Historien bak oppskriften

Denne lavkarbogryten ble til etter at jeg ønsket å lage en rett som kombinerte smak, næring og enkelhet. Inspirasjonen kom fra en reise til Thailand, der kokosmelk og krydder skapte magiske smaksopplevelser. Jeg ønsket å tilpasse denne opplevelsen til det norske kjøkkenet, med fokus på plantebaserte ingredienser og en lett lavkarbovri. Retten ble raskt populær hjemme, både på grunn av dens fyldige smaker og hvor enkel den er å lage. Hver gang jeg lager denne gryten, tenker jeg tilbake på de varme, duftfylte kveldene i Thailand.


Næringsinnhold og vitaminer

IngrediensVitamininnholdFettSukkerProteiner
TofuJern, Magnesium, Kalsium4,5 g0,5 g10 g
Kokosmelk (lett)B1, Magnesium6 g2 g1 g
BrokkoliC, K, Folat0,3 g1 g2,5 g
PaprikaC, E0,2 g4 g0,8 g
SpinachA, C, K, Folat0,3 g0,4 g1 g

Smak og tekstur

Denne gryten er en fryd for både smaksløkene og sansene. Den rike kokosmelksausen gir retten en kremet konsistens, mens krydder som spisskummen og gurkemeie tilfører varme og aromatiske undertoner. Tofuen, som er stekt til den er gyllen og sprø, gir en deilig kontrast til de myke grønnsakene. Jeg elsker hvordan brokkolien og paprikaen bevarer sin lett sprø tekstur, som gir retten en friskhet. Chiliflakene tilfører et hint av varme, men du kan tilpasse intensiteten etter smak. Det er en rett som balanserer fylde, friskhet og en mild krydret avslutning.


Min erfaring, tips og minner

Denne oppskriften er blitt en fast del av ukesmenyen min, spesielt på travle dager. Jeg husker første gang jeg laget den – barna var skeptiske til tofu, men de elsket smaken når den ble sprø og gyllen. Et tips fra meg er å bruke en non-stick panne for å få tofuen helt perfekt stekt. Jeg liker også å tilsette litt limejuice i sausen for ekstra friskhet. Når jeg serverer gryten for gjester, topper jeg den med ristede sesamfrø og fersk koriander. Det gjør retten ekstra innbydende, og den blir alltid godt mottatt.


Tilbehør

TilbehørForslag
GrønnsakerDampet asparges, blomkål
LavkarboalternativBlomkålris, brokkoliris
GarnityrRistede sesamfrø, limebåter
Ekstra toppingRistede kikerter, hakkede nøtter
DrikkeIngefærte, sitronvann

Anbefalte Artikler for God Helse og Ernæring

,
Porsjoner: 4 Forberedelsestid: Koketid:
Næringsfakta 290 Kalorier 20 grams Fett
Vurdering 5.0/5
( 1 Stemte )

INGREDIENSER:

  • Grytebase
  • 200 g tofu, fast type
  • 1 ss olivenolje
  • 2 fedd hvitløk, finhakket
  • 1 ts revet ingefær
  • Grønnsaker
  • 1 rød paprika, i strimler
  • 150 g brokkoli, i små buketter
  • 100 g spinat
  • Krydret kokosmelksaus
  • 400 ml kokosmelk (lettvariant)
  • 1 ts spisskummen
  • 1 ts malt koriander
  • 1/2 ts gurkemeie
  • 1/2 ts chiliflak (valgfritt)
  • Salt og pepper etter smak
  • Topping
  • 1 ss ristede sesamfrø
  • Fersk koriander

STEG FOR STEG:

  • Stek tofu: Tørk tofuen med et kjøkkenhåndkle og skjær den i terninger. Varm olivenolje i en panne, og stek tofubitene til de er gylne og sprø på utsiden. Sett til side.
  • Fres krydder: I samme panne, fres hvitløk og ingefær i 1 minutt til det dufter aromatisk.
  • Tilsett grønnsaker: Ha i paprika og brokkoli, og stek i 3–4 minutter til de er lett møre.
  • Lag sausen: Hell kokosmelk i pannen og tilsett spisskummen, koriander og gurkemeie. Smak til med salt, pepper og chiliflak. La det småkoke i 5 minutter.
  • Bland sammen: Rør inn spinat, tofu og grønnsakene i sausen. La alt småkoke i ytterligere 2 minutter til smakene er godt blandet.
  • Servering: Anrett gryten i skåler, topp med ristede sesamfrø og koriander, og server med blomkålris eller grønn salat.

,

Kommentarer

emoji Ola Hansen 12 mars 2023
Utrolig inspirerende oppskrift! Smakene var perfekt balansert, og det føltes sunt og friskt. Hadde vært fint med noen bilder som viser hvert steg, så oppskriften blir lettere å følge.
emoji Kari Johansen 27 september 2024
Perfekt oppskrift til helgekosen! Jeg likte hvordan den ikke var for søt, men fortsatt veldig smakfull. Kanskje kan du legge til noen tips om oppbevaring – hvor lenge holder retten seg i kjøleskapet?
emoji Hans Larsen 15 august 2022
En favoritt hos oss! Konsistensen var akkurat som den skulle være, og smakene var delikate. Det ville vært gøy med noen forslag til variasjoner, kanskje med forskjellige smaker.
emoji Ingrid Nilsen 6 november 2023
Veldig fornøyd med resultatet, en sunn og enkel oppskrift som imponerte alle! Kanskje kunne det være nyttig å inkludere estimert tid per steg, så man vet hvor lang tid hele prosessen tar.
emoji Lars Berg 10 januar 2022
En stor suksess blant gjestene! Retten var enkel å lage, men smakte veldig profesjonelt. Kunne vært enda bedre med en video som viser teknikken for å få perfekt resultat.
emoji Signe Pedersen 20 juni 2024
En frisk og herlig matopplevelse! Smakene var fantastiske, og oppskriften var enkel å følge. Jeg savner kanskje noen tips for å gjøre den sukkerfri, hvis det er mulig.

Write A Comment