Historien bak oppskriften

Denne pastasalaten ble en liten åpenbaring for meg første gang jeg smakte den i et sommerbryllup i Lofoten. Den sto som en del av et buffetbord, og jeg husker hvordan alle kom tilbake for en ny porsjon. Den var frisk, kremet og samtidig så enkel – og den har fulgt meg siden. Jeg begynte å lage den til pikniker og lett sommermiddag hjemme, og nå er den nesten et fast innslag i sommerhalvåret. Med yoghurtpesto og sprø sukkererter har den fått en lettere og grønnere vri som både jeg og familien setter pris på.


Næringsinnhold og vitaminer

IngrediensVitaminerFett (g)Sukker (g)Proteiner (g)
FullkornspastaB-vitaminer, fiber1.50.85.8
SukkererterC, A, K0.23.02.5
SpinatA, C, jern, K0.30.42.2
Gresk yoghurtB12, kalsium, D3.04.56.0
ParmesanKalsium, B127.00.18.0

Smak og tekstur

Smaken er en herlig miks av grønt, friskt og kremet. Den yoghurtbaserte pestoen gir salaten en lett og syrlig smak, samtidig som den føles silkemyk på tungen. Sukkerertene gir små, knasende munnfuller, og spinaten tilfører både farge og et lite løft i tekstur. Fullkornspastaen har tyggemotstand, noe jeg setter veldig pris på – den føles ikke bløt, men akkurat passe al dente. Parmesan og sitron gjør retten rund og aromatisk. Duften av basilikum og hvitløk gjør at man nesten ikke klarer å vente før man får satt seg til bords.


Min erfaring, tips og minner

Jeg elsker å lage denne salaten når sola titter frem og jeg ikke orker noe tungt. Den minner meg om vennekvelder i hagen, hvor vi dekker bordet med store fat og et glass kaldt hvitvin ved siden. Jeg lager ofte dobbel porsjon og har rester til lunsj dagen etter. Et tips er å alltid bruke gresk yoghurt med litt fett – da blir smaken fyldigere. Jeg rister gjerne pinjekjerner og drysser over rett før servering. Barna mine liker også denne salaten, særlig hvis jeg kutter sukkerertene i tynne strimler.


Passende tilbehør

TilbehørHvorfor det passer godt
Grillet kyllingfiletLett og proteinrikt
Ferskt grovbrød med urterMetter godt og gir god tyggemotstand
SpekeskinkeSalt og mykt – fin kontrast
Ovnsbakte grønnsakerVarmt og søtt til kald salat
EggerøreMild smak som passer barna

 

Porsjoner: 4 Forberedelsestid: Koketid:
Næringsfakta 360 Kalorier 20 grams Fett
Vurdering 5.0/5
( 1 Stemte )

INGREDIENSER:

  • Pasta og grønnsaker
  • 250 g fullkornspasta (penne eller skruer)
  • 150 g sukkererter
  • 50 g fersk spinat
  • ½ rødløk, finhakket
  • 1 ss sitronsaft
  • Yoghurtpesto
  • 1 dl gresk yoghurt (3–5 % fett)
  • 1 dl fersk basilikum (pakket)
  • 2 ss revet parmesan
  • 1 fedd hvitløk
  • Salt og pepper etter smak
  • Topping (valgfritt)
  • 1 ss pinjekjerner (ristet)
  • Litt ekstra basilikum

STEG FOR STEG:

  • Kok pastaen i lettsaltet vann etter anvisning på pakken. Sil av og skyll i kaldt vann for å stoppe kokeprosessen.

  • Skyll sukkerertene og kok dem i lettsaltet vann i 1–2 minutter. Avkjøl i kaldt vann og del dem i to på skrå.

  • Kjør yoghurt, basilikum, parmesan og hvitløk i en blender eller med stavmikser til en jevn og kremet pesto. Smak til med salt, pepper og sitronsaft.

  • Bland pasta, sukkererter, spinat og rødløk i en stor bolle.

  • Vend inn yoghurtpestoen til alt er jevnt dekket.

  • Dryss over ristede pinjekjerner og ekstra basilikum ved servering om ønskelig.

  • Server kald, gjerne med grovt brød eller som tilbehør til grillmat. Salaten kan også oppbevares i kjøleskap i opptil 2 dager.

Kommentarer

emoji Ola Hansen 12 mars 2023
Utrolig inspirerende oppskrift! Smakene var perfekt balansert, og det føltes sunt og friskt. Hadde vært fint med noen bilder som viser hvert steg, så oppskriften blir lettere å følge.
emoji Kari Johansen 27 september 2024
Perfekt oppskrift til helgekosen! Jeg likte hvordan den ikke var for søt, men fortsatt veldig smakfull. Kanskje kan du legge til noen tips om oppbevaring – hvor lenge holder retten seg i kjøleskapet?
emoji Hans Larsen 15 august 2022
En favoritt hos oss! Konsistensen var akkurat som den skulle være, og smakene var delikate. Det ville vært gøy med noen forslag til variasjoner, kanskje med forskjellige smaker.
emoji Ingrid Nilsen 6 november 2023
Veldig fornøyd med resultatet, en sunn og enkel oppskrift som imponerte alle! Kanskje kunne det være nyttig å inkludere estimert tid per steg, så man vet hvor lang tid hele prosessen tar.
emoji Lars Berg 10 januar 2022
En stor suksess blant gjestene! Retten var enkel å lage, men smakte veldig profesjonelt. Kunne vært enda bedre med en video som viser teknikken for å få perfekt resultat.
emoji Signe Pedersen 20 juni 2024
En frisk og herlig matopplevelse! Smakene var fantastiske, og oppskriften var enkel å følge. Jeg savner kanskje noen tips for å gjøre den sukkerfri, hvis det er mulig.

Write A Comment