Grillet aubergine med krydret urteolje

Aubergine er en av mine favorittgrønnsaker, spesielt på grillen. Den har lenge vært populær i middelhavskjøkkenet, hvor den brukes i alt fra småretter til hovedmåltider. Jeg forelsket meg i grillet aubergine på en ferie i Italia. Den var saftig, røykfylt og hadde en silkemyk kjerne. Nå lager jeg den ofte hjemme. Den passer perfekt som tilbehør eller som en lett vegetarrett.


Næringsinnhold per porsjon

IngrediensVitaminerFettSukkerProteiner
AubergineB6, C, K0,2 g2,9 g1 g
OlivenoljeE, K14 g0 g0 g
PinjekjernerE, Magnesium19 g1 g4 g
HvitløkB6, C0,1 g0,1 g0,5 g
SitronjuiceC0 g1 g0 g

Smak og tekstur

Det beste med grillet aubergine er hvordan den blir både saftig og kremet på innsiden, samtidig som den får en lett karamellisert overflate. Når du pensler den med olivenolje og krydrer den godt, får du frem en rik, nøtteaktig smak med en mild sødme. Jeg elsker å kombinere den med friskheten fra urter og syrligheten fra sitron. Pinjekjernene gir en sprø kontrast til den myke auberginen, og hvitløken sørger for at retten får en liten ekstra dybde. Når alt er samlet, er dette en rett full av nyanser – frisk, fyldig, litt krydret og utrolig tilfredsstillende.


Mine erfaringer, tips og minner om oppskriften

Denne retten har reddet meg mange ganger når jeg har trengt et raskt og sunt grillmåltid. Jeg husker spesielt én sommerkveld da vi hadde uventet besøk, og jeg måtte finne noe godt på kort tid. Aubergine hadde jeg alltid i kjøleskapet, og med litt urter, hvitløk og en skvett olivenolje ble det en hit. Jeg liker å servere den med et dryss fetaost eller en klatt gresk yoghurt for ekstra friskhet. Hvis jeg vil gjøre den ekstra mettende, legger jeg den på en seng av quinoa eller serverer den med grovt surdeigsbrød.


Forslag til tilbehør

TilbehørSmakskombinasjon
Gresk yoghurtFrisk og syrlig
QuinoaLett og nøtteaktig
FullkornsbulgurMild og mettende
SurdeigsbrødRustikt og sprøtt
Grillet halloumiSalt og kremet

 

Anbefalte Artikler for God Helse og Ernæring

 
Porsjoner: 4 Forberedelsestid: Koketid:
Næringsfakta 180 Kalorier 20 grams Fett
Vurdering 5.0/5
( 1 Stemte )

INGREDIENSER:

  • Grillet aubergine
  • 2 stk aubergine, skåret i skiver
  • 2 ss olivenolje
  • 1 ts havsalt
  • ½ ts sort pepper
  • ½ ts chili flakes
  • Urteolje
  • 2 ss olivenolje
  • 1 neve fersk basilikum
  • 1 neve fersk persille
  • 2 fedd hvitløk, finhakket
  • 1 ss sitronjuice
  • 1 ss ristede pinjekjerner

STEG FOR STEG:

  • Forbered auberginen: Skjær auberginene i ca. 1 cm tykke skiver. Dryss over litt salt og la dem hvile i 10 minutter for å trekke ut bitterhet. Tørk deretter skivene med kjøkkenpapir.
  • Lag urteoljen: Bland sammen olivenolje, finhakket hvitløk, hakket basilikum og persille, sitronjuice og ristede pinjekjerner i en liten bolle. Sett til side.
  • Forvarm grillen: Varm opp grillen til middels høy varme. Pensle aubergineskivene med olivenolje på begge sider og krydre med salt, pepper og chiliflak.
  • Grill auberginen: Legg skivene direkte på grillristen og stek i ca. 3–4 minutter på hver side, til de får fine grillstriper og blir myke i midten.
  • Servering: Legg de grillede aubergineskivene på et fat og drypp over urteoljen. Dryss over ekstra pinjekjerner og server umiddelbart.

Kommentarer

emoji Ola Hansen 12 mars 2023
Utrolig inspirerende oppskrift! Smakene var perfekt balansert, og det føltes sunt og friskt. Hadde vært fint med noen bilder som viser hvert steg, så oppskriften blir lettere å følge.
emoji Kari Johansen 27 september 2024
Perfekt oppskrift til helgekosen! Jeg likte hvordan den ikke var for søt, men fortsatt veldig smakfull. Kanskje kan du legge til noen tips om oppbevaring – hvor lenge holder retten seg i kjøleskapet?
emoji Hans Larsen 15 august 2022
En favoritt hos oss! Konsistensen var akkurat som den skulle være, og smakene var delikate. Det ville vært gøy med noen forslag til variasjoner, kanskje med forskjellige smaker.
emoji Ingrid Nilsen 6 november 2023
Veldig fornøyd med resultatet, en sunn og enkel oppskrift som imponerte alle! Kanskje kunne det være nyttig å inkludere estimert tid per steg, så man vet hvor lang tid hele prosessen tar.
emoji Lars Berg 10 januar 2022
En stor suksess blant gjestene! Retten var enkel å lage, men smakte veldig profesjonelt. Kunne vært enda bedre med en video som viser teknikken for å få perfekt resultat.
emoji Signe Pedersen 20 juni 2024
En frisk og herlig matopplevelse! Smakene var fantastiske, og oppskriften var enkel å følge. Jeg savner kanskje noen tips for å gjøre den sukkerfri, hvis det er mulig.

Write A Comment