Historien bak retten

Kleftiko er en tradisjonell gresk rett som har en fascinerende historie. Navnet “Kleftiko” kommer fra ordet kleftis, som betyr “tyv”. Ifølge historien ble denne retten laget av kleftes – greske motstandsmenn på 1800-tallet som gjemte seg i fjellene. De stjal lam fra tyrkiske okkupanter og tilberedte kjøttet ved å pakke det inn og steke det i groper under bakken for å unngå at duften avslørte dem. Kleftiko er kjent for sitt møre og smakfulle lammekjøtt som er langtidsstekt med urter, sitron og grønnsaker. Jeg elsker denne retten fordi den gir en autentisk smak av Hellas og kombinerer enkle ingredienser til noe helt fantastisk.


Næringstabell for ingredienser

IngrediensVitaminer og mineralerFettSukkerProteiner
LammekjøttProtein, jern, B-vitaminer20 g0 g25 g
PoteterVitamin C, kalium, fiber0 g2 g2 g
TomaterVitamin C, antioksidanter0 g3 g1 g
HvitløkVitamin C, mangan0 g1 g1 g
SitronVitamin C, antioksidanter0 g1 g0 g
OlivenoljeSunt fett, vitamin E14 g0 g0 g
FetaostKalsium, protein, vitamin D9 g0 g6 g

Smak og tekstur

Kleftiko er kjent for sitt utrolig møre lammekjøtt som smelter i munnen etter lang steketid. Smakene fra hvitløk, sitron, rosmarin og oregano trenger dypt inn i kjøttet og gir en balansert, aromatisk opplevelse. Grønnsakene som poteter og tomater blir saftige og får en deilig, karamellisert overflate. Jeg elsker hvordan hver bit gir en eksplosjon av middelhavssmaker – en perfekt kombinasjon av syrlig sitron, urter og saftig lammekjøtt.


Min erfaring, tips og minner om retten

Kleftiko er en av mine favorittretter å lage når jeg vil servere noe imponerende uten for mye arbeid. Jeg husker spesielt en kveld hvor hele huset duftet av hvitløk, sitron og urter – det var som å bli tatt med på en kulinarisk reise til Hellas. Et godt tips er å la kjøttet marinere over natten for å få maksimal smak. For en ekstra autentisk opplevelse kan du pakke kjøttet og grønnsakene inn i bakepapir og aluminiumsfolie før steking, slik at alle smakene bevares. Server med en frisk gresk salat og tzatziki for et komplett måltid!


Tilbehørstabell

TilbehørBeskrivelse
Gresk salatTomat, agurk, feta og oliven
TzatzikiYoghurtdressing med agurk og hvitløk
Grillet pitaMykt brød til å suge opp sausen
Ovnsbakte grønnsakerPaprika, squash og aubergine
SitronbåterFor ekstra friskhet ved servering

Anbefalte Artikler for God Helse og Ernæring

,
Porsjoner: 4 Forberedelsestid: Koketid:
Næringsfakta 700 Kalorier 20 grams Fett
Vurdering 5.0/5
( 1 Stemte )

INGREDIENSER:

  • 1,2 kg lam (lår eller skulder)
  • 4 store poteter, skåret i båter
  • 2 løk, skåret i båter
  • 4 fedd hvitløk, hakket
  • Saften av 2 sitroner
  • 100 ml olivenolje
  • 2 ts tørket oregano
  • 1 ts tørket timian (eller rosmarin)
  • Salt og pepper etter smak
  • 1 dl hvitvin (valgfritt)
  • Pergamentpapir eller aluminiumsfolie

STEG FOR STEG:

  • Forbered Marinaden: I en bolle, bland olivenolje, sitronsaft, hakket hvitløk, oregano, timian, salt og pepper.
  • Mariner Kjøttet: Legg lammekjøttet i en stor bolle eller form. Hell over marinaden og masser den godt inn i kjøttet. La det marinere i minst 1 time, gjerne over natten i kjøleskap.
  • Forbered Grønnsakene: Skjær poteter og løk i båter. Legg dem sammen med kjøttet i en stor form eller på en stor bit pergamentpapir/aluminiumsfolie.
  • Pakk og Stek: Pakk kjøttet og grønnsakene godt inn i pergamentpapiret eller folien, slik at det danner en tett pakke. Legg den i en ildfast form.
  • Stek i Ovnen: Forvarm ovnen til 160°C. Stek pakken i 3-4 timer, til kjøttet er mørt og saftig.
  • Servering: Åpne pakken forsiktig for å slippe ut damp. Server kleftikoen direkte fra pakken eller anrett på et fat med saftene fra stekingen.

,

Kommentarer

emoji Ola Hansen 12 mars 2023
Utrolig inspirerende oppskrift! Smakene var perfekt balansert, og det føltes sunt og friskt. Hadde vært fint med noen bilder som viser hvert steg, så oppskriften blir lettere å følge.
emoji Kari Johansen 27 september 2024
Perfekt oppskrift til helgekosen! Jeg likte hvordan den ikke var for søt, men fortsatt veldig smakfull. Kanskje kan du legge til noen tips om oppbevaring – hvor lenge holder retten seg i kjøleskapet?
emoji Hans Larsen 15 august 2022
En favoritt hos oss! Konsistensen var akkurat som den skulle være, og smakene var delikate. Det ville vært gøy med noen forslag til variasjoner, kanskje med forskjellige smaker.
emoji Ingrid Nilsen 6 november 2023
Veldig fornøyd med resultatet, en sunn og enkel oppskrift som imponerte alle! Kanskje kunne det være nyttig å inkludere estimert tid per steg, så man vet hvor lang tid hele prosessen tar.
emoji Lars Berg 10 januar 2022
En stor suksess blant gjestene! Retten var enkel å lage, men smakte veldig profesjonelt. Kunne vært enda bedre med en video som viser teknikken for å få perfekt resultat.
emoji Signe Pedersen 20 juni 2024
En frisk og herlig matopplevelse! Smakene var fantastiske, og oppskriften var enkel å følge. Jeg savner kanskje noen tips for å gjøre den sukkerfri, hvis det er mulig.

Write A Comment