Historien bak retten
Kleftiko er en tradisjonell gresk rett som har en fascinerende historie. Navnet “Kleftiko” kommer fra ordet kleftis, som betyr “tyv”. Ifølge historien ble denne retten laget av kleftes – greske motstandsmenn på 1800-tallet som gjemte seg i fjellene. De stjal lam fra tyrkiske okkupanter og tilberedte kjøttet ved å pakke det inn og steke det i groper under bakken for å unngå at duften avslørte dem. Kleftiko er kjent for sitt møre og smakfulle lammekjøtt som er langtidsstekt med urter, sitron og grønnsaker. Jeg elsker denne retten fordi den gir en autentisk smak av Hellas og kombinerer enkle ingredienser til noe helt fantastisk.
Næringstabell for ingredienser
Ingrediens | Vitaminer og mineraler | Fett | Sukker | Proteiner |
---|---|---|---|---|
Lammekjøtt | Protein, jern, B-vitaminer | 20 g | 0 g | 25 g |
Poteter | Vitamin C, kalium, fiber | 0 g | 2 g | 2 g |
Tomater | Vitamin C, antioksidanter | 0 g | 3 g | 1 g |
Hvitløk | Vitamin C, mangan | 0 g | 1 g | 1 g |
Sitron | Vitamin C, antioksidanter | 0 g | 1 g | 0 g |
Olivenolje | Sunt fett, vitamin E | 14 g | 0 g | 0 g |
Fetaost | Kalsium, protein, vitamin D | 9 g | 0 g | 6 g |
Smak og tekstur
Kleftiko er kjent for sitt utrolig møre lammekjøtt som smelter i munnen etter lang steketid. Smakene fra hvitløk, sitron, rosmarin og oregano trenger dypt inn i kjøttet og gir en balansert, aromatisk opplevelse. Grønnsakene som poteter og tomater blir saftige og får en deilig, karamellisert overflate. Jeg elsker hvordan hver bit gir en eksplosjon av middelhavssmaker – en perfekt kombinasjon av syrlig sitron, urter og saftig lammekjøtt.
Min erfaring, tips og minner om retten
Kleftiko er en av mine favorittretter å lage når jeg vil servere noe imponerende uten for mye arbeid. Jeg husker spesielt en kveld hvor hele huset duftet av hvitløk, sitron og urter – det var som å bli tatt med på en kulinarisk reise til Hellas. Et godt tips er å la kjøttet marinere over natten for å få maksimal smak. For en ekstra autentisk opplevelse kan du pakke kjøttet og grønnsakene inn i bakepapir og aluminiumsfolie før steking, slik at alle smakene bevares. Server med en frisk gresk salat og tzatziki for et komplett måltid!
Tilbehørstabell
Tilbehør | Beskrivelse |
---|---|
Gresk salat | Tomat, agurk, feta og oliven |
Tzatziki | Yoghurtdressing med agurk og hvitløk |
Grillet pita | Mykt brød til å suge opp sausen |
Ovnsbakte grønnsaker | Paprika, squash og aubergine |
Sitronbåter | For ekstra friskhet ved servering |
Anbefalte Artikler for God Helse og Ernæring
- Vitamin Vennskap: Hvordan velge enkeltvitaminer uten å bomme
- Effekten av Varmebehandling: Bevar næringsinnholdet i frukt og grønnsaker
- Vitaminer i Matvarer: En guide til livsnødvendige næringsstoffer

INGREDIENSER:
- 1,2 kg lam (lår eller skulder)
- 4 store poteter, skåret i båter
- 2 løk, skåret i båter
- 4 fedd hvitløk, hakket
- Saften av 2 sitroner
- 100 ml olivenolje
- 2 ts tørket oregano
- 1 ts tørket timian (eller rosmarin)
- Salt og pepper etter smak
- 1 dl hvitvin (valgfritt)
- Pergamentpapir eller aluminiumsfolie
STEG FOR STEG:
- Forbered Marinaden: I en bolle, bland olivenolje, sitronsaft, hakket hvitløk, oregano, timian, salt og pepper.
- Mariner Kjøttet: Legg lammekjøttet i en stor bolle eller form. Hell over marinaden og masser den godt inn i kjøttet. La det marinere i minst 1 time, gjerne over natten i kjøleskap.
- Forbered Grønnsakene: Skjær poteter og løk i båter. Legg dem sammen med kjøttet i en stor form eller på en stor bit pergamentpapir/aluminiumsfolie.
- Pakk og Stek: Pakk kjøttet og grønnsakene godt inn i pergamentpapiret eller folien, slik at det danner en tett pakke. Legg den i en ildfast form.
- Stek i Ovnen: Forvarm ovnen til 160°C. Stek pakken i 3-4 timer, til kjøttet er mørt og saftig.
- Servering: Åpne pakken forsiktig for å slippe ut damp. Server kleftikoen direkte fra pakken eller anrett på et fat med saftene fra stekingen.
Kommentarer