Forelsk-dem-i-deg ceviche med lime og chili

Ceviche har røtter i Sør-Amerika og er spesielt kjent fra Peru, hvor den har vært en del av matkulturen i hundrevis av år. Opprinnelig ble fisken marinert i fermentert maisjuice, men da spanjolene brakte sitrusfrukter til kontinentet, ble lime og sitron raskt en naturlig del av oppskriften. Nå er ceviche en elsket rett over hele verden, kjent for sin friske smak og enkle tilberedning. Jeg elsker hvor lett og sunn den er – perfekt når jeg vil lage noe smakfullt uten for mye fett eller kalorier.


Næringsinnhold per porsjon

NæringMengdeViktige vitaminer
Kalorier180 kcalVitamin C, B6
Protein20 gMagnesium, jern
Fett5 gSunt fett fra avokado og olivenolje
Karbohydrater10 gNaturlige sukkerarter fra mango
Fiber3 gAntioksidanter fra grønnsaker og urter

Smak og tekstur

Hver bit av denne cevichen er som en liten eksplosjon av friskhet. Den syrlige limen balanserer det milde, delikate fiskekjøttet, mens chilien gir en akkurat passe intens varme. Mangoen tilfører en lett sødme som runder av smaken, og den friske korianderen gir et aromatisk løft.

Teksturen er like viktig som smaken. Den faste, men møre fisken kombineres med sprø rødløk og saftige biter av mango. En liten dæsj olivenolje gjør at alt binder seg sammen på en silkemyk måte. Jeg liker å toppe cevichen med tynne avokadoskiver, som gir en kremet kontrast til de friske smakene.


Min erfaring og personlige tips

Jeg lager ofte ceviche når jeg vil servere noe lett, men samtidig imponerende. Første gang jeg prøvde å lage det hjemme, var jeg nervøs for om fisken virkelig ville “koke” i limejuicen, men det funker hver gang! Nå er det en av mine favorittretter, spesielt på varme dager eller når jeg vil servere en frisk forrett.

Et godt tips er å bruke den ferskeste fisken du finner. Jeg kjøper den alltid samme dag og lar den trekke i lime akkurat lenge nok til at den blir fast og ugjennomsiktig. Om du vil ha en mildere variant, kan du fjerne frøene fra chilien eller bruke mindre. Server gjerne med søtpotetchips for en sunn og sprø kontrast.


Tilbehør som passer til ceviche

TilbehørSmakskombinasjon
SøtpotetchipsGir en mild sødme og sprø kontrast
Grønn salatFrisker opp retten og tilfører letthet
QuinoasalatGir ekstra protein og fiber
Pisket avokadokremGir en kremet, mild kontrast
Sprø tortillachipsFor en klassisk serveringsmåte

  

Porsjoner: 2 Forberedelsestid: Koketid:
Næringsfakta 180 Kalorier 20 grams Fett
Vurdering 5.0/5
( 1 Stemte )

INGREDIENSER:

  • Fisk og marinade
  • 300 g fersk hvit fisk (torsk, kveite eller sei)
  • Saften fra 4 lime
  • 1 ss olivenolje
  • ½ ts havsalt
  • Grønnsaker og frukt
  • ½ rødløk, i tynne skiver
  • 1 liten mango, i terninger
  • 1 rød chili, finhakket
  • ½ avokado, i skiver
  • 1 neve frisk koriander
  • Til servering
  • Sprø tortillachips eller søtpotetchips
  • Limebåter til ekstra syrlighet

STEG FOR STEG:

  • Skjær fisken i små terninger på ca. 1 cm. Pass på at fisken er helt fersk og egnet for rå konsum.
  • Press limejuice over fisken i en bolle, tilsett olivenolje og havsalt. Bland forsiktig og la stå i kjøleskapet i 15–20 minutter. Syren fra limen vil sakte "koke" fisken og gjøre den fast og ugjennomsiktig.
  • Kutt rødløk i tynne skiver og finhakk chilien. Del mangoen i små terninger og skjær avokado i skiver.
  • Bland fisken med de øvrige ingrediensene når marineringstiden er over. Smak til med mer lime, salt eller chili etter ønske.
  • Strø over frisk koriander og server umiddelbart med tortillachips eller skiver av søtpotet.

Kommentarer

emoji Ola Hansen 12 mars 2023
Utrolig inspirerende oppskrift! Smakene var perfekt balansert, og det føltes sunt og friskt. Hadde vært fint med noen bilder som viser hvert steg, så oppskriften blir lettere å følge.
emoji Kari Johansen 27 september 2024
Perfekt oppskrift til helgekosen! Jeg likte hvordan den ikke var for søt, men fortsatt veldig smakfull. Kanskje kan du legge til noen tips om oppbevaring – hvor lenge holder retten seg i kjøleskapet?
emoji Hans Larsen 15 august 2022
En favoritt hos oss! Konsistensen var akkurat som den skulle være, og smakene var delikate. Det ville vært gøy med noen forslag til variasjoner, kanskje med forskjellige smaker.
emoji Ingrid Nilsen 6 november 2023
Veldig fornøyd med resultatet, en sunn og enkel oppskrift som imponerte alle! Kanskje kunne det være nyttig å inkludere estimert tid per steg, så man vet hvor lang tid hele prosessen tar.
emoji Lars Berg 10 januar 2022
En stor suksess blant gjestene! Retten var enkel å lage, men smakte veldig profesjonelt. Kunne vært enda bedre med en video som viser teknikken for å få perfekt resultat.
emoji Signe Pedersen 20 juni 2024
En frisk og herlig matopplevelse! Smakene var fantastiske, og oppskriften var enkel å følge. Jeg savner kanskje noen tips for å gjøre den sukkerfri, hvis det er mulig.

Write A Comment