Historien bak oppskriften

Denne friske salaten oppdaget jeg på en ferietur til Istanbul for mange år siden. På et lite familiedrevet spisested fikk vi servert en enkel salat med tomat, agurk, paprika og urter – og det smakte som sommer i hver bit. Jeg ble så inspirert at jeg prøvde å lage min egen versjon hjemme. Etter litt justering ble den enda friskere, med ekstra sitron og mindre olje. Den har blitt en gjenganger hos oss – både til grillmat og som en lett lunsj alene. Enkel, men utrolig smakfull, og alltid populær!


Næringsinnhold og vitaminer

IngrediensVitaminerFett (g)Sukker (g)Proteiner (g)
TomatC, A, lykopen0.22.50.9
AgurkK, C, vannrik0.11.40.3
PaprikaC, B6, betakaroten0.33.51.0
RødløkC, B6, antioksidanter0.11.20.3
PersilleK, C, jern0.10.20.5
SitronsaftC, antioksidanter0.00.20.0
OlivenoljeE, enumettet fett10.00.00.0

Smak og tekstur

Det jeg elsker med denne salaten, er den herlige kontrasten mellom det sprø, det syrlige og det milde. Tomatene er søte og saftige, agurken kjølig og sprø, paprikaen gir farge og crunch. Sitronen i dressingen gir en frisk og syrlig dybde som gjør at hele salaten smaker “levende”, om du skjønner hva jeg mener. Rødløken gir akkurat nok styrke, og de friske urtene balanserer det hele med sin grønne, friske aroma. Salaten er lett, men samtidig fyldig – og passer like godt alene som sammen med noe varmt.


Min erfaring, tips og minner

Jeg har laget denne salaten utallige ganger. Ofte lager jeg den når vi griller, men jeg har også brukt den som lunsj sammen med litt fetaost og grovt brød. En av mine favorittmåter å bruke restene på, er å blande salaten i pitabrød med litt hummus og kikerter. Hvis jeg vil gjøre den ekstra barnevennlig, lar jeg rødløken trekke i iskaldt vann først – da blir smaken mildere. Jeg bruker også gjerne masse fersk persille og en klype chiliflak hvis det bare er for voksne. Denne retten er en av de som aldri slår feil hos gjester!


Tilbehør

TilbehørHvorfor det passer godt
Grillet kyllingMild og saftig – passer perfekt med syrlig salat
Hummus og pitabrødKremet og mettende sammen med det sprø
Grillet halloumiSalt og gyllenostet smak til det friske
Stekt falafelKrydret og sprø kontrast
Ovnsbakte kikerterSprø topping og ekstra protein

 

Porsjoner: 4 Forberedelsestid: Koketid:
Næringsfakta 90 Kalorier 20 grams Fett
Vurdering 5.0/5
( 1 Stemte )

INGREDIENSER:

  • Grønnsaker
  • 2 store tomater, i små terninger
  • ½ agurk, uten kjerne, i små biter
  • 1 rød paprika, i tynne strimler
  • ¼ rødløk, i tynne skiver
  • 1 liten bunt bladpersille, finhakket
  • 1 ss hakket frisk mynte (valgfritt)
  • Dressing
  • 2 ss ferskpresset sitronsaft
  • 1 ss extra virgin olivenolje
  • ¼ ts flaksalt
  • Litt nykvernet pepper

STEG FOR STEG:

  1. Vask tomater, agurk og paprika, og kutt i jevne små terninger eller tynne strimler.

  2. Skjær rødløken i tynne skiver, og legg dem eventuelt i iskaldt vann i 10 minutter for mildere smak.

  3. Hakk persille og mynte fint med skarp kniv – dette gir både smak og frisk farge.

  4. Bland alle grønnsakene i en stor salatbolle. Bruk gjerne hendene for å fordele godt.

  5. Rør sammen dressing i en liten skål: sitronsaft, olivenolje, salt og pepper.

  6. Hell dressingen over salaten, og vend alt godt sammen rett før servering.

  7. La gjerne salaten trekke i kjøleskapet i 10 minutter, slik at smakene får sette seg.

  8. Server kald, gjerne med grillretter, wraps eller som en del av en mezze.

Kommentarer

emoji Ola Hansen 12 mars 2023
Utrolig inspirerende oppskrift! Smakene var perfekt balansert, og det føltes sunt og friskt. Hadde vært fint med noen bilder som viser hvert steg, så oppskriften blir lettere å følge.
emoji Kari Johansen 27 september 2024
Perfekt oppskrift til helgekosen! Jeg likte hvordan den ikke var for søt, men fortsatt veldig smakfull. Kanskje kan du legge til noen tips om oppbevaring – hvor lenge holder retten seg i kjøleskapet?
emoji Hans Larsen 15 august 2022
En favoritt hos oss! Konsistensen var akkurat som den skulle være, og smakene var delikate. Det ville vært gøy med noen forslag til variasjoner, kanskje med forskjellige smaker.
emoji Ingrid Nilsen 6 november 2023
Veldig fornøyd med resultatet, en sunn og enkel oppskrift som imponerte alle! Kanskje kunne det være nyttig å inkludere estimert tid per steg, så man vet hvor lang tid hele prosessen tar.
emoji Lars Berg 10 januar 2022
En stor suksess blant gjestene! Retten var enkel å lage, men smakte veldig profesjonelt. Kunne vært enda bedre med en video som viser teknikken for å få perfekt resultat.
emoji Signe Pedersen 20 juni 2024
En frisk og herlig matopplevelse! Smakene var fantastiske, og oppskriften var enkel å følge. Jeg savner kanskje noen tips for å gjøre den sukkerfri, hvis det er mulig.

Write A Comment