanesiske familier har servert den i generasjoner – alltid med gårsdagens pita som stekes sprø, og urter fra hagen. Jeg ble først kjent med retten gjennom en matreise til Beirut, og siden har jeg laget den hjemme med min egen vri. Jeg bruker ekstra granateplesirup og grove pitachips for mer smak og tekstur. Fattoush har blitt en fast del av mitt sommerkjøkken – den er frisk, mettende og så utrolig vakker å se på. Perfekt både som hovedrett og tilbehør.


Næringsstoffer og vitaminer i ingrediensene

IngrediensVitaminerFettSukkerProteiner
TomatC, A, kaliumLavtNaturligLavt
AgurkK, CSvært lavtLavtLavt
HjertesalatA, K, folatLavt0 gLavt
GranateplesirupC, antioksidanterLavtModerat0 g
Pitachips (grove)B1, B3, fiberModeratLavtModerat
PersilleA, C, K, jernSvært lavt0 gLavt
MynteA, C, antioksidanterLavt0 gLavt

Smak og tekstur – sprø, frisk og syrlig

Det som gjør fattoush så spesiell for meg, er kontrastene. Du får den saftige tomaten, den kalde, knasende agurken, og så plutselig – en sprø pitachip som knaser mellom tennene. Granateplesirupen gir et søtlig, syrlig løft som pakker inn hele salaten i smak. Jeg elsker hvordan alle ingrediensene spiller på lag: de friske urtene, den syrlige dressingen og den lune krydderduften fra za’atar. Alt føles lett, men smaker stort. Det er rett og slett en rett som får meg til å smile – hver gang.


Min erfaring, tips og minner

Jeg lager fattoush året rundt, men spesielt mye på sensommeren når tomatene er på sitt beste. Ofte gjør jeg den til en hel middag ved å tilsette linser eller grillet halloumi. Barna mine elsker pitachipsene, og de hjelper gjerne til med å skjære dem i biter før vi baker dem sprø i ovnen. En gang tok jeg med fattoush til en dugnad – alle spurte etter oppskriften! Mitt beste tips er å blande inn dressingen like før servering, så holder pitachipsene seg sprø og herlige. Og ikke vær beskjeden med urtene – jo mer, jo bedre!


Tilbehør jeg liker å servere til

TilbehørHvorfor jeg liker detMine tips
Grillet kyllingbrystMildt og saftig, passer nydelig med syrerik salatGni inn med sitron og hvitløk før grilling
LinsesuppeKremet og mettende sammen med sprø salatServeres lun med sitron
Hummus eller baba ganoushKremet og silkemykt mot det friske og sprøLag med olivenolje og spisskummen
FullkornspitaKan fylles med fattoush og annet godtVarm lett i ovnen før bruk
Ovnsbakt aubergineSøt og myk, perfekt kontrastBruk spisskummen og paprikapulver

 

Porsjoner: 4 Forberedelsestid: Koketid:
Næringsfakta 220 Kalorier 20 grams Fett
Vurdering 5.0/5
( 1 Stemte )

INGREDIENSER:

  • Pitachips
  • 2 fullkornspitabrød
  • 2 ss olivenolje
  • 1 ss za’atar eller sesamfrø
  • Litt salt
  • Salat
  • 2 tomater, i terninger
  • 1/2 agurk, i biter
  • 4 blader hjertesalat, grovhakket
  • 2 vårløk, snittet
  • 1/2 rød paprika, i små biter
  • 1 neve fersk persille, hakket
  • 1 neve fersk mynte, hakket
  • Dressing
  • 2 ss granateplesirup
  • 2 ss olivenolje
  • Saften av 1/2 sitron
  • 1 fedd hvitløk, finrevet
  • Salt og nykvernet pepper

STEG FOR STEG:

  1. Forvarm ovnen til 200 °C varmluft.

  2. Skjær pitabrødene i små trekanter og legg dem på bakepapirkledd stekebrett. Vend med olje, za’atar og et dryss salt. Stek i 8–10 minutter til sprø og gylne. Avkjøl.

  3. Vask og kutt grønnsakene i ønsket størrelse. Ha dem i en stor salatbolle sammen med hakkede urter.

  4. Lag dressingen ved å blande granateplesirup, olivenolje, sitronsaft og hvitløk. Smak til med salt og pepper.

  5. Vend grønnsakene i dressingen og la stå i 5 minutter så smakene får sette seg.

  6. Tilsett pitachipsene rett før servering, slik at de holder seg sprø.

  7. Server salaten som den er eller sammen med proteinrikt tilbehør.

Kommentarer

emoji Ola Hansen 12 mars 2023
Utrolig inspirerende oppskrift! Smakene var perfekt balansert, og det føltes sunt og friskt. Hadde vært fint med noen bilder som viser hvert steg, så oppskriften blir lettere å følge.
emoji Kari Johansen 27 september 2024
Perfekt oppskrift til helgekosen! Jeg likte hvordan den ikke var for søt, men fortsatt veldig smakfull. Kanskje kan du legge til noen tips om oppbevaring – hvor lenge holder retten seg i kjøleskapet?
emoji Hans Larsen 15 august 2022
En favoritt hos oss! Konsistensen var akkurat som den skulle være, og smakene var delikate. Det ville vært gøy med noen forslag til variasjoner, kanskje med forskjellige smaker.
emoji Ingrid Nilsen 6 november 2023
Veldig fornøyd med resultatet, en sunn og enkel oppskrift som imponerte alle! Kanskje kunne det være nyttig å inkludere estimert tid per steg, så man vet hvor lang tid hele prosessen tar.
emoji Lars Berg 10 januar 2022
En stor suksess blant gjestene! Retten var enkel å lage, men smakte veldig profesjonelt. Kunne vært enda bedre med en video som viser teknikken for å få perfekt resultat.
emoji Signe Pedersen 20 juni 2024
En frisk og herlig matopplevelse! Smakene var fantastiske, og oppskriften var enkel å følge. Jeg savner kanskje noen tips for å gjøre den sukkerfri, hvis det er mulig.

Write A Comment