En liten historie om retten

Denne suppen ble til etter en varm sommerdag hvor jeg var lei av salater, men fortsatt ville ha noe kjølende og næringsrikt. Jeg hadde rester av tahini etter en hummusrunde og tenkte: hvorfor ikke gjøre den om til en suppe? Jeg husket noe lignende fra en reise til Tyrkia, hvor de serverte kald yoghurtbasert suppe med urter og sitron. Min versjon ble plantebasert og med kikerter som base – og plutselig hadde jeg funnet min nye sommersuppefavoritt. Nå lager jeg den hver sommer, og den får alltid bein å gå på, spesielt i varmen.


Næringsinnhold og vitaminer

IngrediensVitaminer og mineralerFett (g)Sukker (g)Proteiner (g)
KikerterFolat, jern, B6, protein, fiber2.60.57.0
TahiniE, kalsium, magnesium, sunt fett15.00.35.0
OlivenoljeE, K, enumettet fett13.50.00.0
SitronC, kalium0.21.00.2
MynteA, C, jern, klorofyll0.10.10.3

Smak og tekstur

Suppen er silkemyk og kremet, men med en letthet som gjør den perfekt på varme dager. Smaken er mild og rund fra tahinien, med et tydelig sitruspreg fra sitron og et lite løft av frisk mynte. Kikerter gir en god metthetsfølelse og jevn konsistens, uten å bli tung. Når du får en skje med kald suppe som er toppet med litt hakket agurk og ekstra urter, får du både kontrast i tekstur og temperatur. Den er kjølende og nærmest forfriskende i både smak og følelse – som en matversjon av et glass kaldt vann med sitron.


Min erfaring, tips og minner

Jeg elsker å lage denne suppen når jeg får besøk til lunsj om sommeren. Den kan lages i god tid og stå klar i kjøleskapet – perfekt når jeg vil være sosial og ikke stå på kjøkkenet. Jeg har ofte servert den i små glass som forrett eller i skål med en liten skje god olivenolje og litt ristet brød ved siden av. Et tips fra meg er å bruke hjemmekokte kikerter – det gir fyldigere smak. Vil du gjøre den ekstra delikat, kan du sile suppen gjennom en finmasket sil før du kjøler den ned. Det gjør underverker.


Tilbehør jeg liker å servere til

TilbehørHvorfor det passer godt
Grovt pitabrødKremet suppe møter sprø skorpe og mykt brød
Ovnsbakt blomkål med spisskummenGyllent og krydret gir god kontrast
Tomat- og rødløksalatFriskt og syrlig som løfter suppen ytterligere
Syltet rødløk eller agurkGir syre og sprø tekstur på toppen
Kalde små linsebollerGjør retten mer mettende og proteinrik

 

Porsjoner: 4 Forberedelsestid: Koketid:
Næringsfakta 230 Kalorier 20 grams Fett
Vurdering 5.0/5
( 1 Stemte )

INGREDIENSER:

  • Hovedbase:
  • 2,5 dl kokte kikerter (ca. 240 g)
  • 2 ss tahini (sesampasta)
  • 1,5 dl kald grønnsaksbuljong (usaltet)
  • 1 fedd hvitløk, finrevet
  • Saften av 1 sitron
  • 3 ss god olivenolje (kan reduseres)
  • ½ ts spisskummen
  • Salt og nykvernet pepper etter smak
  • Frisk topping:
  • 2 ss finhakket frisk mynte
  • ¼ agurk, i små terninger
  • Litt ekstra sitron
  • Isbiter (valgfritt ved servering)

STEG FOR STEG:

  • Forbered kikertene: Skyll kikerter godt hvis du bruker hermetiske. For ekstra kremet konsistens, fjern skallet – men dette er valgfritt.

  • Lag base: Ha kikerter, tahini, buljong, hvitløk, sitronsaft, spisskummen og olivenolje i en blender eller med stavmikser.

  • Kjør til glatt: Miks til du får en jevn, kremet suppe. Smak til med salt og pepper. Juster tykkelsen med mer buljong eller vann om nødvendig.

  • Kjøl ned: Hell suppen i en mugge eller bolle, dekk til og sett i kjøleskap i minst én time før servering.

  • Servering: Rør om før servering. Topp med frisk mynte, agurk og et lite dryss sitron. Server gjerne med isbiter for ekstra kald opplevelse.

  • Tips: Ønsker du en tykkere versjon, reduser væskemengden. Vil du ha en kremet, men lettere variant, kan du erstatte litt tahini med yoghurt (plantebasert).

Kommentarer

emoji Ola Hansen 12 mars 2023
Utrolig inspirerende oppskrift! Smakene var perfekt balansert, og det føltes sunt og friskt. Hadde vært fint med noen bilder som viser hvert steg, så oppskriften blir lettere å følge.
emoji Kari Johansen 27 september 2024
Perfekt oppskrift til helgekosen! Jeg likte hvordan den ikke var for søt, men fortsatt veldig smakfull. Kanskje kan du legge til noen tips om oppbevaring – hvor lenge holder retten seg i kjøleskapet?
emoji Hans Larsen 15 august 2022
En favoritt hos oss! Konsistensen var akkurat som den skulle være, og smakene var delikate. Det ville vært gøy med noen forslag til variasjoner, kanskje med forskjellige smaker.
emoji Ingrid Nilsen 6 november 2023
Veldig fornøyd med resultatet, en sunn og enkel oppskrift som imponerte alle! Kanskje kunne det være nyttig å inkludere estimert tid per steg, så man vet hvor lang tid hele prosessen tar.
emoji Lars Berg 10 januar 2022
En stor suksess blant gjestene! Retten var enkel å lage, men smakte veldig profesjonelt. Kunne vært enda bedre med en video som viser teknikken for å få perfekt resultat.
emoji Signe Pedersen 20 juni 2024
En frisk og herlig matopplevelse! Smakene var fantastiske, og oppskriften var enkel å følge. Jeg savner kanskje noen tips for å gjøre den sukkerfri, hvis det er mulig.

Write A Comment