Historien bak oppskriften
Qofte har røtter fra Balkan og Midtøsten, og er en av de mest kjente formene for kjøttboller i regionen. Retten spredte seg via familieoppskrifter og gatekjøkken, og i dag finner du varianter av qofte over hele Sør- og Øst-Europa. Jeg fikk først smake den da jeg besøkte en albansk familie gjennom jobben, og ble umiddelbart begeistret. Saftige kjøttboller med duft av mynte og krydder, servert med en mild yoghurtdipp – det var som å få servert solskinn på fat. Siden den gang har jeg laget min egen sunnere versjon, og den er blitt en sikker vinner hjemme hos oss.
Næringstabell per porsjon
Ingrediens | Vitaminer | Fett | Sukker | Protein |
---|---|---|---|---|
Karbonadedeig | B12, Sink, Jern | 8 g | 0 g | 25 g |
Havregryn | B1, Fiber, Magnesium | 1,5 g | 0,2 g | 2,5 g |
Egg | A, D, B12 | 5 g | 0,2 g | 6 g |
Mynte og persille | K, C, A | 0 g | 0 g | 0,1 g |
Gresk yoghurt | Kalsium, B12 | 2,5 g | 2 g | 5 g |
Agurk | K, Magnesium, C | 0,1 g | 1,5 g | 0,3 g |
Smak og tekstur
Disse kjøttbollene har en uimotståelig balanse mellom krydret varme og urtete friskhet. Når du tar en bit, kjenner du først den sprø skorpa som bryter mot en saftig og luftig kjerne. Mynte og persille gir en grønn, aromatisk dybde, mens løk og hvitløk runder av med sødme og styrke. Havregrynene gir en mild nøtteaktig tekstur som gjør at de føles både grove og lette samtidig. Sammen med yoghurtdippen smelter smakene i munnen – kjølig og kremet mot det varme og rustikke. Det er ekte kosemat med et hint av Middelhav.
Min erfaring, tips og minner
Jeg lager gjerne qofte når vi skal ha noe litt ekstra, men som fortsatt er sunt. Ofte en fredag når vi vil ha noe smakfullt, men ikke tungt. Jeg husker første gang jeg lagde dem til en vennekveld – alle ba om oppskriften. Mitt tips er å la farsen hvile litt i kjøleskapet før steking, da blir konsistensen mye bedre. Og bruk ferske urter – det gjør virkelig en forskjell. Noen ganger serverer jeg dem som “wraps” i pitabrød med salat, andre ganger som hovedrett med ris og grillede grønnsaker. De slår alltid an!
Forslag til tilbehør
Tilbehør | Hvorfor det passer godt |
---|---|
Pitabrød (grov type) | Perfekt til wraps og fyll |
Tomatsalat med løk | Frisk kontrast til varme kjøttboller |
Grillet paprika | Søt og røkt smak |
Tzatziki med agurk | Avkjølende og proteinrik dipp |
Fullkornsbulgur | Mild og næringsrik base |

INGREDIENSER:
- Kjøttboller
- 400 g karbonadedeig (eller magert kjøttdeig)
- 1 liten løk (ca. 75 g), finhakket
- 1 fedd hvitløk, revet
- 1 egg
- 0,5 dl melk
- 1 dl havregryn (små, lettkokte)
- 2 ss hakket frisk persille
- 1 ss hakket frisk mynte
- ½ ts malt spisskummen
- ¼ ts malt kanel
- ½ ts salt
- ¼ ts pepper
- 1 ss olivenolje (til steking)
- Yoghurtdipp
- 1 dl mager gresk yoghurt
- 0,5 agurk, revet og avrent
- 1 ts sitronsaft
- 1 klype salt
- Litt frisk dill eller mynte
STEG FOR STEG:
Bland havregryn og melk i en bolle, og la det svelle i ca. 10 minutter. Dette gjør kjøttbollene ekstra saftige.
Tilsett kjøttdeig, egg, hakket løk, hvitløk og urtene. Ha i alle krydderne og rør godt sammen til en jevn deig.
La farsen hvile i kjøleskapet i 10–15 minutter for bedre konsistens.
Form små kjøttboller med fuktige hender. Stek dem i olivenolje på middels varme i 8–10 minutter, til de er gylne og gjennomstekte.
Riv agurken og klem ut væske. Bland med yoghurt, sitronsaft og urter til dipp. Smak til med litt salt.
Server kjøttbollene varme med yoghurtdipp, salat og gjerne litt grovt flatbrød eller bulgur.
Kommentarer