Aromatiske Dan Dan-nudler med krydret sesamsaus

Dan Dan-nudler har sin opprinnelse i Sichuan-provinsen i Kina og har blitt en elsket klassiker både som gatemat og restaurantrett. Tradisjonelt ble de solgt av gateselgere som bar ingrediensene over skuldrene i store bærekar – derav navnet “Dan Dan”, som refererer til bærestangen brukt til å frakte maten. Retten har utviklet seg over tid, men kjennetegnes alltid av en intens, krydret saus med sesam og chili, kombinert med saftig kjøtt og myke nudler. Jeg elsker hvordan Dan Dan-nudler balanserer varme, sødme og umami, og hvordan hver bit gir en spennende kontrast mellom myke og sprø elementer.


Næring og vitaminer per porsjon

IngrediensVitaminerFett (g)Sukker (g)Proteiner (g)
FullkornsnudlerB-vitaminer, fiber1,50,53,2
KyllingkjøttdeigB12, protein10,00,024,0
PeanøtterE-vitamin, sunt fett4,50,22,1
TahiniKalsium, sunt fett8,00,53,5
VårløkC-vitamin, antioksidanter0,10,10,3

Smak og tekstur

Det jeg liker best med Dan Dan-nudler, er hvordan sausen smyger seg rundt hver nudel og gir en fyldig, kremet munnfølelse. Den dype sesamsmaken fra tahini balanseres av umami fra soyasaus og varme fra Sichuan-pepper. Dette pepperet gir en lett nummenhet på tungen, noe som er helt unikt for Sichuan-kjøkkenet. Sprø peanøtter gir en deilig kontrast til de myke nudlene, mens vårløk og koriander tilfører friskhet. Smaken utvikler seg med hver bit – først det milde, så det rike, og til slutt en behagelig krydret varme som sitter igjen lenge etter måltidet.


Mine minner og erfaringer med Dan Dan-nudler

Første gang jeg smakte Dan Dan-nudler var på en liten, autentisk kinesisk restaurant, og jeg ble øyeblikkelig fascinert av de sterke smakene og den fløyelsmyke sausen. Da jeg prøvde å lage dem hjemme, fant jeg raskt ut at hemmeligheten ligger i balansen mellom krydder og syrlighet – for mye chili kan overdøve de andre smakene, mens en klype sukker kan runde av hele retten. Nå lager jeg Dan Dan-nudler når jeg vil ha noe ekstra smakfullt og tilfredsstillende. Mitt beste tips er å justere chili etter egen smak og bruke ferske, gode råvarer for den beste opplevelsen.


Hva passer til Dan Dan-nudler?

TilbehørHvorfor passer det?
Syltet ingefærGir en frisk kontrast til den sterke sausen
Dampede dumplingsEn myk og smakfull siderett
Stir-fried grønnsakerBalanserer den rike nudelretten
Grønn teRenser ganen og komplementerer krydderne
ChilioljeGir et ekstra kick for de som liker det sterkt

  

Porsjoner: 4 Forberedelsestid: Koketid:
Næringsfakta 450 Kalorier 20 grams Fett
Vurdering 5.0/5
( 1 Stemte )

INGREDIENSER:

  • Saus:
  • 3 ss tahini eller usøtet peanøttsmør
  • 2 ss soyasaus (saltredusert)
  • 1 ss riseddik
  • 1 ts honning eller lønnesirup
  • 1 ss chiliolje
  • 1 ts Sichuan-pepper, knust
  • Nudler og kjøtt:
  • 250 g fullkornsnudler eller risnudler
  • 200 g magert kjøttdeig (kylling eller svin)
  • 2 fedd hvitløk, finhakket
  • 1 ts revet ingefær
  • 1 ss sesamolje
  • Til servering:
  • 50 g peanøtter, grovhakket
  • 1 vårløk, finsnittet
  • Frisk koriander
  • Agurkskiver

STEG FOR STEG:

  • Lag sausen: Visp sammen tahini, soyasaus, riseddik, honning, chiliolje og knust Sichuan-pepper i en bolle til en jevn saus.

  • Kok nudlene: Tilbered nudlene etter anvisning på pakken, skyll i kaldt vann og sett til side.

  • Stek kjøttet: Varm sesamolje i en panne og fres hvitløk og ingefær til det dufter. Tilsett kjøttdeigen og stek til den er gyllen og gjennomstekt.

  • Bland alt sammen: Ha de kokte nudlene i en stor bolle, hell over sausen og rør godt slik at alle nudlene blir jevnt dekket.

  • Servering: Topp med det krydrede kjøttet, hakkede peanøtter, vårløk og frisk koriander. Server med agurkskiver for en frisk kontrast.

Kommentarer

emoji Ola Hansen 12 mars 2023
Utrolig inspirerende oppskrift! Smakene var perfekt balansert, og det føltes sunt og friskt. Hadde vært fint med noen bilder som viser hvert steg, så oppskriften blir lettere å følge.
emoji Kari Johansen 27 september 2024
Perfekt oppskrift til helgekosen! Jeg likte hvordan den ikke var for søt, men fortsatt veldig smakfull. Kanskje kan du legge til noen tips om oppbevaring – hvor lenge holder retten seg i kjøleskapet?
emoji Hans Larsen 15 august 2022
En favoritt hos oss! Konsistensen var akkurat som den skulle være, og smakene var delikate. Det ville vært gøy med noen forslag til variasjoner, kanskje med forskjellige smaker.
emoji Ingrid Nilsen 6 november 2023
Veldig fornøyd med resultatet, en sunn og enkel oppskrift som imponerte alle! Kanskje kunne det være nyttig å inkludere estimert tid per steg, så man vet hvor lang tid hele prosessen tar.
emoji Lars Berg 10 januar 2022
En stor suksess blant gjestene! Retten var enkel å lage, men smakte veldig profesjonelt. Kunne vært enda bedre med en video som viser teknikken for å få perfekt resultat.
emoji Signe Pedersen 20 juni 2024
En frisk og herlig matopplevelse! Smakene var fantastiske, og oppskriften var enkel å følge. Jeg savner kanskje noen tips for å gjøre den sukkerfri, hvis det er mulig.

Write A Comment