Kjeks og Saus – En Klassisk og Komfortabel Rett

Kjeks og saus er en klassiker fra det amerikanske sør, kjent for sin enkle tilberedning og rike smaker. Myke, smørfulle kjeks serveres med en fyldig, kremet saus, ofte laget med pølse eller kjøttkraft. Denne retten er perfekt til frokost eller brunsj, men fungerer også som en mettende middag. Jeg elsker denne kombinasjonen fordi den er både komfortabel og dekadent.


Næringsinnhold og Vitaminer

IngrediensVitaminerFett (g)Sukker (g)Proteiner (g)
Hvetemel (250 g)B-vitaminer, Jern0.50.37
Smør (100 g)Vitamin A, E8200.1
Helmelk (2 dl)Vitamin D, Kalsium7106
Pølse (200 g)Vitamin B6, Jern16024
Fløte (1 dl)Vitamin A, D1011

Smak og Tekstur

Denne retten har en perfekt balanse mellom myke og flakete kjeks og den rike, kremete sausen. Smaken er fyldig og litt salt, med et hint av smør og krydder. Jeg elsker hvordan sausen trekker inn i kjeksen og skaper en harmoni av smaker i hver bit.


Mine Erfaringer og Tips

Jeg lager kjeks og saus når jeg vil ha en skikkelig kosemiddag. En gang tilsatte jeg litt cheddarost i kjeksen – det ga en ekstra dybde i smaken. Mitt beste tips er å bruke iskaldt smør når du lager kjeksen for å sikre en flakete konsistens. For sausen kan du eksperimentere med forskjellige typer pølse eller tilsette urter som timian.


Forslag til Serveringsmåter

TilbehørBeskrivelse
Stekte eggPerfekt som tillegg for en fyldigere rett
Friske urterGir friskhet og farge
Ristet brødEt sprøtt alternativ til kjeksene
GrønnsaksmiksLett tilbehør for en mer balansert middag
Et glass appelsinjuiceFrisk kontrast til retten

Anbefalte Artikler for God Helse og Ernæring

,
Porsjoner: 4 Forberedelsestid: Koketid:
Næringsfakta 200 Kalorier 20 grams Fett
Vurdering 5.0/5
( 1 Stemte )

INGREDIENSER:

  • Til kjeksene:
  • 250 g hvetemel
  • 2 ts bakepulver
  • 1/2 ts natron
  • 1/2 ts salt
  • 100 g kaldt smør, i terninger
  • 1,5 dl kefir eller kulturmelk
  • Til pølsesausen:
  • 300 g kjøttpølse (f.eks. krydret svinepølse eller kjøttdeig)
  • 2 ss smør
  • 2 ss hvetemel
  • 4 dl melk
  • 1/2 ts salt
  • 1/2 ts pepper
  • 1/4 ts kajennepepper (valgfritt)

STEG FOR STEG:

  • Lag kjeksdeigen: Forvarm ovnen til 200 °C. Bland hvetemel, bakepulver og salt i en bolle. Smuldre inn det kalde smøret med hendene til det ligner grove smuler. Tilsett melk gradvis og bland til deigen samler seg.
  • Stek kjeksene: Kjevle ut deigen til ca. 2 cm tykkelse. Bruk et glass eller en form til å stikke ut rundinger. Legg på et stekebrett og stek i 12–15 minutter, eller til gyldne.
  • Lag sausen: Stek pølser eller bacon i en panne til sprø. Fjern fra pannen og sett til side. Tilsett smør i samme panne og rør inn melet. Spe gradvis med melk mens du rører konstant for å unngå klumper. La småkoke til sausen tykner.
  • Smak til: Tilsett salt, pepper og muskat etter smak. Rør inn pølse- eller baconbiter for ekstra smak.
  • Server: Server nybakte kjeks toppet med den varme sausen. Pynt med fersk persille om ønskelig.

Kjeks og saus (Biscuits and Gravy) med kremet pølsesaus, klassisk oppskrift på amerikanske kjeks med saus, hvordan lage saftige kjeks hjemme enkelt, hjemmelaget kremet saus med pølse og svart pepper, luftige kjeks med smør og flakete tekstur, glutenfrie kjeks med alternativt mel og pølsesaus, kjeks med saus til frokost eller brunsj, oppskrift på kjeks og saus med trinnvis guide, sunnere kjeks og saus med magert kjøtt og lettmelk, kjeks med sprø skorpe og kremet saus, tips til perfekt hvit saus med jevn konsistens, kjeks med pølsesaus og et hint av cayennepepper, kjeks og saus servert med stekte egg, hvordan lage kjeks med kulturmelk for ekstra mykhet, tradisjonell «Southern» kjeks og saus som komfortmat, kjeks og saus til en mettende og smakfull helgefrokost.

,

Kommentarer

emoji Ola Hansen 12 mars 2023
Utrolig inspirerende oppskrift! Smakene var perfekt balansert, og det føltes sunt og friskt. Hadde vært fint med noen bilder som viser hvert steg, så oppskriften blir lettere å følge.
emoji Kari Johansen 27 september 2024
Perfekt oppskrift til helgekosen! Jeg likte hvordan den ikke var for søt, men fortsatt veldig smakfull. Kanskje kan du legge til noen tips om oppbevaring – hvor lenge holder retten seg i kjøleskapet?
emoji Hans Larsen 15 august 2022
En favoritt hos oss! Konsistensen var akkurat som den skulle være, og smakene var delikate. Det ville vært gøy med noen forslag til variasjoner, kanskje med forskjellige smaker.
emoji Ingrid Nilsen 6 november 2023
Veldig fornøyd med resultatet, en sunn og enkel oppskrift som imponerte alle! Kanskje kunne det være nyttig å inkludere estimert tid per steg, så man vet hvor lang tid hele prosessen tar.
emoji Lars Berg 10 januar 2022
En stor suksess blant gjestene! Retten var enkel å lage, men smakte veldig profesjonelt. Kunne vært enda bedre med en video som viser teknikken for å få perfekt resultat.
emoji Signe Pedersen 20 juni 2024
En frisk og herlig matopplevelse! Smakene var fantastiske, og oppskriften var enkel å følge. Jeg savner kanskje noen tips for å gjøre den sukkerfri, hvis det er mulig.

Write A Comment