Historien bak kake med kondensert melk

Denne kaken har røtter i det amerikanske kjøkkenet, hvor kondensert melk ofte brukes som en base for desserter. I Norge har vi latt oss inspirere av denne tradisjonen, men tilpasset den med våre egne smaker og ingredienser. Jeg oppdaget oppskriften på en reise og ble fascinert av hvordan noe så enkelt kan bli så luksuriøst. Ved å bruke havrebunn og friske bær får kaken en sunnere vri som passer perfekt til norske ganer. Nå er det en av mine favorittkaker når jeg vil imponere gjester eller unne meg noe ekstra godt.


Næringstabell per porsjon

NæringMengde per porsjon
Proteiner5 g
Fett9 g
Karbohydrater22 g
Fiber3 g
Vitamin C10% av anbefalt daglig inntak
Kalsium12%
Vitamin A8%
Jern4%

Smak og tekstur

Denne kaken er en perfekt balanse mellom sødme og friskhet. Havrebunnen gir en lett sprø konsistens som komplementerer det silkemyke fyllet av kondensert melk, sitron og vanilje. Toppingen med friske bær tilfører en naturlig sødme og syrlighet, mens de ristede nøttene gir en tilfredsstillende crunch. Aromaen er en herlig blanding av frisk sitrus og varm vanilje, noe som fyller kjøkkenet med en innbydende duft. Hver bit er fyldig, frisk og kremet – en dessert som føles som en liten fest.


Mine erfaringer og tips

Jeg elsker hvordan denne kaken alltid imponerer gjester, samtidig som den er så enkel å lage. En gang lagde jeg den til en sommerpiknik, og den ble en umiddelbar suksess! Et tips fra meg er å eksperimentere med frukten – mango og granateple gir en eksotisk vri, mens norske bær passer perfekt for en mer klassisk smak. For en glutenfri variant kan du bruke mandelmel i bunnen. Jeg anbefaler også å lage kaken dagen før; da setter smakene seg enda bedre.


Forslag til tilbehør

TilbehørBeskrivelse
FruktsalatEn blanding av sesongens frukter for friskhet.
Mørk sjokoladeRevet eller hakket for en ekstra luksuriøs topping.
Pisket kremLett søtet for en myk kontrast.
VaniljeisServer ved siden av for ekstra kremethet.
HavrekjeksFor en lett crunch på siden.

Anbefalte Artikler for God Helse og Ernæring

,
Porsjoner: 10 Forberedelsestid: Koketid:
Næringsfakta 220 Kalorier 20 grams Fett
Vurdering 5.0/5
( 1 Stemte )

INGREDIENSER:

  • Bunn:
  • 150 g havrekjeks, knust
  • 50 g smeltet smør (eller kokosolje)
  • Fyll:
  • 1 boks lett kondensert melk (ca. 400 g)
  • 2 eggeplommer
  • Saft og revet skall av 1 sitron
  • 1 ts vaniljeekstrakt
  • Topping:
  • 150 g friske bær (jordbær, blåbær, bringebær)
  • 2 ss ristede nøtter (valnøtter eller mandler)
  • Et dryss melis (valgfritt)

STEG FOR STEG:

  1. Forbered bunnen: Forvarm ovnen til 175 °C. Knus havrekjeksene til fine smuler og bland med smeltet smør. Press blandingen jevnt ut i en kakeform (ca. 20 cm). Stek i 8-10 minutter. La avkjøle.
  2. Lag fyllet: Visp sammen kondensert melk, eggeplommer, sitronsaft, sitronskall og vanilje i en bolle. Hell fyllet over den avkjølte bunnen.
  3. Stek kaken: Sett kaken i ovnen og stek i 20 minutter, eller til fyllet har satt seg. La kaken avkjøle i romtemperatur før du setter den i kjøleskapet i minst 1 time.
  4. Pynt og server: Topp kaken med friske bær, ristede nøtter og et lett dryss melis rett før servering. Skjær i pene stykker og nyt!
  5. Alternativ topping: Bruk tropiske frukter som mango eller ananas for en eksotisk vri.

,

Kommentarer

emoji Ola Hansen 12 mars 2023
Utrolig inspirerende oppskrift! Smakene var perfekt balansert, og det føltes sunt og friskt. Hadde vært fint med noen bilder som viser hvert steg, så oppskriften blir lettere å følge.
emoji Kari Johansen 27 september 2024
Perfekt oppskrift til helgekosen! Jeg likte hvordan den ikke var for søt, men fortsatt veldig smakfull. Kanskje kan du legge til noen tips om oppbevaring – hvor lenge holder retten seg i kjøleskapet?
emoji Hans Larsen 15 august 2022
En favoritt hos oss! Konsistensen var akkurat som den skulle være, og smakene var delikate. Det ville vært gøy med noen forslag til variasjoner, kanskje med forskjellige smaker.
emoji Ingrid Nilsen 6 november 2023
Veldig fornøyd med resultatet, en sunn og enkel oppskrift som imponerte alle! Kanskje kunne det være nyttig å inkludere estimert tid per steg, så man vet hvor lang tid hele prosessen tar.
emoji Lars Berg 10 januar 2022
En stor suksess blant gjestene! Retten var enkel å lage, men smakte veldig profesjonelt. Kunne vært enda bedre med en video som viser teknikken for å få perfekt resultat.
emoji Signe Pedersen 20 juni 2024
En frisk og herlig matopplevelse! Smakene var fantastiske, og oppskriften var enkel å følge. Jeg savner kanskje noen tips for å gjøre den sukkerfri, hvis det er mulig.

Write A Comment