Historien bak retten

Kalkungryte med grønnsaker er en rett som kombinerer saftig kalkunkjøtt med en fargerik blanding av grønnsaker. Retten har røtter i hverdagskjøkkenet, der smak og næring balanseres i en enkel gryte. Kalkun er kjent for sitt magre og proteinrike kjøtt, mens grønnsakene tilfører vitaminer og tekstur. Jeg elsker denne retten fordi den er rask å lage, full av smak og passer både til hverdags og som et lett festmåltid.


Næringstabell for ingredienser

IngrediensVitaminer og mineralerFettSukkerProteiner
KalkunkjøttProtein, vitamin B12, selen1 g0 g22 g
GulrotVitamin A, beta-karoten, fiber0 g5 g1 g
BrokkoliVitamin C, K, folat0 g1 g3 g
PaprikaVitamin C, kalium0 g4 g1 g
LøkVitamin C, fiber0 g3 g1 g
HønsebuljongMineraler, natrium0 g0 g0 g

Smak og tekstur

Denne gryten har en deilig kombinasjon av saftig kalkunkjøtt, sprø grønnsaker og en rik, smakfull saus. Grønnsakene gir gryten et friskt og fargerikt preg, mens kalkunen tilfører en mild, nøytral smak som harmoniserer med sausen. Jeg elsker hvordan retten balanserer kremet fylde med sprø biter fra grønnsakene.


Min erfaring, tips og minner om retten

Kalkungryte med grønnsaker er en rett jeg ofte lager etter helgen, når jeg har rester av kalkun eller kylling tilgjengelig. Jeg husker spesielt en vintermiddag der denne gryten varmet oss opp etter en kald dag ute. Et tips er å bruke ferske grønnsaker for best smak, og å eksperimentere med krydder som timian eller karri for variasjon.


Tilbehørstabell

TilbehørBeskrivelse
Kokt risGir en lett og nøytral base til gryten
PotetmosTilfører kremet tekstur som passer til sausen
QuinoaEt sunnere alternativ med en nøtteaktig smak
Grove rundstykkerPerfekt til å dyppe i sausen
Dampede aspargesKompletterer retten med en elegant touch

Anbefalte Artikler for God Helse og Ernæring

,
Porsjoner: 4 Forberedelsestid: Koketid:
Næringsfakta 350 Kalorier 20 grams Fett
Vurdering 5.0/5
( 1 Stemte )

INGREDIENSER:

  • Hovedingredienser:
  • 400 g kalkunfilet, i terninger
  • 2 ss olivenolje
  • 1 gul løk, finhakket
  • 2 hvitløksfedd, finhakket
  • 2 gulrøtter, skivet
  • 2 selleristilker, hakket
  • 200 g brokkoli, delt i små buketter
  • Saus:
  • 3 dl kyllingkraft
  • 1 dl kremfløte
  • 1 ss hvetemel
  • 1/2 ts tørket timian
  • 1/2 ts tørket rosmarin
  • Salt og pepper etter smak
  • Tilbehør:
  • Ris, potetmos eller ferskt brød

STEG FOR STEG:

  • Varm olivenolje i en stor gryte på middels varme. Stek kalkunbitene til de er gylne og gjennomstekte. Sett til side.
  • I samme gryte, fres løk og hvitløk til de er myke og aromatiske.
  • Tilsett gulrøtter og selleri, og stek i 3-4 minutter til grønnsakene begynner å mykne.
  • Rør inn hvetemel og fres i 1 minutt før du gradvis tilsetter kyllingkraften under omrøring.
  • Ha i timian og rosmarin, og la sausen småkoke i 5 minutter til den tykner.
  • Tilsett brokkolibuketter, kalkunbiter og kremfløte. Smak til med salt og pepper.
  • La gryten småkoke i ytterligere 5-7 minutter til brokkolien er mør, men fortsatt har litt tyggemotstand.
  • Server varm med ris, potetmos eller ferskt brød.

,

Kommentarer

emoji Ola Hansen 12 mars 2023
Utrolig inspirerende oppskrift! Smakene var perfekt balansert, og det føltes sunt og friskt. Hadde vært fint med noen bilder som viser hvert steg, så oppskriften blir lettere å følge.
emoji Kari Johansen 27 september 2024
Perfekt oppskrift til helgekosen! Jeg likte hvordan den ikke var for søt, men fortsatt veldig smakfull. Kanskje kan du legge til noen tips om oppbevaring – hvor lenge holder retten seg i kjøleskapet?
emoji Hans Larsen 15 august 2022
En favoritt hos oss! Konsistensen var akkurat som den skulle være, og smakene var delikate. Det ville vært gøy med noen forslag til variasjoner, kanskje med forskjellige smaker.
emoji Ingrid Nilsen 6 november 2023
Veldig fornøyd med resultatet, en sunn og enkel oppskrift som imponerte alle! Kanskje kunne det være nyttig å inkludere estimert tid per steg, så man vet hvor lang tid hele prosessen tar.
emoji Lars Berg 10 januar 2022
En stor suksess blant gjestene! Retten var enkel å lage, men smakte veldig profesjonelt. Kunne vært enda bedre med en video som viser teknikken for å få perfekt resultat.
emoji Signe Pedersen 20 juni 2024
En frisk og herlig matopplevelse! Smakene var fantastiske, og oppskriften var enkel å følge. Jeg savner kanskje noen tips for å gjøre den sukkerfri, hvis det er mulig.

Write A Comment