Historien bak oppskriften

Denne grønnsaksgratengen oppsto da jeg ønsket å lage en sunn og smakfull rett for hele familien. Jeg hentet inspirasjon fra tradisjonelle gratenger, men valgte å gjøre den lettere med ferske grønnsaker. Første gang jeg lagde den, brukte jeg grønnsaker som allerede lå i kjøleskapet. Resultatet ble en rett som raskt ble en favoritt hjemme. Gratengen er enkel å lage og passer til både hverdagsmiddager og spesielle anledninger. Jeg setter pris på hvordan den alltid bringer varme og hygge til bordet.


Næringsstoffer og vitaminer

IngrediensKalorierFett (g)Sukker (g)Proteiner (g)Vitaminer/mineraler
Brokkoli350.41.72.5C-vitamin, K-vitamin
Gulrøtter400.24.70.9A-vitamin, kalium
Squash300.13.11.2Magnesium, vitamin C
Gresk yoghurt1202510Kalsium, B12
Lettost10070.58Kalsium, protein

Smak og tekstur

Denne gratengen byr på en perfekt balanse mellom kremet og sprø tekstur. Grønnsakene gir variasjon i både smak og konsistens. Brokkolien tilfører en mild bitterhet, mens gulrøttene gir en naturlig sødme. Squashen gjør retten saftig. Den silkemyke sausen dekker grønnsakene, og osten på toppen gir en sprø og gyllen overflate. Når retten står i ovnen, sprer duften av smeltet ost og grønnsaker seg i hele huset. Hver bit byr på en kombinasjon av friskhet og fyldighet, og retten føles både sunn og tilfredsstillende.


Min erfaring, tips og minner

Denne gratengen er en av mine favorittretter når jeg ønsker noe sunt og lettvint. Den er perfekt for dager der jeg vil bruke opp grønnsaker fra kjøleskapet, og den kan tilpasses med det jeg har tilgjengelig. Et tips er å tilsette litt hakket spinat eller grønnkål for ekstra næring, eller bruke rester av kokt potet for å gjøre den mer mettende. Jeg husker en gang vi serverte denne retten under en familiemiddag, og alle ba om oppskriften – til og med barna elsket den! Gratengen gir meg alltid en følelse av hjemmekos og glede.


Tilbehør

TilbehørBeskrivelse
Grovt brødPerfekt for å dyppe i sausen
SøtpotetfriesGir en søt og sprø kontrast
Grønn salatLett og frisk ved siden av
QuinoaEt næringsrikt og mettende tillegg
HummusEt ekstra tilbehør for variasjon

 

Anbefalte Artikler for God Helse og Ernæring

 
Porsjoner: 4 Forberedelsestid: Koketid:
Næringsfakta 320 Kalorier 20 grams Fett
Vurdering 5.0/5
( 1 Stemte )

INGREDIENSER:

  • Grønnsaker:
  • 200 g brokkoli, delt i små buketter
  • 2 gulrøtter, skrelt og skivet
  • 1 squash, skivet
  • 1 liten rødløk, hakket
  • Saus:
  • 2 dl gresk yoghurt
  • 1 dl lettmelk
  • 2 egg
  • 1 ts muskat
  • 1/2 ts salt
  • 1/4 ts pepper
  • Topping:
  • 100 g lettost, revet

STEG FOR STEG:

  • Forvarm ovnen til 200 °C.
  • Forvell brokkoli og gulrøtter i kokende vann i 2–3 minutter. Hell av vannet og sett til side.
  • Legg brokkoli, gulrøtter, squash og rødløk i en smurt ildfast form.
  • Lag sausen ved å blande gresk yoghurt, melk, egg, muskat, salt og pepper i en bolle. Visp til blandingen er jevn.
  • Hell sausen over grønnsakene, og fordel den jevnt.
  • Dryss revet ost over toppen av gratengen.
  • Stek i ovnen i ca. 25 minutter, eller til osten er gyllen og gratengen er gjennomvarm.
  • La retten hvile i 5 minutter før servering.

Kommentarer

emoji Ola Hansen 12 mars 2023
Utrolig inspirerende oppskrift! Smakene var perfekt balansert, og det føltes sunt og friskt. Hadde vært fint med noen bilder som viser hvert steg, så oppskriften blir lettere å følge.
emoji Kari Johansen 27 september 2024
Perfekt oppskrift til helgekosen! Jeg likte hvordan den ikke var for søt, men fortsatt veldig smakfull. Kanskje kan du legge til noen tips om oppbevaring – hvor lenge holder retten seg i kjøleskapet?
emoji Hans Larsen 15 august 2022
En favoritt hos oss! Konsistensen var akkurat som den skulle være, og smakene var delikate. Det ville vært gøy med noen forslag til variasjoner, kanskje med forskjellige smaker.
emoji Ingrid Nilsen 6 november 2023
Veldig fornøyd med resultatet, en sunn og enkel oppskrift som imponerte alle! Kanskje kunne det være nyttig å inkludere estimert tid per steg, så man vet hvor lang tid hele prosessen tar.
emoji Lars Berg 10 januar 2022
En stor suksess blant gjestene! Retten var enkel å lage, men smakte veldig profesjonelt. Kunne vært enda bedre med en video som viser teknikken for å få perfekt resultat.
emoji Signe Pedersen 20 juni 2024
En frisk og herlig matopplevelse! Smakene var fantastiske, og oppskriften var enkel å følge. Jeg savner kanskje noen tips for å gjøre den sukkerfri, hvis det er mulig.

Write A Comment