Historien bak wraps med røkt laks og urtedressing
Wraps med laks har virkelig funnet veien inn på norske kjøkken de siste årene. Jeg husker da jeg først oppdaget ideen på en ferietur til Danmark – de brukte røkt laks i wraps med masse grønnsaker og frisk dressing. Jeg syntes det var genialt! Denne varianten er min egen, litt sunnere vri, der jeg bruker grove wraps og lager en lett urtedressing med skyr i stedet for rømme. Det gir en deilig balanse mellom det salte fra laksen, det friske fra grønnsakene og den syrlige dressingen. Nå lager jeg dem både til raske hverdagsmiddager og til hyggelige matpakker.
Næring og vitaminer i ingrediensene
Ingrediens | Proteiner (g) | Fett (g) | Sukker (g) | Vitaminer |
---|---|---|---|---|
Røkt laks (50g) | 10 | 4 | 0 | B12, D, Omega-3 |
Skyr (50g) | 5 | 0.2 | 1.5 | B12, Kalsium |
Agurk (50g) | 0.3 | 0 | 1 | C, K |
Ruccola (30g) | 1 | 0.5 | 0.3 | K, A |
Fullkornswrap (1 stk) | 6 | 3 | 1.2 | Fiber, B1, Jern |
Smak og tekstur
Det jeg liker aller best med disse wrapsene, er den deilige kontrasten mellom den myke, salte laksen og de sprø, friske grønnsakene. Skyrdressingen gir en kremet og syrlig balanse, mens grovwrapen gir tyggemotstand og en nøtteaktig undertone. Når jeg tar en bit, kjenner jeg umiddelbart den rene smaken av sjø, sammen med pepper, dill og frisk sitron. Det er en rett som både metter og frisker opp, perfekt for dager jeg trenger noe som er både raskt, sunt og smakfullt.
Min erfaring, tips og minner om retten
Jeg lager disse wrapsene ofte når jeg har dårlig tid, men fortsatt vil kose meg med maten. De minner meg om sommerpikniker på brygga med familien. Mitt beste tips er å bruke en god, røkt ørret hvis du vil spare litt på budsjettet – smaken er nesten like god, og det gir variasjon. Jeg liker også å lage wrapsene ferdige, pakke dem i matpapir og ta dem med på tur. Barna elsker dem, spesielt hvis jeg legger inn litt ekstra grønnsaker og spirer for farge og crunch. For meg er dette hverdagsluksus på sitt beste!
Tilbehørstabell
Tilbehør | Smak/tekstur | Helsefordel |
---|---|---|
Grønn salat med spirer | Sprø, frisk | Fiber, C-vitamin |
Ovnsbakte rotgrønnsaker | Søtlig, karamellisert | Betakaroten, fiber |
Sitronbåter | Syrlig, frisk | Øker smak og fordøyelse |
Grove knekkebrød | Sprø, nøtteaktig | Fiber, stabilt blodsukker |
Yoghurt-urtedressing | Kremet, frisk | Kalsium, probiotika |

INGREDIENSER:
- Wraps:
- 4 grove wraps eller fullkornstortillas
- 200 g røkt laks eller ørret
- 1/2 agurk, i tynne strimler
- 1 gulrot, revet
- 1 neve ruccola
- 1 neve spirer
- Urtedressing:
- 1,5 dl mager skyr naturell
- 1 ss sitronsaft
- 1 ss frisk dill, finhakket
- 1 ss frisk gressløk, finhakket
- Salt og grovkvernet pepper etter smak
STEG FOR STEG:
Rør sammen skyr, sitronsaft, dill og gressløk til en kremet urtedressing. Smak til med salt og pepper, og sett dressingen kjølig mens du forbereder resten.
Kutt agurk i tynne strimler, riv gulrot og vask ruccola og spirer.
Varm wrapsene raskt i en tørr panne eller i ovn for å gjøre dem myke og smidige.
Smør et lag urtedressing midt på hver wrap. Legg på røkt laks, agurk, gulrot, ruccola og spirer.
Dryss over litt ekstra dill og et lite klype grovkvernet pepper.
Rull wrapsene tett sammen og skjær gjerne i to på skrå for en lekker servering.
Server wrapsene med grønn salat eller ovnsbakte rotgrønnsaker for et komplett måltid.
Ønsker du variasjon? Prøv med gravet laks, røkt ørret eller varm, stekt laks for en ny smak.
Kommentarer