Historien bak oppskriften

Qofte har røtter fra Balkan og Midtøsten, og er en av de mest kjente formene for kjøttboller i regionen. Retten spredte seg via familieoppskrifter og gatekjøkken, og i dag finner du varianter av qofte over hele Sør- og Øst-Europa. Jeg fikk først smake den da jeg besøkte en albansk familie gjennom jobben, og ble umiddelbart begeistret. Saftige kjøttboller med duft av mynte og krydder, servert med en mild yoghurtdipp – det var som å få servert solskinn på fat. Siden den gang har jeg laget min egen sunnere versjon, og den er blitt en sikker vinner hjemme hos oss.


Næringstabell per porsjon

IngrediensVitaminerFettSukkerProtein
KarbonadedeigB12, Sink, Jern8 g0 g25 g
HavregrynB1, Fiber, Magnesium1,5 g0,2 g2,5 g
EggA, D, B125 g0,2 g6 g
Mynte og persilleK, C, A0 g0 g0,1 g
Gresk yoghurtKalsium, B122,5 g2 g5 g
AgurkK, Magnesium, C0,1 g1,5 g0,3 g

Smak og tekstur

Disse kjøttbollene har en uimotståelig balanse mellom krydret varme og urtete friskhet. Når du tar en bit, kjenner du først den sprø skorpa som bryter mot en saftig og luftig kjerne. Mynte og persille gir en grønn, aromatisk dybde, mens løk og hvitløk runder av med sødme og styrke. Havregrynene gir en mild nøtteaktig tekstur som gjør at de føles både grove og lette samtidig. Sammen med yoghurtdippen smelter smakene i munnen – kjølig og kremet mot det varme og rustikke. Det er ekte kosemat med et hint av Middelhav.


Min erfaring, tips og minner

Jeg lager gjerne qofte når vi skal ha noe litt ekstra, men som fortsatt er sunt. Ofte en fredag når vi vil ha noe smakfullt, men ikke tungt. Jeg husker første gang jeg lagde dem til en vennekveld – alle ba om oppskriften. Mitt tips er å la farsen hvile litt i kjøleskapet før steking, da blir konsistensen mye bedre. Og bruk ferske urter – det gjør virkelig en forskjell. Noen ganger serverer jeg dem som “wraps” i pitabrød med salat, andre ganger som hovedrett med ris og grillede grønnsaker. De slår alltid an!


Forslag til tilbehør

TilbehørHvorfor det passer godt
Pitabrød (grov type)Perfekt til wraps og fyll
Tomatsalat med løkFrisk kontrast til varme kjøttboller
Grillet paprikaSøt og røkt smak
Tzatziki med agurkAvkjølende og proteinrik dipp
FullkornsbulgurMild og næringsrik base

 

Porsjoner: 4 Forberedelsestid: Koketid:
Næringsfakta 320 Kalorier 20 grams Fett
Vurdering 5.0/5
( 1 Stemte )

INGREDIENSER:

  • Kjøttboller
  • 400 g karbonadedeig (eller magert kjøttdeig)
  • 1 liten løk (ca. 75 g), finhakket
  • 1 fedd hvitløk, revet
  • 1 egg
  • 0,5 dl melk
  • 1 dl havregryn (små, lettkokte)
  • 2 ss hakket frisk persille
  • 1 ss hakket frisk mynte
  • ½ ts malt spisskummen
  • ¼ ts malt kanel
  • ½ ts salt
  • ¼ ts pepper
  • 1 ss olivenolje (til steking)
  • Yoghurtdipp
  • 1 dl mager gresk yoghurt
  • 0,5 agurk, revet og avrent
  • 1 ts sitronsaft
  • 1 klype salt
  • Litt frisk dill eller mynte

STEG FOR STEG:

  • Bland havregryn og melk i en bolle, og la det svelle i ca. 10 minutter. Dette gjør kjøttbollene ekstra saftige.

  • Tilsett kjøttdeig, egg, hakket løk, hvitløk og urtene. Ha i alle krydderne og rør godt sammen til en jevn deig.

  • La farsen hvile i kjøleskapet i 10–15 minutter for bedre konsistens.

  • Form små kjøttboller med fuktige hender. Stek dem i olivenolje på middels varme i 8–10 minutter, til de er gylne og gjennomstekte.

  • Riv agurken og klem ut væske. Bland med yoghurt, sitronsaft og urter til dipp. Smak til med litt salt.

  • Server kjøttbollene varme med yoghurtdipp, salat og gjerne litt grovt flatbrød eller bulgur.

Kommentarer

emoji Ola Hansen 12 mars 2023
Utrolig inspirerende oppskrift! Smakene var perfekt balansert, og det føltes sunt og friskt. Hadde vært fint med noen bilder som viser hvert steg, så oppskriften blir lettere å følge.
emoji Kari Johansen 27 september 2024
Perfekt oppskrift til helgekosen! Jeg likte hvordan den ikke var for søt, men fortsatt veldig smakfull. Kanskje kan du legge til noen tips om oppbevaring – hvor lenge holder retten seg i kjøleskapet?
emoji Hans Larsen 15 august 2022
En favoritt hos oss! Konsistensen var akkurat som den skulle være, og smakene var delikate. Det ville vært gøy med noen forslag til variasjoner, kanskje med forskjellige smaker.
emoji Ingrid Nilsen 6 november 2023
Veldig fornøyd med resultatet, en sunn og enkel oppskrift som imponerte alle! Kanskje kunne det være nyttig å inkludere estimert tid per steg, så man vet hvor lang tid hele prosessen tar.
emoji Lars Berg 10 januar 2022
En stor suksess blant gjestene! Retten var enkel å lage, men smakte veldig profesjonelt. Kunne vært enda bedre med en video som viser teknikken for å få perfekt resultat.
emoji Signe Pedersen 20 juni 2024
En frisk og herlig matopplevelse! Smakene var fantastiske, og oppskriften var enkel å følge. Jeg savner kanskje noen tips for å gjøre den sukkerfri, hvis det er mulig.

Write A Comment