Rugbrød har vært en trofast følgesvenn i nordiske kjøkken i generasjoner. Det er ikke bare smakfullt, men også utrolig næringsrikt, og denne oppskriften gir deg en moderne vri på det klassiske brødet. Ved å tilsette havregryn og en blanding av frø som solsikkekjerner og linfrø, blir brødet enda mer fiberrikt og mettende – perfekt for en sunn hverdag.

Når du tar det nybakte brødet ut av ovnen, møter du en dyp, gylden skorpe som knaser herlig under kniven. Inni er brødet tett, men samtidig mykt og saftig, med små lommer som gir litt ekstra tyggemotstand. Smaken er dypt jordaktig fra rugmelet, balansert med en subtil sødme fra en skvett mørk sirup. Frøene tilfører en lett nøtteaktig smak som gjør hver bit til en opplevelse.

Dette rugbrødet er utrolig allsidig. Topp det med røkt laks og en klatt kremost for en klassisk nordisk kombinasjon, eller prøv avokado med et dryss sitronsaft for en moderne vri. Det er også nydelig med en enkel skive brunost eller magrere pålegg som kalkun og grønnsaker.

Ikke bare smaker det godt, men det gir også langvarig energi takket være det høye fiberinnholdet. Enten du spiser det til frokost, som en del av lunsjboksen, eller som et mellommåltid, vil du merke forskjellen. Så sett av tid til å bake dette tradisjonelle, men moderne rugbrødet – det er vel verdt det!

Anbefalte Artikler for God Helse og Ernæring


Godt Gammeldags Rugbrød med Ekstra Fiber

Porsjoner: 12 Forberedelsestid: Koketid:
Næringsfakta 150 Kalorier 20 grams Fett
Vurdering 5.0/5
( 1 Stemte )

INGREDIENSER:

  • Tørre ingredienser:
  • 400 g rugmel
  • 100 g hvetemel
  • 50 g havregryn
  • 50 g solsikkekjerner
  • 30 g linfrø
  • 1 ts salt
  • Væske og andre:
  • 5 dl lunkent vann
  • 25 g fersk gjær
  • 2 ss mørk sirup (kan erstattes med sukkererstatning)

STEG FOR STEG:

  • Løs opp gjæren i lunkent vann og tilsett sirupen. La stå i noen minutter til gjæren begynner å skumme.
  • I en stor bolle, bland sammen rugmel, hvetemel, havregryn, solsikkekjerner, linfrø og salt.
  • Hell væsken i melblandingen, og rør sammen til en klissete deig.
  • Elt deigen godt i 10-15 minutter for hånd eller med en kjøkkenmaskin til deigen er elastisk.
  • Dekk bollen med plast eller et fuktig kjøkkenhåndkle og la den heve i ca. 1,5 timer, eller til den har doblet seg i størrelse.
  • Forvarm ovnen til 200°C.
  • Elt deigen lett igjen og form til et brød. Legg brødet i en smurt brødform eller form det til et frihåndsbrød.
  • La brødet etterheve i ca. 30 minutter.
  • Stek brødet midt i ovnen i 45-50 minutter, eller til det er mørkt og høres hult ut når du banker på det.
  • La brødet avkjøles helt på rist før det skjæres opp.

Kommentarer

emoji Ola Hansen 12 mars 2023
Utrolig inspirerende oppskrift! Smakene var perfekt balansert, og det føltes sunt og friskt. Hadde vært fint med noen bilder som viser hvert steg, så oppskriften blir lettere å følge.
emoji Kari Johansen 27 september 2024
Perfekt oppskrift til helgekosen! Jeg likte hvordan den ikke var for søt, men fortsatt veldig smakfull. Kanskje kan du legge til noen tips om oppbevaring – hvor lenge holder retten seg i kjøleskapet?
emoji Hans Larsen 15 august 2022
En favoritt hos oss! Konsistensen var akkurat som den skulle være, og smakene var delikate. Det ville vært gøy med noen forslag til variasjoner, kanskje med forskjellige smaker.
emoji Ingrid Nilsen 6 november 2023
Veldig fornøyd med resultatet, en sunn og enkel oppskrift som imponerte alle! Kanskje kunne det være nyttig å inkludere estimert tid per steg, så man vet hvor lang tid hele prosessen tar.
emoji Lars Berg 10 januar 2022
En stor suksess blant gjestene! Retten var enkel å lage, men smakte veldig profesjonelt. Kunne vært enda bedre med en video som viser teknikken for å få perfekt resultat.
emoji Signe Pedersen 20 juni 2024
En frisk og herlig matopplevelse! Smakene var fantastiske, og oppskriften var enkel å følge. Jeg savner kanskje noen tips for å gjøre den sukkerfri, hvis det er mulig.

Write A Comment