Historien bak retten

Kremet fiskesuppe er en kjent og kjær rett i det norske kjøkken. Med Norges lange kystlinje og tilgang til fersk sjømat har fisk vært en naturlig del av kosten i århundrer. Fiskesuppe finnes i ulike varianter over hele landet, men den kremede versjonen har blitt spesielt populær med sin fyldige, rike smak. Denne suppen er ofte laget med hvit fisk, fløte og grønnsaker, noe som gjør den til en varmende og mettende rett. Jeg elsker kremet fiskesuppe fordi den kombinerer tradisjon og moderne smaker på en måte som alltid imponerer rundt middagsbordet.


Næringstabell for ingredienser

IngrediensVitaminer og mineralerFettSukkerProteiner
TorskefiletProtein, jod, vitamin D2 g0 g18 g
LaksefiletOmega-3, vitamin D, protein15 g0 g20 g
FløteKalsium, vitamin D, fett35 g3 g2 g
GulrotBetakaroten, vitamin A0 g5 g1 g
PurreVitamin K, folat0 g3 g1 g
PotetVitamin C, kalium0 g2 g2 g
HvitløkVitamin C, mangan0 g1 g1 g
FiskekraftMineraler, kollagen0 g0 g2 g

Smak og tekstur

Kremet fiskesuppe byr på en rik, fyldig og silkemyk konsistens takket være fløte og fiskekraft. De ulike fisketypene tilfører en delikat smak av sjø, mens grønnsakene gir sødme og friskhet. Purre og hvitløk gir en aromatisk dybde som balanserer suppen perfekt. Jeg elsker hvordan hver skje er en harmonisk blanding av kremet suppe, møre fiskebiter og sprø grønnsaker. En dæsj sitronsaft og et dryss av frisk dill løfter smaken ytterligere.


Min erfaring, tips og minner om retten

Kremet fiskesuppe er en av mine favoritter når jeg ønsker noe hjertevarmende og næringsrikt. Jeg husker spesielt en kald vinterdag hvor denne suppen varmet hele familien etter en lang skitur. Et godt tips er å bruke en kombinasjon av hvit fisk og laks for å få en mer kompleks smak. Ikke la suppen koke for lenge etter at fisken er tilsatt – fisken skal være mør og ikke falle fra hverandre. Server med godt brød og smør for å få med hver eneste dråpe av den deilige suppen.


Tilbehørstabell

TilbehørBeskrivelse
Brød (baguette eller rundstykker)Perfekt for å dyppe i suppen
SmørGir ekstra fylde og smak til brødet
SitronbåterFor ekstra friskhet og syre
Frisk dillAromatisk urt som løfter smaken
HvitløkskrutongerSprøtt tilbehør som gir tekstur

Anbefalte Artikler for God Helse og Ernæring

,
Porsjoner: 4 Forberedelsestid: Koketid:
Næringsfakta 350 Kalorier 20 grams Fett
Vurdering 5.0/5
( 1 Stemte )

INGREDIENSER:

  • Hovedrett:
  • 400 g hvit fisk (torsk eller sei), i biter
  • 1 ss smør
  • 1 løk, finhakket
  • 2 hvitløksfedd, finhakket
  • 2 gulrøtter, i skiver
  • 1 liten sellerirot, i terninger
  • 7 dl fiskekraft eller grønnsakskraft
  • 2 dl kremfløte
  • 1 dl melk
  • 2 ss hvetemel (valgfritt, for tykkere suppe)
  • Salt og pepper etter smak
  • Topping:
  • 2 ss fersk dill, hakket
  • 2 ss fersk persille, hakket
  • Til servering:
  • Ferskt brød eller flatbrød

STEG FOR STEG:

  • Forbered grønnsakene: Skrell og skjær gulrøtter og sellerirot i biter. Finhakk løk og hvitløk.
  • Fres løken: Smelt smøret i en stor gryte. Fres løk og hvitløk til myke og gyldne.
  • Tilsett grønnsaker og kraft: Legg gulrøtter og sellerirot i gryten. Hell over fiskekraft og la småkoke i 10-12 minutter, til grønnsakene er møre.
  • Lag den kremete basen: Rør inn fløte og melk. For en tykkere konsistens, rør ut hvetemelet i litt kald melk og tilsett i suppen. Kok opp og la småkoke i 5 minutter.
  • Tilsett fisken: Legg fiskebitene forsiktig i suppen og la trekke i 5-7 minutter til fisken er gjennomkokt.
  • Smak til: Krydre med salt og pepper etter smak. Rør inn ferske urter rett før servering.
  • Server: Øs opp i boller og server med ferskt brød eller flatbrød.

,

Kommentarer

emoji Ola Hansen 12 mars 2023
Utrolig inspirerende oppskrift! Smakene var perfekt balansert, og det føltes sunt og friskt. Hadde vært fint med noen bilder som viser hvert steg, så oppskriften blir lettere å følge.
emoji Kari Johansen 27 september 2024
Perfekt oppskrift til helgekosen! Jeg likte hvordan den ikke var for søt, men fortsatt veldig smakfull. Kanskje kan du legge til noen tips om oppbevaring – hvor lenge holder retten seg i kjøleskapet?
emoji Hans Larsen 15 august 2022
En favoritt hos oss! Konsistensen var akkurat som den skulle være, og smakene var delikate. Det ville vært gøy med noen forslag til variasjoner, kanskje med forskjellige smaker.
emoji Ingrid Nilsen 6 november 2023
Veldig fornøyd med resultatet, en sunn og enkel oppskrift som imponerte alle! Kanskje kunne det være nyttig å inkludere estimert tid per steg, så man vet hvor lang tid hele prosessen tar.
emoji Lars Berg 10 januar 2022
En stor suksess blant gjestene! Retten var enkel å lage, men smakte veldig profesjonelt. Kunne vært enda bedre med en video som viser teknikken for å få perfekt resultat.
emoji Signe Pedersen 20 juni 2024
En frisk og herlig matopplevelse! Smakene var fantastiske, og oppskriften var enkel å følge. Jeg savner kanskje noen tips for å gjøre den sukkerfri, hvis det er mulig.

Write A Comment