En liten historie bak oppskriften

Jeg lagde denne oppskriften etter en tur til en nydelig vietnamesisk restaurant i København. Der spiste jeg en kald nudelsalat med mango og tofu, og jeg ble fullstendig betatt av smaken – søtt, syrlig, friskt og mettende på én gang. Jeg bestemte meg straks for å lage min egen versjon hjemme. Etter å ha lekt med marinader og urter på kjøkkenet, landet jeg på en kombinasjon som fungerer perfekt for meg. Nå lager jeg denne salaten jevnlig, spesielt om sommeren. Jeg gleder meg alltid til å spise den – og barna synes det er skikkelig kult å få den med i matpakken!


Næring og vitaminer i ingrediensene

IngrediensProteiner (g)Fett (g)Sukker (g)Vitaminer
Mango0.80.413.7A, C, E, folat
Tofu8.04.50.3Kalsium, jern, magnesium, B12
Gulrot0.90.24.5A, betakaroten, K, C
Agurk0.60.11.4K, C, vannrik
Fullkornsnudler6.51.22.3B-vitaminer, fiber, jern
Sesamolje050E, sunt fett, antioksidanter

Smak og tekstur

Denne retten er som en liten ferie i hver bit. Den saftige mangoen smelter i munnen og gir sødme, mens agurken og gulroten knaser friskt. Tofuen er marinert i en smakfull blanding av soyasaus, hvitløk og ingefær, og blir sprø utenpå og myk inni når den stekes. Nudlene binder alt sammen, og den friske dressingen med lime og sesam gir både syre og nøtteaktig dybde. Jeg elsker hvordan teksturene varierer – silkemyk nudel, krønsj fra grønnsakene, kremet tofu – og alle de deilige duftene som løftes frem av lime og urter.


Min erfaring, tips og minner

Jeg lager denne salaten ofte når vi har tofu i kjøleskapet og mangoen er moden. Det er en rett jeg synes passer perfekt til varme ettermiddager – lett, men likevel mettende. Jeg bruker gjerne rester i matpakken dagen etter, og den smaker nesten enda bedre da. En gang lagde jeg en ekstra porsjon og tok med til dugnad – den ble borte på fem minutter! Hvis du ikke har tofu, kan du bruke kikerter eller edamame, og du kan også variere med ulike nudler. Et lite tips: lag dressingen først, så får smakene tid til å “sette seg” før du vender inn alt annet.


Tilbehør jeg liker å servere til

TilbehørSmak/teksturHvorfor jeg liker det
Frisk vann med limeLett og syrligRenser ganen og kompletterer smaken
Grove vårrullerSprø og fyldigePerfekt ved siden av noe kjølig og friskt
Ristet sesambrødSprøtt og nøtteaktigGodt å dyppe i rester av dressing
AvokadobiterKremet og mildGir ekstra fylde og sunt fett
Chiliolje ved siden avSterk og varmendeFor dem som vil ha litt ekstra kick

 

Porsjoner: 4 Forberedelsestid: Koketid:
Næringsfakta 420 Kalorier 20 grams Fett
Vurdering 5.0/5
( 1 Stemte )

INGREDIENSER:

  • Marinert tofu:
  • 400 g fast tofu, presset og i terninger
  • 3 ss soyasaus (saltredusert)
  • 1 ss riseddik
  • 1 fedd hvitløk, revet
  • 1 ts fersk ingefær, revet
  • 1 ts sesamolje
  • Salat:
  • 150 g risnudler eller fullkornsnudler
  • 1 moden mango, i tynne skiver
  • 1 gulrot, strimlet
  • 0.5 agurk, i tynne staver
  • 2 vårløk, finsnittet
  • En håndfull frisk mynte og koriander
  • Dressing:
  • Saften av 1 lime
  • 1 ss sesamolje
  • 1 ts honning eller agavesirup
  • 1 ts revet ingefær
  • 0.5 ts chiliflak (valgfritt)

STEG FOR STEG:

  1. Press tofuen godt for å få ut overflødig væske, og skjær den i terninger.

  2. Bland soyasaus, riseddik, hvitløk, ingefær og sesamolje i en bolle og legg i tofubitene. La marinere i minst 15 minutter.

  3. Kok nudlene etter anvisning, skyll i kaldt vann og sett til side.

  4. Strimle mango, gulrot og agurk. Kutt vårløk og urter.

  5. Stek tofuen i en stekepanne med litt olje til den blir gyllen og sprø, eller bruk airfryer.

  6. Bland lime, sesamolje, honning, ingefær og chili til dressing.

  7. Vend nudlene med grønnsakene og urtene. Tilsett tofuen og drypp over dressingen.

  8. Server salaten kald, gjerne med ekstra urter og limebåter på toppen.

Kommentarer

emoji Ola Hansen 12 mars 2023
Utrolig inspirerende oppskrift! Smakene var perfekt balansert, og det føltes sunt og friskt. Hadde vært fint med noen bilder som viser hvert steg, så oppskriften blir lettere å følge.
emoji Kari Johansen 27 september 2024
Perfekt oppskrift til helgekosen! Jeg likte hvordan den ikke var for søt, men fortsatt veldig smakfull. Kanskje kan du legge til noen tips om oppbevaring – hvor lenge holder retten seg i kjøleskapet?
emoji Hans Larsen 15 august 2022
En favoritt hos oss! Konsistensen var akkurat som den skulle være, og smakene var delikate. Det ville vært gøy med noen forslag til variasjoner, kanskje med forskjellige smaker.
emoji Ingrid Nilsen 6 november 2023
Veldig fornøyd med resultatet, en sunn og enkel oppskrift som imponerte alle! Kanskje kunne det være nyttig å inkludere estimert tid per steg, så man vet hvor lang tid hele prosessen tar.
emoji Lars Berg 10 januar 2022
En stor suksess blant gjestene! Retten var enkel å lage, men smakte veldig profesjonelt. Kunne vært enda bedre med en video som viser teknikken for å få perfekt resultat.
emoji Signe Pedersen 20 juni 2024
En frisk og herlig matopplevelse! Smakene var fantastiske, og oppskriften var enkel å følge. Jeg savner kanskje noen tips for å gjøre den sukkerfri, hvis det er mulig.

Write A Comment