Historien bak retten

Ajoblanco er en eldgammel spansk rett fra Málaga, en av de hvite suppene som folk i Sør-Spania har nytt i generasjoner. Den stammer fra tider da man brukte det man hadde – mandler, hvitløk og tørt brød – for å lage noe nærende og kjølende i sommervarmen. Jeg oppdaget denne suppen på en reise til Andalucía, og jeg husker hvor overrasket jeg ble over hvor god den var, selv om den var så enkel. Nå har jeg gjort den litt sunnere, og jeg lager den ofte når varmen kommer til Østlandet.


Næringstabell

IngrediensVitaminer og mineralerFettSukkerProteiner
Skåldede mandlerE, magnesium, fiberHøytLavtMiddels
HvitløkB6, C, manganLavtLavtLavt
SitronsaftC, antioksidanterLavtLavtLavt
Gresk yoghurt (plantebasert)B12, kalsium, probiotikaMiddelsLavtHøyt
Grønne druerC, K, naturlig sukkerLavtMiddelsLavt
OlivenoljeE, enumettet fettHøyt0Lavt
HavregrynB1, jern, fiberLavtLavtMiddels

Smak og tekstur

Ajoblanco har en helt spesiell følelse i munnen – myk som fløyel, men med et snev av ruhet fra mandlene. Når jeg smaker, kjenner jeg først den kjølige glattheten, før sitronen og hvitløken pirrer ganen. Så kommer sødmen fra druene, nesten som små sukk av sommer. Teksturen er kremet, men frisk. Hvitløken er der, men overdøver ikke. Suppen er ikke mektig, bare sval og balansert – en liten smakspause i en travel dag.


Min erfaring og tips

Jeg lager alltid denne suppen når vi har varme dager og jeg ikke orker å bruke komfyren. Barna mine syns det er morsomt å hjelpe til med å skålde mandler, og vi gjør det nesten som en sommertradisjon. Jeg bruker havregryn i stedet for gammelt brød – det gjør suppen både lettere og sunnere. Et tips jeg alltid følger, er å la suppen hvile i kjøleskapet i minst en halvtime. Da blir smaken mer rund. Og når jeg virkelig vil kose meg, topper jeg med druer og ristede mandelflak – og nyter den ute på verandaen.


Tilbehør

TilbehørHvorfor jeg liker det
Grove kjeks eller knekkebrødGir knas og kontrast til suppens mykhet
Skiver med spekeskinke (på siden)Salt som balanserer den søte og syrlige smaken
Isvann med sitronKompletterer sitrussmaken og kjøler godt
Frisk mynteFrisker opp og pynter
Ekstra druerSøtt, sprøtt og barnevennlig på toppen

 

Porsjoner: 4 Forberedelsestid: Koketid:
Næringsfakta 180 Kalorier 20 grams Fett
Vurdering 5.0/5
( 1 Stemte )

INGREDIENSER:

  • Hovedbase:
  • 100 g skåldede mandler
  • 5 dl kaldt vann
  • 1 dl gresk yoghurt plantebasert (eller vanlig yoghurt for ikke-vegansk)
  • 2 ss lettkokte havregryn
  • 1 fedd hvitløk
  • Saften av 1/2 sitron
  • 2 ss extra virgin olivenolje
  • 1/2 ts havsalt
  • Litt nykvernet pepper
  • Topping:
  • 100 g grønne druer, delt i to
  • Ristede mandelflak
  • Friske mynteblader
  • Litt sitronskall

STEG FOR STEG:

  1. Skyll mandlene godt, og legg dem i varmt vann i 10 minutter hvis de ikke er ferdig skåldet.

  2. Ha mandler, havregryn, hvitløk og yoghurt i en blender sammen med halvparten av vannet.

  3. Kjør blandingen til den blir helt glatt og kremet.

  4. Tilsett resten av vannet, sitronsaft, salt og olivenolje. Kjør videre til alt er godt blandet.

  5. Sil gjerne suppen gjennom en finmasket sil for ekstra glatt tekstur, men dette er valgfritt.

  6. Smak til med pepper og mer sitronsaft om ønskelig.

  7. Sett suppen kaldt i minst 30 minutter før servering.

  8. Server i kalde skåler eller glass, toppet med druer, mandelflak og mynte. Pynt gjerne med litt finrevet sitronskall.

Kommentarer

emoji Ola Hansen 12 mars 2023
Utrolig inspirerende oppskrift! Smakene var perfekt balansert, og det føltes sunt og friskt. Hadde vært fint med noen bilder som viser hvert steg, så oppskriften blir lettere å følge.
emoji Kari Johansen 27 september 2024
Perfekt oppskrift til helgekosen! Jeg likte hvordan den ikke var for søt, men fortsatt veldig smakfull. Kanskje kan du legge til noen tips om oppbevaring – hvor lenge holder retten seg i kjøleskapet?
emoji Hans Larsen 15 august 2022
En favoritt hos oss! Konsistensen var akkurat som den skulle være, og smakene var delikate. Det ville vært gøy med noen forslag til variasjoner, kanskje med forskjellige smaker.
emoji Ingrid Nilsen 6 november 2023
Veldig fornøyd med resultatet, en sunn og enkel oppskrift som imponerte alle! Kanskje kunne det være nyttig å inkludere estimert tid per steg, så man vet hvor lang tid hele prosessen tar.
emoji Lars Berg 10 januar 2022
En stor suksess blant gjestene! Retten var enkel å lage, men smakte veldig profesjonelt. Kunne vært enda bedre med en video som viser teknikken for å få perfekt resultat.
emoji Signe Pedersen 20 juni 2024
En frisk og herlig matopplevelse! Smakene var fantastiske, og oppskriften var enkel å følge. Jeg savner kanskje noen tips for å gjøre den sukkerfri, hvis det er mulig.

Write A Comment