Historien bak retten

Kafta er en klassisk rett fra Midtøsten som består av lammeboller laget med en blanding av krydder og friske urter. Retten er en favoritt i libanesisk og arabisk kjøkken, kjent for sin saftige tekstur og intense smaker. Kafta tilberedes ofte på grillspyd, i ovn eller som stekte boller, og serveres med forskjellige tilbehør som hummus, tzatziki eller flatbrød. Jeg elsker Kafta for dens allsidighet og autentiske smaksprofil – en rett som alltid imponerer!


Næringstabell for ingredienser

IngrediensVitaminer og mineralerFettSukkerProteiner
Lam (malt)B12, jern, sink10 g0 g25 g
LøkC, fiber0 g2 g1 g
HvitløkC, mangan0 g0 g1 g
Friske urter (persille, koriander)A, C0 g0 g0 g
Krydder (kanel, spisskummen, allspice)Antioksidanter0 g0 g0 g

Smak og tekstur

Kafta har en saftig og mør tekstur, med en krydret og aromatisk smak fra krydder som kanel og spisskummen. De friske urtene tilfører en jordnær friskhet som balanserer kjøttets naturlige rikdom. Jeg elsker hvordan de lett karamelliserte kantene gir en ekstra dybde til smaken, mens innsiden forblir saftig og full av smak.


Min erfaring og tips

Jeg lager Kafta når jeg vil ha en enkel, men smakfull rett som alle elsker. Mitt beste tips er å la lammebollene hvile litt etter forming, slik at krydderne setter seg skikkelig før de stekes eller grilles. For en røkt aroma, tilbered dem på grillen over trekull. En av mine beste minner er å lage Kafta under en grillfest – lukten alene fikk alle til å samle seg rundt grillen!


Tilbehørstabell

TilbehørBeskrivelse
HummusKremet og smakfull dip som utfyller lammesmaken
TzatzikiEn frisk og kjølende saus som balanserer krydderet
Fattoush-salatEn frisk og sprø side for kontrast
Pita eller flatbrødPerfekt for å pakke inn Kafta og tilbehør
Grillede grønnsakerGir en røkt og søt smak som matcher retten godt

Anbefalte Artikler for God Helse og Ernæring

,
Porsjoner: 4 Forberedelsestid: Koketid:
Næringsfakta 250 Kalorier 20 grams Fett
Vurdering 5.0/5
( 1 Stemte )

INGREDIENSER:

  • Til Kafta:
  • 500 g magert lammekjøttdeig
  • 1 liten løk, revet eller finhakket
  • 2 hvitløksfedd, finhakket
  • 2 ss hakket fersk persille
  • 1 ss hakket fersk koriander (valgfritt)
  • 1 ts spisskummen
  • 1 ts malt koriander
  • 1/2 ts kanel
  • 1/4 ts chilipulver (valgfritt)
  • 1/2 ts salt
  • 1/4 ts nykvernet sort pepper
  • 1 ss olivenolje (til pensling)
  • Til servering:
  • Fullkornspitabrød eller bulgur
  • En frisk salat med tomater, agurk og rødløk
  • Yoghurtdipp eller tzatziki

STEG FOR STEG:

  1. Forbered kjøttblandingen:

    • Bland lammekjøttdeig, løk, hvitløk, persille, koriander, spisskummen, malt koriander, kanel, chilipulver, salt og pepper i en stor bolle. Elt godt til alt er jevnt fordelt.
  2. Form kafta:

    • Del kjøttblandingen i små porsjoner og form til avlange pølser rundt grillspyd eller som små boller. Hvis du ikke bruker spyd, kan du bare forme dem til flate, ovale former.
  3. Stek kafta:

    • Grill: Forvarm grillen og pensle lett med olivenolje. Grill kafta i 8–10 minutter, snu dem halvveis, til de er gjennomstekte og lett forkullede.
    • Ovnsbakt: Forvarm ovnen til 200 °C. Legg kafta på en bakeplate og stek i 15–20 minutter, snu halvveis for jevn steking.
  4. Servering:

    • Server kafta varme med pitabrød eller bulgur, en frisk salat og yoghurtdipp. Tilsett sitronbåter for ekstra friskhet.

,

Kommentarer

emoji Ola Hansen 12 mars 2023
Utrolig inspirerende oppskrift! Smakene var perfekt balansert, og det føltes sunt og friskt. Hadde vært fint med noen bilder som viser hvert steg, så oppskriften blir lettere å følge.
emoji Kari Johansen 27 september 2024
Perfekt oppskrift til helgekosen! Jeg likte hvordan den ikke var for søt, men fortsatt veldig smakfull. Kanskje kan du legge til noen tips om oppbevaring – hvor lenge holder retten seg i kjøleskapet?
emoji Hans Larsen 15 august 2022
En favoritt hos oss! Konsistensen var akkurat som den skulle være, og smakene var delikate. Det ville vært gøy med noen forslag til variasjoner, kanskje med forskjellige smaker.
emoji Ingrid Nilsen 6 november 2023
Veldig fornøyd med resultatet, en sunn og enkel oppskrift som imponerte alle! Kanskje kunne det være nyttig å inkludere estimert tid per steg, så man vet hvor lang tid hele prosessen tar.
emoji Lars Berg 10 januar 2022
En stor suksess blant gjestene! Retten var enkel å lage, men smakte veldig profesjonelt. Kunne vært enda bedre med en video som viser teknikken for å få perfekt resultat.
emoji Signe Pedersen 20 juni 2024
En frisk og herlig matopplevelse! Smakene var fantastiske, og oppskriften var enkel å følge. Jeg savner kanskje noen tips for å gjøre den sukkerfri, hvis det er mulig.

Write A Comment