Historien bak retten
Ajoblanco er en eldgammel spansk rett fra Málaga, en av de hvite suppene som folk i Sør-Spania har nytt i generasjoner. Den stammer fra tider da man brukte det man hadde – mandler, hvitløk og tørt brød – for å lage noe nærende og kjølende i sommervarmen. Jeg oppdaget denne suppen på en reise til Andalucía, og jeg husker hvor overrasket jeg ble over hvor god den var, selv om den var så enkel. Nå har jeg gjort den litt sunnere, og jeg lager den ofte når varmen kommer til Østlandet.
Næringstabell
Ingrediens | Vitaminer og mineraler | Fett | Sukker | Proteiner |
---|---|---|---|---|
Skåldede mandler | E, magnesium, fiber | Høyt | Lavt | Middels |
Hvitløk | B6, C, mangan | Lavt | Lavt | Lavt |
Sitronsaft | C, antioksidanter | Lavt | Lavt | Lavt |
Gresk yoghurt (plantebasert) | B12, kalsium, probiotika | Middels | Lavt | Høyt |
Grønne druer | C, K, naturlig sukker | Lavt | Middels | Lavt |
Olivenolje | E, enumettet fett | Høyt | 0 | Lavt |
Havregryn | B1, jern, fiber | Lavt | Lavt | Middels |
Smak og tekstur
Ajoblanco har en helt spesiell følelse i munnen – myk som fløyel, men med et snev av ruhet fra mandlene. Når jeg smaker, kjenner jeg først den kjølige glattheten, før sitronen og hvitløken pirrer ganen. Så kommer sødmen fra druene, nesten som små sukk av sommer. Teksturen er kremet, men frisk. Hvitløken er der, men overdøver ikke. Suppen er ikke mektig, bare sval og balansert – en liten smakspause i en travel dag.
Min erfaring og tips
Jeg lager alltid denne suppen når vi har varme dager og jeg ikke orker å bruke komfyren. Barna mine syns det er morsomt å hjelpe til med å skålde mandler, og vi gjør det nesten som en sommertradisjon. Jeg bruker havregryn i stedet for gammelt brød – det gjør suppen både lettere og sunnere. Et tips jeg alltid følger, er å la suppen hvile i kjøleskapet i minst en halvtime. Da blir smaken mer rund. Og når jeg virkelig vil kose meg, topper jeg med druer og ristede mandelflak – og nyter den ute på verandaen.
Tilbehør
Tilbehør | Hvorfor jeg liker det |
---|---|
Grove kjeks eller knekkebrød | Gir knas og kontrast til suppens mykhet |
Skiver med spekeskinke (på siden) | Salt som balanserer den søte og syrlige smaken |
Isvann med sitron | Kompletterer sitrussmaken og kjøler godt |
Frisk mynte | Frisker opp og pynter |
Ekstra druer | Søtt, sprøtt og barnevennlig på toppen |

INGREDIENSER:
- Hovedbase:
- 100 g skåldede mandler
- 5 dl kaldt vann
- 1 dl gresk yoghurt plantebasert (eller vanlig yoghurt for ikke-vegansk)
- 2 ss lettkokte havregryn
- 1 fedd hvitløk
- Saften av 1/2 sitron
- 2 ss extra virgin olivenolje
- 1/2 ts havsalt
- Litt nykvernet pepper
- Topping:
- 100 g grønne druer, delt i to
- Ristede mandelflak
- Friske mynteblader
- Litt sitronskall
STEG FOR STEG:
Skyll mandlene godt, og legg dem i varmt vann i 10 minutter hvis de ikke er ferdig skåldet.
Ha mandler, havregryn, hvitløk og yoghurt i en blender sammen med halvparten av vannet.
Kjør blandingen til den blir helt glatt og kremet.
Tilsett resten av vannet, sitronsaft, salt og olivenolje. Kjør videre til alt er godt blandet.
Sil gjerne suppen gjennom en finmasket sil for ekstra glatt tekstur, men dette er valgfritt.
Smak til med pepper og mer sitronsaft om ønskelig.
Sett suppen kaldt i minst 30 minutter før servering.
Server i kalde skåler eller glass, toppet med druer, mandelflak og mynte. Pynt gjerne med litt finrevet sitronskall.
Kommentarer