Kremet hvitløks- og urtepasta med ristede nøtter

Historien bak retten

Pasta har en lang historie og har vært en favoritt i italienske hjem i generasjoner. Det startet som en enkel rett med mel og vann, men har utviklet seg til utallige varianter med forskjellige sauser og smaker. Hvitløkspasta har alltid vært en klassiker, og det er lett å forstå hvorfor. Den kombinerer få, men kraftige ingredienser for en smakfull opplevelse.

Jeg elsker en pastarett som føles luksuriøs, men som samtidig er rask og enkel å lage. Ved å bruke havrefløte i stedet for tradisjonell fløte får jeg en lettere saus, mens næringsgjær gir en herlig umami-smak. Ristede valnøtter tilfører en deilig crunch, og friske urter gir en ekstra friskhet til retten. Denne pastaretten har blitt en favoritt hjemme hos meg, spesielt på dager hvor jeg vil ha noe godt uten å bruke for mye tid på kjøkkenet.


Næringsinnhold per porsjon

IngrediensVitaminer og mineralerFettSukkerProteiner
FullkornspastaB-vitaminer, fiber, magnesiumLavLavHøy
HvitløkC-vitamin, antioksidanterLavLavLav
HavrefløteB-vitaminer, kalsiumModeratLavLav
NæringsgjærB12, proteinLavLavHøy
ValnøtterOmega-3, E-vitamin, magnesiumHøyLavModerat

Smak og tekstur

Denne pastaretten har en perfekt balanse mellom kremet og lett. Hvitløken gir en varm, aromatisk dybde, mens de friske urtene tilfører en fin kontrast til den fyldige sausen. Havrefløten gjør sausen silkemyk uten å føles tung, og næringsgjæren gir en deilig umami-smak som minner om parmesan.

Fullkornspastaen har en litt rustikk tekstur og en mild nøtteaktig smak som passer perfekt til den rike sausen. Ristede valnøtter gir en sprø kontrast, noe som gjør retten mer spennende å spise. Litt sitronsaft balanserer smaken og gir retten en lett og frisk avslutning.


Min erfaring, tips og minner

Jeg husker første gang jeg lagde denne retten. Jeg ville lage en rask pastarett, men samtidig ha en skikkelig smakfull saus. Jeg hadde hvitløk, havrefløte og valnøtter hjemme, og tenkte at dette måtte fungere sammen. Resultatet ble fantastisk, og siden den gang har dette vært en av mine faste hverdagsretter.

Et av mine beste tips er å alltid spare litt pastavann og røre det inn i sausen på slutten. Det gjør sausen ekstra silkemyk og hjelper den å feste seg bedre til pastaen. Noen ganger tilsetter jeg ekstra grønnsaker som spinat eller squash for mer næring og smak. Jeg serverer den ofte med en grønn salat og noen skiver ristet fullkornsbrød – en enkel, men utrolig tilfredsstillende middag.


Tilbehør som passer perfekt til retten

TilbehørSmakTekstur
Ruccolasalat med sitronFrisk, syrlig, lett bitterSprø, saftig
Ristede kikerterNøtteaktig, saltKnasende
Fullkornsbrød med hummusMild, kremetSprø skorpe, myk inni
Ovnsbakte grønnsakerSøt, lett karamellisertSaftig, myk

 

Anbefalte Artikler for God Helse og Ernæring

 
Porsjoner: 4 Forberedelsestid: Koketid:
Næringsfakta 420 Kalorier 20 grams Fett
Vurdering 5.0/5
( 1 Stemte )

INGREDIENSER:

  • Pasta & smakstilsetning
  • 300 g fullkornspasta
  • 1 ss olivenolje
  • 3 fedd hvitløk, finhakket
  • ½ ts chiliflak (valgfritt)
  • 1 ss sitronsaft
  • ½ ts muskatnøtt
  • Kremet saus
  • 2 dl havrefløte
  • 50 g næringsgjær (eller revet parmesan)
  • ½ ts salt
  • ½ ts pepper
  • Topping & servering
  • Frisk persille eller basilikum
  • 30 g ristede valnøtter eller gresskarkjerner
  • Ruccolasalat med balsamicodressing
  • Fullkornsbrød med hummus

STEG FOR STEG:

  • Kok pastaen etter anvisning på pakken. Sil av, men spar litt pastavann til sausen.
  • Stek hvitløken i olivenolje på middels varme til den blir gyllen og aromatisk.
  • Tilsett havrefløten, næringsgjær, sitronsaft, muskatnøtt, salt og pepper. La sausen småkoke i et par minutter.
  • Bland inn pastaen, og spe med litt pastavann om nødvendig for å få en silkemyk konsistens.
  • Servering: Strø over ristede nøtter og frisk persille, og server med grønn salat og fullkornsbrød.

Kommentarer

emoji Ola Hansen 12 mars 2023
Utrolig inspirerende oppskrift! Smakene var perfekt balansert, og det føltes sunt og friskt. Hadde vært fint med noen bilder som viser hvert steg, så oppskriften blir lettere å følge.
emoji Kari Johansen 27 september 2024
Perfekt oppskrift til helgekosen! Jeg likte hvordan den ikke var for søt, men fortsatt veldig smakfull. Kanskje kan du legge til noen tips om oppbevaring – hvor lenge holder retten seg i kjøleskapet?
emoji Hans Larsen 15 august 2022
En favoritt hos oss! Konsistensen var akkurat som den skulle være, og smakene var delikate. Det ville vært gøy med noen forslag til variasjoner, kanskje med forskjellige smaker.
emoji Ingrid Nilsen 6 november 2023
Veldig fornøyd med resultatet, en sunn og enkel oppskrift som imponerte alle! Kanskje kunne det være nyttig å inkludere estimert tid per steg, så man vet hvor lang tid hele prosessen tar.
emoji Lars Berg 10 januar 2022
En stor suksess blant gjestene! Retten var enkel å lage, men smakte veldig profesjonelt. Kunne vært enda bedre med en video som viser teknikken for å få perfekt resultat.
emoji Signe Pedersen 20 juni 2024
En frisk og herlig matopplevelse! Smakene var fantastiske, og oppskriften var enkel å følge. Jeg savner kanskje noen tips for å gjøre den sukkerfri, hvis det er mulig.

Write A Comment