Historien bak retten

Pizzaen slik vi kjenner den i dag har sine røtter i Napoli, Italia, på 1700-tallet. Den opprinnelige pizzaen var en enkel rett med tynn bunn, tomatsaus, mozzarella og basilikum – også kjent som Pizza Margherita. I dag har pizza blitt en av verdens mest elskede retter, med utallige varianter og kreative toppinger. Hjemmelaget pizza gir deg muligheten til å tilpasse smakene etter eget ønske og lage en deilig, fersk pizza rett fra ovnen. Jeg elsker hjemmelaget pizza fordi det er en sosial aktivitet hvor alle kan velge sine egne favorittoppinger!


Næringstabell for ingredienser

IngrediensVitaminer og mineralerFettSukkerProteiner
HvetemelJern, fiber, B-vitaminer1 g0 g3 g
TomatsausVitamin C, antioksidanter0 g3 g1 g
MozzarellaostKalsium, protein, vitamin B1217 g1 g20 g
OlivenoljeSunt fett, vitamin E14 g0 g0 g
OreganoAntioksidanter, vitamin K1 g0 g0 g
Topping (pepperoni, skinke, grønnsaker)Varierer med type toppingVariererVariererVarierer

Smak og tekstur

Hjemmelaget pizza har en perfekt balanse av smaker og teksturer. Den sprø, gyldne pizzabunnen gir en deilig kontrast til den saftige tomatsausen, smeltet mozzarella og dine favorittoppinger. Smaken av hjemmelaget tomatsaus med urter som oregano og basilikum løfter hele opplevelsen. Jeg elsker hvordan hver bit kombinerer sprøtt, kremet og smakfullt – en ekte fest for smaksløkene!


Min erfaring, tips og minner om retten

Hjemmelaget pizza er en tradisjon hjemme hos oss, spesielt på fredagskveldene. Jeg husker gleden ved å se barna velge sine egne ingredienser og lage sine egne små pizzaer. Et godt tips er å la deigen heve lenge nok for å få en luftig og sprø bunn. Bruk pizzastein hvis du har det – det gir ekstra sprø skorpe! For en sunnere variant kan du bruke fullkornsmel i deigen og masse grønnsaker som topping.


Tilbehørstabell

TilbehørBeskrivelse
RuccolaFrisk, pepperaktig smak som balanserer osten
HvitløksdressingEn kremet saus som passer godt til skorpa
ChilioljeFor et ekstra kick av varme
ParmesanRevet over pizzaen for ekstra smak
GrønnsalatLett tilbehør som gir friskhet

Anbefalte Artikler for God Helse og Ernæring

,
Porsjoner: 4 Forberedelsestid: Koketid:
Næringsfakta 400 Kalorier 20 grams Fett
Vurdering 5.0/5
( 1 Stemte )

INGREDIENSER:

  • Pizzabunn:
  • 500g hvetemel
  • 3 dl lunkent vann
  • 25g fersk gjær eller 1 pose tørrgjær
  • 1 ts salt
  • 2 ss olivenolje
  • Tomatsaus:
  • 1 boks hakkede tomater (400g)
  • 2 fedd hvitløk, finhakket
  • 2 ss olivenolje
  • 1 ts tørket oregano
  • 1 ts tørket basilikum
  • Salt og pepper etter smak
  • Topping:
  • 300g revet ost (mozzarella eller annen type)
  • Valgfritt kjøtt og grønnsaker (f.eks. skinke, pepperoni, sopp, paprika)

STEG FOR STEG:

  • Lag Pizzabunnen: Bland gjæren i lunkent vann og la det stå i 5 minutter til det skummer. Tilsett mel, salt og olivenolje, og elt til en smidig deig. La deigen heve til dobbel størrelse, ca. 1 time.
  • Forbered Tomatsausen: Varm opp olivenoljen i en kjele, tilsett hvitløk og la det surre til det dufter. Tilsett hakkede tomater, oregano, basilikum, salt og pepper. La sausen småkoke i 10-15 minutter.
  • Forvarm Ovnen: Sett ovnen på 250°C (gjerne med pizzastein om du har).
  • Form Deigen: Kjevle ut deigen på et melet underlag til ønsket tykkelse. Legg den på et stekebrett eller en pizzastein.
  • Montering: Fordel tomatsausen over bunnen, strø på ost og topp med ønsket fyll.
  • Stek Pizzaen: Stek midt i ovnen i ca. 12-15 minutter, til bunnen er sprø og osten er gylden.
  • Servering: Skjær opp og server varm, gjerne med litt ekstra olivenolje eller krydderdryss.

,

Kommentarer

emoji Ola Hansen 12 mars 2023
Utrolig inspirerende oppskrift! Smakene var perfekt balansert, og det føltes sunt og friskt. Hadde vært fint med noen bilder som viser hvert steg, så oppskriften blir lettere å følge.
emoji Kari Johansen 27 september 2024
Perfekt oppskrift til helgekosen! Jeg likte hvordan den ikke var for søt, men fortsatt veldig smakfull. Kanskje kan du legge til noen tips om oppbevaring – hvor lenge holder retten seg i kjøleskapet?
emoji Hans Larsen 15 august 2022
En favoritt hos oss! Konsistensen var akkurat som den skulle være, og smakene var delikate. Det ville vært gøy med noen forslag til variasjoner, kanskje med forskjellige smaker.
emoji Ingrid Nilsen 6 november 2023
Veldig fornøyd med resultatet, en sunn og enkel oppskrift som imponerte alle! Kanskje kunne det være nyttig å inkludere estimert tid per steg, så man vet hvor lang tid hele prosessen tar.
emoji Lars Berg 10 januar 2022
En stor suksess blant gjestene! Retten var enkel å lage, men smakte veldig profesjonelt. Kunne vært enda bedre med en video som viser teknikken for å få perfekt resultat.
emoji Signe Pedersen 20 juni 2024
En frisk og herlig matopplevelse! Smakene var fantastiske, og oppskriften var enkel å følge. Jeg savner kanskje noen tips for å gjøre den sukkerfri, hvis det er mulig.

Write A Comment