En smakfull klassiker med røtter i Midtøsten

Muhammara kommer opprinnelig fra Aleppo i Syria, og har lenge vært en stjerne i mezze-bordet i det østlige Middelhavet. Jeg oppdaget denne nydelige dipen på en ferietur til Istanbul, og ble helt slått i bakken av smaken. Siden da har jeg laget min egen versjon hjemme – og den blir like populær hver gang. Den har gradvis blitt en favoritt hos både venner og familie. Med sine varme krydder, søt paprika og knasende valnøtter er dette rett og slett en smaksopplevelse. Og den er like god som pålegg, dip, saus eller fyll!


Næringsstoffer og vitaminer i hovedingrediensene

IngrediensVitaminerFettSukkerProteiner
Rød paprikaC, A, B6, folatSvært lavtNaturligLavt
ValnøtterE, B6, omega-3, magnesiumHøyt (sunt)LavtModerat
OlivenoljeE, enumettet fettModerat0 g0 g
HvitløkC, B6, manganSvært lavt0 gLavt
GranateplesirupC, antioksidanterLavtModerat0 g
FullkornsbrødsmulerB1, B3, fiberLavtLavtModerat

Smak og tekstur – intens og silkemyk med et hint av røyk

Det første jeg merker når jeg tar en bit av muhammara, er sødmen fra den ovnsbakte paprikaen. Så kommer den varme, dype smaken fra spisskummen og den friske syrligheten fra granateplesirupen. De ristede valnøttene gir både fylde og litt tyggemotstand, og konsistensen blir kremet, men ikke helt glatt – akkurat slik jeg liker det. Det er en dip som fyller munnen med lag på lag av smak, og den passer like godt til brød som til grillede grønnsaker. En ekte smaksbombe, men med balanse og varme.


Min erfaring, tips og gode minner

Jeg lager denne dipen året rundt, men særlig mye på høsten og vinteren. Den passer så godt til ovnsbakte rotgrønnsaker og grove pitabrød. Jeg pleier å lage dobbel porsjon og fryse ned i små glass – perfekt å ta frem når jeg får besøk. En gang serverte jeg den på et julebord som et alternativ til tradisjonelle dipper, og den ble faktisk kveldens mest spurte om rett! Mitt beste tips: rist alltid valnøttene – det gir muhammara en helt annen dybde og aroma. Og ikke vær redd for å bruke mer sitron om du vil ha den ekstra frisk!


Tilbehør jeg elsker å servere til

TilbehørHvorfor jeg liker detMine tips
Grove pitachipsSprøtt og salt som matcher den myke dipenLag selv med olje og za’atar
Grillede grønnsakerSødme og røstet smak i perfekt balanseAubergine, squash og paprika fungerer supert
FullkornsknekkebrødKnas og fiber, perfekt som sunn snacksPrøv med urter i deigen
Krydret ovnsbakt søtpotetSøt og myk – en perfekt kontrast til syrlig muhammaraSkjær i staver og dryss på spisskummen
Hummus og baba ganoushSamme matfamilie – gir variasjon i smak og teksturSett fram som mezze-tallerken

 

Porsjoner: 4 Forberedelsestid: Koketid:
Næringsfakta 180 Kalorier 20 grams Fett
Vurdering 5.0/5
( 1 Stemte )

INGREDIENSER:

  • Grønnsaker og base
  • 2 store røde paprikaer
  • 1 fedd hvitløk
  • 1/2 ts salt
  • 1 ts spisskummen
  • 1/2 ts røkt paprikapulver (kan sløyfes)
  • Nøtter og smakstilsetning
  • 75 g valnøtter
  • 1 ss granateplesirup
  • 1 ss sitronsaft
  • 1,5 ss extra virgin olivenolje
  • 2 ss grove brødsmuler (gjerne av fullkorn eller surdeig)

STEG FOR STEG:

  1. Forvarm ovnen til 220 °C over-/undervarme.

  2. Legg paprikaene hele på et stekebrett og bak dem i 20–25 minutter, til skallet er svart og de er myke. Vend dem gjerne underveis.

  3. Ha de varme paprikaene i en bolle, dekk til med plast og la dem dampe i 10 minutter. Dra deretter av skallet og fjern frøene.

  4. Rist valnøttene i en tørr panne i 3–4 minutter til de dufter nøtteaktig. Avkjøl litt.

  5. Ha paprika, nøtter, hvitløk, krydder, brødsmuler, granateplesirup og sitronsaft i en foodprosessor. Kjør til glatt.

  6. Tilsett olivenolje i en tynn stråle mens du blander videre til ønsket konsistens.

  7. Smak til med mer sitron, salt eller krydder om nødvendig.

  8. Server kald eller romtemperert, gjerne med en skje olivenolje og et dryss valnøtter på toppen.

Kommentarer

emoji Ola Hansen 12 mars 2023
Utrolig inspirerende oppskrift! Smakene var perfekt balansert, og det føltes sunt og friskt. Hadde vært fint med noen bilder som viser hvert steg, så oppskriften blir lettere å følge.
emoji Kari Johansen 27 september 2024
Perfekt oppskrift til helgekosen! Jeg likte hvordan den ikke var for søt, men fortsatt veldig smakfull. Kanskje kan du legge til noen tips om oppbevaring – hvor lenge holder retten seg i kjøleskapet?
emoji Hans Larsen 15 august 2022
En favoritt hos oss! Konsistensen var akkurat som den skulle være, og smakene var delikate. Det ville vært gøy med noen forslag til variasjoner, kanskje med forskjellige smaker.
emoji Ingrid Nilsen 6 november 2023
Veldig fornøyd med resultatet, en sunn og enkel oppskrift som imponerte alle! Kanskje kunne det være nyttig å inkludere estimert tid per steg, så man vet hvor lang tid hele prosessen tar.
emoji Lars Berg 10 januar 2022
En stor suksess blant gjestene! Retten var enkel å lage, men smakte veldig profesjonelt. Kunne vært enda bedre med en video som viser teknikken for å få perfekt resultat.
emoji Signe Pedersen 20 juni 2024
En frisk og herlig matopplevelse! Smakene var fantastiske, og oppskriften var enkel å følge. Jeg savner kanskje noen tips for å gjøre den sukkerfri, hvis det er mulig.

Write A Comment