En liten munnfull fra Middelhavet

Jeg forelsket meg i caprese første gang på en liten utekafé i Roma. Det var noe magisk med den enkle kombinasjonen av solmodne tomater, kremet mozzarella og basilikum – rent, friskt og så smakfullt. I årene etter begynte caprese-salaten å dukke opp på norske sommerbord, og jeg måtte prøve å lage min egen versjon. Caprese på spyd ble løsningen – perfekt som fingermat, forrett eller smårett. Etter å ha gjort den litt sunnere, med lettere ost og en syrlig urtedressing, er den blitt en gjenganger hjemme hos meg. Enkel, elegant og alltid en favoritt!


Næringsinnhold i hovedingrediensene

IngrediensVitaminerFettSukkerProteiner
CherrytomaterC, A, kaliumLavtNaturligLavt
Mozzarella (lett)B12, D, kalsiumLavt/moderat0 gModerat
Naturell yoghurtB2, B12, kalsiumLavtLavtModerat
BasilikumK, A, manganLavt0 gSvært lavt
Olivenolje (i dressing)E, KSunt fett0 g0 g

Smak og tekstur – små, friske kontraster

Jeg elsker hvordan hver bit av caprese-spyd føles i munnen. Tomatene er sprø og saftige, mozzarellaen er myk og mild, og basilikumen gir et aromatisk løft. Når jeg legger på en klatt urteyoghurt, blir det hele rundere, friskere og litt mer spennende. Det er noe med kombinasjonen av kjølig dressing og romtempererte ingredienser som gjør at smakene virkelig kommer frem. Hver munnfull er en perfekt balanse mellom sødme, syrlighet og kremet konsistens. Det er lett, men ikke kjedelig – og alltid en samtalestarter rundt bordet!


Min erfaring, tips og minner

Jeg lager ofte caprese-spyd når vi har besøk, eller bare som en liten lunsj til meg selv. Jeg liker hvor raskt det går – og hvor elegant det ser ut! Barna mine elsker å tre på spydene selv, og vi pleier å lage en liten “bygge-stasjon” på kjøkkenbenken. Hvis jeg vil gjøre det litt mer mettende, legger jeg til små biter av avokado eller fullkornsbrød ved siden av. Et tips fra meg: bruk tomater med ulike farger – det gir både variasjon i smak og et nydelig fargespill på fatet!


Tilbehør jeg anbefaler

TilbehørHvorfor det passerMine tips
Grove knekkebrødSprø kontrast og mer fiberDrypp litt olivenolje og et dryss havsalt
Ovnsbakte rotgrønnsakerSøt varme som balanserer syrlig yoghurtRødbeter og gulrøtter er mine favoritter
HummusProteinrikt og kremetPerfekt som dipp ved siden av
ByggrynsalatGir metthet og strukturBland inn granateple for friskhet
Grillet paprikaSøt og røkt smak – nydelig sammen med tomateneServer kald eller lun

 

Porsjoner: 4 Forberedelsestid: Koketid:
Næringsfakta 90 Kalorier 20 grams Fett
Vurdering 5.0/5
( 1 Stemte )

INGREDIENSER:

  • Til spydene
  • 250 g cherrytomater
  • 200 g mozzarella (lett), i små biter eller minikuler
  • 1 håndfull fersk basilikum
  • 8 grillspyd (små, gjerne bambus)
  • Urteyoghurt (sunnere dressing)
  • 1,5 dl naturell yoghurt (2–3 % fett)
  • 1 ts sitronsaft
  • 1/2 fedd hvitløk, finrevet
  • 1 ss finhakket persille
  • 1 ss finhakket frisk basilikum
  • Salt og pepper etter smak

STEG FOR STEG:

  1. Skyll cherrytomatene og tørk dem godt. Del store tomater i to, små kan brukes hele.

  2. Skjær mozzarellaen i jevne biter hvis du ikke bruker minikuler. Tørk dem lett med kjøkkenpapir for å unngå fukt.

  3. Lag urteyoghurt: Bland yoghurt, sitronsaft, finrevet hvitløk og hakkede urter i en skål. Smak til med litt salt og nykvernet pepper. Sett kjølig til servering.

  4. Tre spydene: Træ annenhver tomat, mozzarella og basilikumblader på hvert spyd. Pass på at du starter og avslutter med tomat for stabilitet.

  5. Anrett på fat: Legg spydene pent på et serveringsfat og drypp urteyoghurt over, eller server den ved siden av i en liten skål.

  6. Server straks, gjerne med litt ekstra basilikum og flaksalt på toppen.

Kommentarer

emoji Ola Hansen 12 mars 2023
Utrolig inspirerende oppskrift! Smakene var perfekt balansert, og det føltes sunt og friskt. Hadde vært fint med noen bilder som viser hvert steg, så oppskriften blir lettere å følge.
emoji Kari Johansen 27 september 2024
Perfekt oppskrift til helgekosen! Jeg likte hvordan den ikke var for søt, men fortsatt veldig smakfull. Kanskje kan du legge til noen tips om oppbevaring – hvor lenge holder retten seg i kjøleskapet?
emoji Hans Larsen 15 august 2022
En favoritt hos oss! Konsistensen var akkurat som den skulle være, og smakene var delikate. Det ville vært gøy med noen forslag til variasjoner, kanskje med forskjellige smaker.
emoji Ingrid Nilsen 6 november 2023
Veldig fornøyd med resultatet, en sunn og enkel oppskrift som imponerte alle! Kanskje kunne det være nyttig å inkludere estimert tid per steg, så man vet hvor lang tid hele prosessen tar.
emoji Lars Berg 10 januar 2022
En stor suksess blant gjestene! Retten var enkel å lage, men smakte veldig profesjonelt. Kunne vært enda bedre med en video som viser teknikken for å få perfekt resultat.
emoji Signe Pedersen 20 juni 2024
En frisk og herlig matopplevelse! Smakene var fantastiske, og oppskriften var enkel å følge. Jeg savner kanskje noen tips for å gjøre den sukkerfri, hvis det er mulig.

Write A Comment