Kremet hvitløks- og urtepasta med ristede nøtter

Historien bak retten

Pasta er en av de enkleste og mest allsidige rettene å lage hjemme, og den har vært en del av det italienske kjøkkenet i hundrevis av år. Fra klassiske sauser til enkle smør- og urteblandinger har pasta alltid vært en favoritt i hjemmekjøkken verden over. En kremet pastasaus laget med hvitløk og urter gir en fantastisk balanse mellom fylde og friskhet, samtidig som den føles lett og smakfull.

Jeg elsker pastaretter som føles luksuriøse, men som er enkle å lage. I stedet for tung fløte og smør, bruker jeg havrefløte for en silkemyk saus. Næringsgjær gir en osteaktig dybde, mens ristede nøtter tilfører en deilig crunch. Denne retten er perfekt når jeg vil ha noe raskt, smakfullt og skikkelig tilfredsstillende.


Næringsinnhold per porsjon

IngrediensVitaminer og mineralerFettSukkerProteiner
FullkornspastaB-vitaminer, fiber, magnesiumLavLavHøy
HvitløkC-vitamin, antioksidanterLavLavLav
HavrefløteB-vitaminer, kalsiumModeratLavLav
NæringsgjærB12, proteinLavLavHøy
ValnøtterOmega-3, E-vitamin, magnesiumHøyLavModerat

Smak og tekstur

Denne pastaretten har en perfekt balanse mellom kremet og lett, med en deilig, fløyelsmyk saus som smyger seg rundt hver pastabit. Hvitløken gir en fyldig, aromatisk smak, mens urtene tilfører en frisk kontrast. Havrefløten gir en silkemyk konsistens uten å bli for tung, og næringsgjæren gir en nøtteaktig umami-smak som minner om parmesan.

Fullkornspasta tilfører en litt rustikk tekstur og en mild nøtteaktig smak, som passer perfekt til den rike sausen. Ristede valnøtter gir en sprø kontrast og gjør hver bit spennende. Litt sitronsaft balanserer fylden og gjør retten både lett og smaksrik.


Min erfaring, tips og minner

Denne retten har blitt en av mine hverdagsfavoritter fordi den er så enkel å lage, men smaker som en skikkelig restaurantmiddag. Jeg husker første gang jeg prøvde å lage en kremet pastasaus uten meieriprodukter – jeg var skeptisk til om havrefløten ville gi den samme silkemyke følelsen. Men resultatet ble overraskende godt!

Et av mine beste triks er å spare litt pastavann og røre det inn i sausen på slutten. Det hjelper med å binde sausen til pastaen og gir en ekstra kremet konsistens. Noen ganger tilsetter jeg ekstra grønnsaker, som spinat eller stekt sopp, for å gjøre retten enda mer næringsrik. Jeg serverer den ofte med en frisk grønn salat og noen skiver ristet fullkornsbrød – en perfekt, balansert middag.


Tilbehør som passer perfekt til retten

TilbehørSmakTekstur
Ruccolasalat med sitronFrisk, syrlig, lett bitterSprø, saftig
Ristede kikerterNøtteaktig, saltKnasende
Fullkornsbrød med hummusMild, kremetSprø skorpe, myk inni
Ovnsbakte grønnsakerSøt, lett karamellisertSaftig, myk

 

Anbefalte Artikler for God Helse og Ernæring

 
Porsjoner: 4 Forberedelsestid: Koketid:
Næringsfakta 420 Kalorier 20 grams Fett
Vurdering 5.0/5
( 1 Stemte )

INGREDIENSER:

  • Pasta & smakstilsetning
  • 300 g fullkornspasta
  • 1 ss olivenolje
  • 3 fedd hvitløk, finhakket
  • ½ ts chiliflak (valgfritt)
  • 1 ss sitronsaft
  • ½ ts muskatnøtt
  • Kremet saus
  • 2 dl havrefløte
  • 50 g næringsgjær (eller revet parmesan)
  • ½ ts salt
  • ½ ts pepper
  • Topping & servering
  • Frisk persille eller basilikum
  • 30 g ristede valnøtter eller gresskarkjerner
  • Ruccolasalat med balsamicodressing
  • Fullkornsbrød med hummus

STEG FOR STEG:

  • Kok pastaen etter anvisning på pakken. Sil av, men spar litt pastavann til sausen.
  • Stek hvitløken i olivenolje på middels varme til den blir gyllen og aromatisk.
  • Tilsett havrefløten, næringsgjær, sitronsaft, muskatnøtt, salt og pepper. La sausen småkoke i et par minutter.
  • Bland inn pastaen, og spe med litt pastavann om nødvendig for å få en silkemyk konsistens.
  • Servering: Strø over ristede nøtter og frisk persille, og server med grønn salat og fullkornsbrød.

Kommentarer

emoji Ola Hansen 12 mars 2023
Utrolig inspirerende oppskrift! Smakene var perfekt balansert, og det føltes sunt og friskt. Hadde vært fint med noen bilder som viser hvert steg, så oppskriften blir lettere å følge.
emoji Kari Johansen 27 september 2024
Perfekt oppskrift til helgekosen! Jeg likte hvordan den ikke var for søt, men fortsatt veldig smakfull. Kanskje kan du legge til noen tips om oppbevaring – hvor lenge holder retten seg i kjøleskapet?
emoji Hans Larsen 15 august 2022
En favoritt hos oss! Konsistensen var akkurat som den skulle være, og smakene var delikate. Det ville vært gøy med noen forslag til variasjoner, kanskje med forskjellige smaker.
emoji Ingrid Nilsen 6 november 2023
Veldig fornøyd med resultatet, en sunn og enkel oppskrift som imponerte alle! Kanskje kunne det være nyttig å inkludere estimert tid per steg, så man vet hvor lang tid hele prosessen tar.
emoji Lars Berg 10 januar 2022
En stor suksess blant gjestene! Retten var enkel å lage, men smakte veldig profesjonelt. Kunne vært enda bedre med en video som viser teknikken for å få perfekt resultat.
emoji Signe Pedersen 20 juni 2024
En frisk og herlig matopplevelse! Smakene var fantastiske, og oppskriften var enkel å følge. Jeg savner kanskje noen tips for å gjøre den sukkerfri, hvis det er mulig.

Write A Comment